- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Aardappelgratin met spinazie en romige mascarpone

Aardappelgratin met spinazie is al niet al te gangbaar, maar in deze variant hebben we ook nog eens een heerlijke mascarpone toegevoegd. De werkwijze is erg eenvoudig en goed voor te bereiden als je gasten krijgt. Zelf vind ik het echt een feest om dit gerecht te maken. Het kan panklaar, maar vers is lekker, voordeliger en leuk om te doen.

Wij maakten dit gerecht vers. Heb je minder tijd dan kun je voor panklare producten kiezen. En spinazie, ja daar moet je even geduld voor hebben. Overigens vinden kinderen dit erg groen maar de dikkere steeltjes van de blaadjes plukken vinden ze wel een feest!


Aardappelgratin met spinazie

Ovenschotel[1] voor 4 personen

Zo maak je aardappelgratin met spinazie:

Boen de aardappelen schoon, schil ze en snijd in plakken. Breng ondertussen een pan water met een runderbouillonblokje aan de kook. Doe de aardappelschijfjes in het kokende water en laat 10 minuten koken. (Gebruik je panklare aardappelschijfjes? Kijk dan eerst of ze voorgekookt zijn. Dan kun je de eerste stappen overslaan). Was ondertussen de spinazie en verwijder de harde stelen. Laat goed uitlekken. Gebruik liefst een slacentrifuge om het overtollige water er uit te slaan. Verhit een wok met een heel klein scheutje olie. Voeg de spinazie toe en laat in 3 minuten slinken. Schep de mascarpone erdoor en laat volledig smelten. Breng op smaak met zout en peper. Haal de wok van het vuur.

Verhit de ovengrill voor. Vet een kleine ovenschaal in. Beleg de bodem met de helft van de aardappelschijfjes. Verdeel de spinazie erover. Dek af met de overige aardappelschijfjes. Strooi er de geraspte kaas over. Zet 10 minuten onder de grill of tot een mooi bruin korstje ontstaat.

Serveer met een verse salade. Eet smakelijk!

 

Lekker variatie.

Uiteraard kun je spinazie ook vervangen door andijvie of bijvoorbeeld paksoi. Experimenteer vooral ook met de kaas als toplaag. Parmezaan is natuurlijk verrukkelijk en Italiaans, maar wij gebruikten hier Doruvael kaas uit Montfoort[6]. Deze kun je niet raspen, leg er dan plakken overheen. Zacht van structuur maar heerlijk pittig van smaak. Zo zit er vast een kaasboerderij in jouw regio waar je iets lekkers aanschaft om over je gratins te gebruiken. Bovendien kun je datzelfde lekkere kaasje vol trots ‘s avonds met een wijntje op je borreltafel presenteren. Dubbel Lekker Tafelen dus!

Bovendien kun je deze spinazie met mascarpone ook perfect verwerken in risotto’s en pasta’s.

Links in dit recept:
  1. Ovenschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/ovenschotels/
  2. vastkokende aardappelen: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/
  3. verse spinazie: https://lekkertafelen.nl/special/spinazie/
  4. verse mascarpone: https://lekkertafelen.nl/special/mascarpone/
  5. Parmezaanse kaas: https://lekkertafelen.nl/special/parmezaanse-kaas/
  6. Doruvael kaas uit Montfoort: http://www.doruvael.nl/le-petit-doruvael/