Aardappelgratin met venkel en Hervekaas – Hou je van gesmolten kaas? Deze aardappelgratin met venkel is een heerlijke schaal vol comfortfood. Aardappel, groente en kaas. En wat voor kaas! Als je dit gerecht in de oven hebt ruikt je hele keuken naar kaas. Hervekaas wel te verstaan! Hervekaas?
Als je dit gerecht in de oven hebt ruikt je hele keuken naar kaas. Hervekaas wel te verstaan!
Hervekaas, stinkend lekker!
De kaas in deze aardappelgratin met venkel en Hervekaas is een roodschimmelkaasje. Het kaasje wordt ook wel Herfse of Limburgse stinkkaas genoemd. En die naam is beslist niet onterecht. Dit traditionele Belgische kaasje heeft een enorm indringende geur. Maar een echte kaasliefhebber vindt dit natuurlijk geen enkel probleem en heeft die geur er graag voor over. Deze zachte kaas heeft een sterke, uitgesproken smaak. In dit gerecht past hij heel goed bij de venkel en de aardappels. Wil je meer weten over Hervekaas? Hier vind je alle informatie over dit kaasje.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 flinke venkelknollen (ongeveer 800 gram), in dunne reepjes
- 1 kilo vrij vastkokende aardappels, geschild, in blokjes
- 1 ui, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 flinke eetlepel gedroogde oregano
- 3 eetlepels half droge tomaatjes
- 400 gram Hervekaas
- peper en zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelgratin met venkel en Hervekaas:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de aardappels in water met wat zout in ongeveer 5 minuten gaar. Controleer dit door er met een vork in te prikken en giet af.
Verhit wat olie in een grote koekenpan of hapjespan. Zet hier in de ui en de knoflook even aan, tot ze glazig zijn. Voeg dan de venkel toe en bak deze tot de groente beetgaar is. Roer een flinke eetlepel gedroogde oregano door de venkel, schep de half droge tomaatjes erdoor en breng verder op smaak met wat peper en zout. Schep het venkelmengsel in een grote ovenschaal.
Schep de aardappels over de venkel en maal er wat peper overheen.
Snijd de Hervekaas in plakjes en verdeel deze over de aardappels.
Zet de aardappelgratin met venkel en Hervekaas 25 minuten in de oven. Dan is de kaas gesmolten en heel licht gebruind. Serveer direct.
Tafel lekker !!