• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 15, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus

door Redactie
in Ovenschotel, Pastagerechten
0
2
Bloemkool met penne ovenschotel

Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus – Bloemkool is een groente die al eeuwen meegaat in Nederland en Europa. Sinds 1600 wordt dit koolgewas al verbouwd. Voorheen werden de bladeren met de hand om de kool heen gelegd zodat de bloemkool mooi wit bleef. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook bloemkolen waarbij de bladeren om de kool heen groeien.

Het onderstaande recept bied veel mogelijkheden met kaas. Wij hebben jonge Goudse kaas gebruikt, maar je kunt ook eens kiezen voor een wat pittiger soort kaas waardoor je kaassaus een nog meer uitgesproken smaak krijgt. Kies wel altijd voor een kaas die goed smelt. Inspiratie nodig? Kijk eens tussen deze Franse kazen voor wat kaasvariatie.

Bloemkool ovenschotels recepten

Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel

Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.

Bloemkool met penne en spekjes overgoten met kaassaus

Ovenschotel of pastagerecht voor 4 personen

  • 1 bloemkool
  • 300 gram penne
  • 35 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 400 ml melk
  • 130 gr Goudse kaas
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Ontdoe de bloemkool van zijn blad en snij kleine roosjes van de bloemkool. Grotere roosjes kun je eventueel halveren of in kwarten snijden. Doe de bloemkool in een pan en voeg zoveel water toe tot de bloemkool half onder water staat. Strooi er nu wat zout over en breng het aan de kook met het deksel op de pan. Kook de bloemkool tot deze gaar is.

Vul de waterkoker volledig met water en kook dit. Zet een pan met deksel op het fornuis en voeg hier het kokende water aan toe. Doe hier de penne met een snuf zout en kook deze gaar.

Zet een koekenpan op het fornuis en doe hier de spekjes in. Bak de spekjes uit. Giet ondertussen de bloemkool en penne af in een vergiet en doe ze daarna in een grote ovenschaal.

Gebruik één van de kookpannen om de kaassaus te maken. Dit scheelt je afwassen. Doe de boter in de pan en laat dit uit bruisen. Voeg nu de bloem toe en roer dit goed door elkaar met een garde. Je hebt nu een roux gemaakt. Laat de roux nu 2 minuten zachtjes garen maar pas op dat het niet verbrand. Dit garen is belangrijk om te voorkomen dat je saus naar bloem blijft smaken. Voeg nu een beetje melk toe. Roer dit door tot het een egale massa is en weer kookt. Herhaal dit net zo lang tot de melk op is. Laat het weer aan de kook komen en voeg nu de kaas eraan toe. De kaas smelt nu zachtjes in de saus. Breng goed op smaak met zout en peper.

Roer de bloemkool en penne goed door elkaar in de ovenschaal. Verdeel de spekjes eroverheen met het aanhangend vet. Dit vet heeft namelijk erg veel smaak. Schenk de saus vervolgens over de bloemkool, penne en spekjes.

Schuif de ovenschaal in de oven voor 15 minuten. De saus zal dan op sommige plekken gratineren wat extra smaak geeft. Je kunt de bloemkool met penne ovenschotel eventueel nog met wat vers gehakte peterselie garneren voor wat kleur.

Tags: Groente
DeelPin73Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

spaghetti met bloemkool
Pastagerechten

Spaghetti met bloemkool

Macaroni Stroganoff
Pastagerechten

Macaroni Stroganoff

Tagliatelle met gegrilde groenten en pittige kalkoen worstjes
Pastagerechten

Tagliatelle met gegrilde groenten en pittige kalkoen worstjes

Macaronisalade Kip honing mosterdsaus
Pastagerechten

Macaronisalade met kip & honing-mosterdsaus

Garnalen in romige tomatensaus met spaghetti
Pastagerechten

Garnalen in romige tomatensaus met spaghetti

Ovenschotel met venkel en spinazie
Ovenschotel

Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg

Lasagne met courgette, tomaat en gerookte zalm
Pastagerechten

Lasagne met courgette, tomaat en gerookte zalm

Reacties 2

  1. Evelien says:
    2 jaar geleden

    Makkelijk en lekker, een blijvertje!

    Beantwoorden
  2. Gerda says:
    5 jaar geleden

    Het lijkt me heel lekker en ik ga het vanavond maken maar dan half bloemkool, half broccoli voor de kleur en omdat ik het in huis heb. bedankt voor dit recept en groetjes van Gerda

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Milkshakes, vier het zonnetje uitbundig. Zelf milkshake maken is niet zo moeilijk. Bekijk hier een aantal heerlijke zomerse voorbeelden.

Check het recept of lees de info
Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje

Krieltjes op een stokje

Recept in de picture

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

Pilav is meestal met rijst, maar deze pilav van pasta is wel heel bijzonder. Dankzij de kleine 'vogeltongpasta' lijkt hij ook nog eens op echte pilav.

Check het recept of lees de info
Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Handige kooktips

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

Vind je verse tong bakken lastig? Weet je niet goed waar te beginnen? Met deze stap voor stap handleiding en foto's helpen we je op weg.

Check het recept of lees de info
Gruyère

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Kruidenolie zelf maken

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Agnes de Groene op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Redactie op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Redactie op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Djorgio op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Kris op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Pieters Linda op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen