Aardappelgratin met spinazie – De aardappelgratin is een klassiek Frans gerecht dat gemaakt wordt van dun gesneden aardappelschijfjes, room en kaas. Het is een heerlijk bijgerecht voor bij een feestelijke maaltijd, maar het kan ook worden gegeten als een smakelijke en vullende hoofdmaaltijd. Dat is zeker het geval als je de gratin aanvult met groente, zoals in de aardappelgratin met spinazie is gedaan. Aardappelgratin is eenvoudig te maken en het resultaat is een heerlijk, romig en knapperig gerecht dat iedereen zal waarderen. De bereidingstijd lijkt erg lang, maar realiseer je dat het gerecht daarvan een uur in de oven staat.
Aardappels en spinazie
Voor het klaarmaken van een aardappelgratin gebruik je vastkokende aardappels. Vastkokende aardappels hebben een stevige structuur en vallen niet uit elkaar tijdens het koken, ook niet als je ze in heel dunne schijfjes snijdt, zoals je bij het maken van een aardappelgratin met spinazie gaat doen. Kies een ras als Accent, Nicola, of Opperdoezer ronde. En natuurlijk gebruik je verse spinazie voor het klaarmaken van dit gerecht.
Kies zelf de kaas die jij lekker vindt
In een aardappelgratin gaat altijd kaas. Welke kaas je daarvoor gebruikt, kun je zelf kiezen. Neem een kaas die aan jouw smaakeisen voldoet, dus als je van wat pittiger houdt kies je een wat oudere kaas. Liever wat milder? Dan kies je voor jong of jong belegen. Je kunt voor het maken van de aardappelgratin met spinazie elke kaas gebruiken die je kunt raspen en die goed smelt. Die kaas ga je uiteraard wel zelf raspen. Vers geraspte kaas is zeker een stuk smakelijker dan kant-en-klaar geraspte kaas uit een zakje.
Handige tips bij het maken van een aardappelgratin met spinazie
Je kunt dit gerecht wel een paar uur van tevoren voorbereiden en het later afbakken. Bewaar de aardappelgratin met spinazie dan afgedekt in de koelkast tot gebruik.
In het recept worden dunne, rauwe aardappelschijfjes gebruikt. Heb je ze liever wat dikker, kook ze dan een paar minuten voor, om te voorkomen dat het heel erg lang duurt voor ze gaar zijn.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Aardappelgratin met spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 600 gram verse spinazie
- 75 ml melk
- 200 gram crème fraîche
- 200 gram geraspte kaas, naar keuze
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met spinazie:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Je kunt de aardappels voor de aardappelgratin met spinazie schillen of ze ongeschild gebruiken. Was ze goed en droog ze met wat keukenpapier af. Snijd de aardappels in heel dunne plakjes. Als je een mandoline hebt, of een keukenmachine met een rasp waarmee je plakjes kunt schaven, dan kun je die gebruiken.
Roer in een grote kom de crème fraîche los met de melk. Roer er 100 gram geraspte kaas door en breng dit mengsel op smaak met zout en peper. Schep de aardappelplakjes er door en meng het geheel goed.
Verhit in een hapjespan of wok een scheut olie. Laat hierin de spinazie slinken. Voeg wat zout en peper toe. Laat de spinazie even goed uitlekken in een vergiet.
Nu ga je de aardappelgratin met spinazie opbouwen. Vet een vuurvaste schaal in, en schep de helft van de aardappels er in. Verdeel daar de spinazie overheen. Daar schep je de andere helft van de aardappels boven op. Strijk glad met de achterkant van een lepel of een met een spatel. Bestrooi het gerecht met de overgebleven geraspte kaas.
Bak de aardappelgratin ongeveer een uur gaar. Let erop dat de kaas niet te donker kleurt. Dek als dat nodig is, de schaal af met een vel aluminiumfolie.
Serveer de aardappelgratin met spinazie direct.
Tafel lekker !!