- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella – Een aardappelgratin kun je op talloze manieren maken. In deze aardappelgratin speelt de aardappel en de kaas (mozzarella en Parmezaanse kaas) een hoofdrol, maar het zijn vooral de tomaten die dit gerecht zijn frisse karakter geven. Naast de juiste bereiding is het absoluut van belang dat je voor dit gerecht een goede, smaakvolle en kruimige aardappel koopt. De aardappel is maar liefst 2/3 van je gerecht en die mag dus absoluut smaak hebben.

Deze zeer eenvoudige schotel met alledaagse ingrediënten verdient ook echt het gebruik van verse tomaten. Ik zet deze graag op tafel op de grens van winter en voorjaar. Het is een voedzaam gerecht, maar door de frisheid van tomaten laat het heel voorzichtig het voorjaar zien. Als we dan in maart / april eindelijk verlost zijn van die rampzalige Spaanse tomaten en we weer de Hollandse (kas)tomaten kunnen kopen is dit een mooie starter. En met al deze verse ingrediënten zet je dan echt een feestje op tafel. Daar kan geen mix voor ovenschotels (van de bekende merken) tegenop.


Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

Vegetarische[1] Ovenschotel[2] voor 4 personen

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella bereiden:

Aardappelen schillen, 25 minuten koken in gezouten water en vervolgens pureren. Melk en boter aan puree toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Mozzarella in plakken snijden, tomaten ontvellen, helft van de mozzarella op de aardappelen leggen, afdekken met tomaat, kruiden met oregano en basilicum en dan de andere helft van de mozzarella. Parmezaanse kaas er over raspen en 30 minuten in oven op 200 graden laten garen.

Let op, de aardappelpuree is met minder boter gemaakt dan gebruikelijk. Dit vanwege de mozzarella die er ook nog doorheen smelt.

Varieer door een laagje pesto[3] tussen aardappelen en mozzarella te doen.

Links in dit recept:
  1. Vegetarische: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/vegetarische-recepten/
  2. Ovenschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/ovenschotels/
  3. pesto: http://lekkertafelen.nl/recepten/huisgemaakte-verse-pesto/