• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus

door Redactie
in Ovenschotel, Pastagerechten
0
4
Bloemkool met penne ovenschotel

Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus – Bloemkool is een groente die al eeuwen meegaat in Nederland en Europa. Sinds 1600 wordt dit koolgewas al verbouwd. Voorheen werden de bladeren met de hand om de kool heen gelegd zodat de bloemkool mooi wit bleef. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook bloemkolen waarbij de bladeren om de kool heen groeien.

Het onderstaande recept bied veel mogelijkheden met kaas. Wij hebben jonge Goudse kaas gebruikt, maar je kunt ook eens kiezen voor een wat pittiger soort kaas waardoor je kaassaus een nog meer uitgesproken smaak krijgt. Kies wel altijd voor een kaas die goed smelt. Inspiratie nodig? Kijk eens tussen deze Franse kazen voor wat kaasvariatie.

Bloemkool ovenschotels recepten

Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel

Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.

Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus

Ovenschotel of pastagerecht voor 4 personen

  • 1 bloemkool
  • 300 gram penne
  • 35 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 400 ml melk
  • 130 gr Goudse kaas
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Ontdoe de bloemkool van zijn blad en snij kleine roosjes van de bloemkool. Grotere roosjes kun je eventueel halveren of in kwarten snijden. Doe de bloemkool in een pan en voeg zoveel water toe tot de bloemkool half onder water staat. Strooi er nu wat zout over en breng het aan de kook met het deksel op de pan. Kook de bloemkool tot deze gaar is.

Vul de waterkoker volledig met water en kook dit. Zet een pan met deksel op het fornuis en voeg hier het kokende water aan toe. Doe hier de penne met een snuf zout en kook deze gaar.

Zet een koekenpan op het fornuis en doe hier de spekjes in. Bak de spekjes uit. Giet ondertussen de bloemkool en penne af in een vergiet en doe ze daarna in een grote ovenschaal.

Gebruik één van de kookpannen om de kaassaus te maken. Dit scheelt je afwassen. Doe de boter in de pan en laat dit uit bruisen. Voeg nu de bloem toe en roer dit goed door elkaar met een garde. Je hebt nu een roux gemaakt. Laat de roux nu 2 minuten zachtjes garen maar pas op dat het niet verbrand. Dit garen is belangrijk om te voorkomen dat je saus naar bloem blijft smaken. Voeg nu een beetje melk toe. Roer dit door tot het een egale massa is en weer kookt. Herhaal dit net zo lang tot de melk op is. Laat het weer aan de kook komen en voeg nu de kaas eraan toe. De kaas smelt nu zachtjes in de saus. Breng goed op smaak met zout en peper.

Roer de bloemkool en penne goed door elkaar in de ovenschaal. Verdeel de spekjes eroverheen met het aanhangend vet. Dit vet heeft namelijk erg veel smaak. Schenk de saus vervolgens over de bloemkool, penne en spekjes.

Schuif de ovenschaal in de oven voor 15 minuten. De saus zal dan op sommige plekken gratineren wat extra smaak geeft. Je kunt de bloemkool met penne ovenschotel eventueel nog met wat vers gehakte peterselie garneren voor wat kleur.

DeelPin84Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotel

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

spaghetti frittata
Pastagerechten

Spaghetti frittata

spaghetti met gehaktballetjes
Pastagerechten

Spaghetti met gehaktballetjes; eerlijke en pure smaken

Tagliatelle met kip en broccoli
Pastagerechten

Tagliatelle met kip en broccoli

Pasta met truffelkaas
Pastagerechten

Pasta met truffelkaas; voor de echte liefhebber

Moussaka
Ovenschotel

Moussaka; het lekkerste Griekse comfortfood

Reacties 4

  1. Henri says:
    2 maanden geleden

    Ziet er goed uit; kan niet koken maar ga het toch proberen voor haar

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Leuk Henri. Als je goed de beschrijving volgt kan het bijna niet mislukken. Ze zal het ongetwijfeld geweldig vinden.

      Beantwoorden
  2. Evelien says:
    2 jaar geleden

    Makkelijk en lekker, een blijvertje!

    Beantwoorden
  3. Gerda says:
    5 jaar geleden

    Het lijkt me heel lekker en ik ga het vanavond maken maar dan half bloemkool, half broccoli voor de kleur en omdat ik het in huis heb. bedankt voor dit recept en groetjes van Gerda

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen