Aspergeschotel uit de oven – Ben jij ook zo’n foodie die uitkijkt naar het voorjaar omdat er dan weer Hollandse asperges zijn? Het witte goud ligt weer in de winkels en op de markt, en dat betekent dat het weer tijd wordt voor de lekkerste gerechten met die voorjaarsgroente. Asperges worden vaak op de klassieke manier, dus met ham, ei, gesmolten boter en gekookte krieltjes, gegeten. En natuurlijk is dat heerlijk, maar het aspergeseizoen duurt zo’n maand of drie. Dus wil je ze ook wel eens op een andere manier eten dan op de traditionele manier, of in de aspergesoep. Een aspergeschotel uit de oven is dan een leuke, en lekkere manier om eens te variëren met de koningin onder de groenten.
Asperges in wit, paars en groen, en ze smaken alle drie anders!
Verse asperges zijn er in drie kleuren. In het wit, het paars en het groen. De witte zijn de meest verkochte soort. Ze groeien onder de grond en je moet ze schillen voor je ze verwerkt. Paarse en groene asperges groeien boven de grond. Witte asperges worden paars zodra ze boven de grond gaan groeien. Je hoeft zowel de groene als de paarse asperges niet te schillen. De smaak van witte asperges is is heel zacht, de groene zijn wat steviger van smaak en de paarse zijn het zoetst door het hogere suikergehalte dat er in zit. In het recept voor de aspergeschotel uit de oven zijn witte asperges gebruikt.
Variaties op de aspergeschotel uit de oven
Zoals je hierboven al las, zijn er asperges in drie kleuren en smaken. Wees dus creatief met de mogelijkheden die de groente je biedt. Maak de aspergeschotel uit de oven eens met bijvoorbeeld de groene variant. De paarse kan natuurlijk ook, al zul je daar misschien wel even naar moeten zoeken. Behalve met de asperges kun je ook variëren met de ham en de kaas. Als je in plaats van gekookte ham eens rauwe ham gebruikt, en jong belegen kaas vervangt door oude kaas, krijg je een heel andere smaakbeleving. Dus toon eens een beetje lef in de keuken en experimenteer met deze ovenschotel!
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Aspergeschotel uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 flinke asperges
- 4 grote plakken gekookte ham
- 25 gram boter
- 20 gram bloem
- 125 ml slagroom
- 1 eierdooier
- 75 gram jong belegen kaas, geraspt
- 175 gram cherrytomaatjes
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een aspergeschotel uit de oven:
Schil de asperges zorgvuldig en snijd een stukje van de onderkant.
Breng 1 liter water met wat zout aan de kook en leg de asperges er in. Breng het water opnieuw aan de kook en kook de asperges zachtjes ongeveer 10 à 12 minuten. Haal ze vervolgens van het vuur af en laat ze afgedekt nog 20 minuten in het hete water liggen.
Schep de asperges uit de pan, laat ze goed uitlekken en houd ze warm.
Bewaar 400 ml van het overgebleven vocht voor later.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol ongeveer 3 asperges in elke plak ham en leg de rolletjes naast elkaar in een passende ovenschaal.
Smelt de boter, roer de bloem erdoor en bak dit 3 minuten. Sla het bakken niet over, het is nodig om de bloem te garen, anders gaat de saus naar meel smaken. Voeg vervolgens het achtergehouden kookvocht in scheutjes toe en roer er een gladde saus van. Laat 3 minuten zachtjes doorkoken.
Neem de pan van het vuur en laat het geheel iets afkoelen. Roer dan de slagroom, eidooier, zout en versgemalen peper erdoor.
Schenk de saus over de aspergerolletjes. Strooi de kaas erover.
Kruis met een scherp mes de tomaatjes aan de bovenkant in en zet ze met de ingekruiste kant naar boven langs de rand van de ovenschaal.
Zet de schaal 15 minuten in het midden van de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Bestrooi de aspergeschotel uit de oven met de peterselie en serveer direct.
Tafel lekker !!
Lekker, hoor! Ik gebruik beenham. Als de ham te dik is om te rollen, gaat het ook prima als je er blokjes of reepjes van snijdt.
En omdat ik geen zout gebruik, neem ik een wat pittiger kaas, anders wordt het te flauw.
Hallo Milly, Zeker lekker deze schotel en zolang we verse asperges kunnen krijgen moeten we er van genieten toch. Variëren met zowel de ham als kaas gaat prima, bedankt voor deze aanvulling.
In Nederland, eind mei, het recept samen met tafelgenoten genoten.
een simpel gerecht met een fantastisch resultaat.
Gemakkelijk van te voren te bereiden, dus slechts in de oven te schuiven en af te wachten.
Leuk om hier eens een Gruene Veltliner bij te drinken. Niet zo’n goedkoop ding uit de supermarkt, maar laat je door een betrouwbare slijter adviseren. Genieten!
Laat het weten, en natuurlijk ook wat de gasten er van vonden 😉
Half mei a.s. ben ik weer voor een dag of tien in Nederland. Gelukkig in het aspergeseizoen. Ik zal zeker laten weten hoe het gerecht bevallen is. Afwachten en de reactie komt er zeker aan.
Leuk recept en zo gemakkelijk van te voren te bereiden. Zal dan wel wat langer in de oven moeten. Ga het binnenkort uitproberen voor ik het aan mijn gasten voorzet.