Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

Het hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Deze aardappelgratin met tomaat en mozzarella is echt een budgettopper voor het hele gezin. Tafel lekker!

5 2.558

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella – Een aardappelgratin kun je op talloze manieren maken. In deze aardappelgratin speelt de aardappel en de kaas (mozzarella en Parmezaanse kaas) een hoofdrol, maar het zijn vooral de tomaten die dit gerecht zijn frisse karakter geven. Naast de juiste bereiding is het absoluut van belang dat je voor dit gerecht een goede, smaakvolle en kruimige aardappel koopt. De aardappel is maar liefst 2/3 van je gerecht en die mag dus absoluut smaak hebben.

Deze zeer eenvoudige schotel met alledaagse ingrediënten verdient ook echt het gebruik van verse tomaten. Ik zet deze graag op tafel op de grens van winter en voorjaar. Het is een voedzaam gerecht, maar door de frisheid van tomaten laat het heel voorzichtig het voorjaar zien. Als we dan in maart / april eindelijk verlost zijn van die rampzalige Spaanse tomaten en we weer de Hollandse (kas)tomaten kunnen kopen is dit een mooie starter. En met al deze verse ingrediënten zet je dan echt een feestje op tafel. Daar kan geen mix voor ovenschotels (van de bekende merken) tegenop.

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

Vegetarische Ovenschotel voor 4 personen

 • 1 kilo nieuwe oogst Frieslanders
 • 400 gram mozzarella
 • 80 gram Parmezaanse kaas
 • 3 tomaten
 • 25 gram boter
 • 60 ml. Melk
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 2 theelepels gedroogde basilicum
 • peper en zout

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella bereiden:

Aardappelen schillen, 25 minuten koken in gezouten water en vervolgens pureren. Melk en boter aan puree toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Mozzarella in plakken snijden, tomaten ontvellen, helft van de mozzarella op de aardappelen leggen, afdekken met tomaat, kruiden met oregano en basilicum en dan de andere helft van de mozzarella. Parmezaanse kaas er over raspen en 30 minuten in oven op 200 graden laten garen.

Let op, de aardappelpuree is met minder boter gemaakt dan gebruikelijk. Dit vanwege de mozzarella die er ook nog doorheen smelt.

Varieer door een laagje pesto tussen aardappelen en mozzarella te doen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. JP zegt

  De schotel is klaar, ik vraag mij alleen af of er nog groente bij geserveerd moet worden

  1. Lekker Tafelen zegt

   Dat is natuurlijk volledig eigen keus JP. Sperziebonen of Broccoli doen het hier goed bij, maar een salade kan ook.

 2. Janine ter Berg zegt

  Leuke tip!

 3. Antoinette Jense zegt

  Het ziet er goed uit, ik ga het deze week beslist proberen.

  Antoinette Jense

 4. Lekker Tafelen (Tijmen) zegt

  Thx Anneke

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer