Aardappelgratin met tomaat en mozzarella – Bij een aardappelgratin gaat het al snel over aardappelen, room en kaas. Stap eens uit die comfortzone en voeg wat vitamientjes toe. De basis van aardappelen en kaas moet natuurlijk wel overeind blijven, maar durf te experimenteren.
Zonder vlees
Serveer je een aardappelgratin met tomaat en mozzarella, dan is er geen vlees nodig. Natuurlijk kun je er een stukje vlees of vis bij serveren, maar het is echt niet nodig. Dit is gewoon een heerlijk doordeweeks gerecht dat je alvast voor een deel kunt voorbereiden. ’s Avonds zet je het dan nog een half uurtje in de oven en je eet echt heel lekker.
Zet de aardappel centraal in de aardappelgratin met tomaat en mozzarella
De smaak van een aardappel wordt echt ondergewaardeerd. Vaak wordt gekocht wat beschikbaar is. Het is tegenwoordig pure luxe als je op de markt een aardappelkraam tegenkomt. Maar als je die luxe in jouw omgeving hebt, maak er dan gebruik van! Je zult een bevlogen ondernemer treffen die alles weet over de aardappel en die je zo goed mogelijk kan adviseren over ras, smaak en kooktype. Bij zo iemand wil je de aardappelen halen die je nodig hebt voor een aardappelgratin met tomaat en mozzarella. De aardappel is maar liefst 2/3 van je gerecht en die mag dus absoluut smaak hebben. In het recept worden nieuwe oogst Frieslanders gebruikt, maar kies vooral je eigen smaakvolle favoriet.
Wil je dat het lekker is? Stop er dan een beetje energie en liefde in!
Fris, voedzaam en smaakvol tegelijkertijd
Een aardappelgratin met tomaat en mozzarella heeft alles in zich wat je ervan verwacht. Het is voedzaam door de aardappel, fris door de verse tomaten en smaakvol door de heerlijke Italiaanse kaascombinatie van mozzarella en Parmezaanse kaas.
Tips:
In de aardappelpuree is wat minder boter verwerkt dan je normaliter zou doen. Niet op je gevoel een extra beetje boter toevoegen, want de mozzarella smelt ook door je gerecht en geeft de aardappelgratin met tomaat en mozzarella voldoende romigheid.
Italiaanse kruiden
Je kunt een pot Italiaanse kruiden kopen. Die vind je tegenwoordig overal. Maar waarom heb je niet gewoon oregano en basilicum in de kast staan? Het zijn basic smaakmakers die echt meerwaarde geven. Door zelf de juiste balans in die kruiden te vinden wordt het echt jouw gerecht. In het seizoen gaan tomaten en basilicum heel goed samen. Gebruik dus ook (als is het maar voor de garnering) wat verse basilicum. En, als je dat toch voorhanden hebt, kun je die aardappelgratin met tomaat en mozzarella een extra boost geven door wat zelfgemaakte pesto in het gerecht te verwerken.
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade
Op de pizza, in de salade, ook jij eet ongetwijfeld wel eens mozzarella. Maar wat weet je eigenlijk van dit bekende Italiaanse kaasje?
Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo Frieslanders
- 400 gram mozzarella
- 80 gram Parmezaanse kaas
- 3 verse tomaten
- 25 gram boter
- 60 ml melk
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 theelepels gedroogde basilicum
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met tomaat en mozzarella:
Aardappelen schillen, 25 minuten koken in gezouten water en vervolgens pureren. Melk en boter aan puree toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.
Mozzarella in plakken snijden, tomaten ontvellen, helft van de mozzarella op de aardappelen leggen, afdekken met tomaat, kruiden met oregano en basilicum en dan de andere helft van de mozzarella. Parmezaanse kaas er over raspen en 30 minuten in oven op 200 graden laten garen.
Serveer de aardappelgratin met tomaat en mozzarella met extra groenten of een salade.
Tafel lekker !!
De schotel is klaar, ik vraag mij alleen af of er nog groente bij geserveerd moet worden
Leuke tip!
Het ziet er goed uit, ik ga het deze week beslist proberen.
Antoinette Jense