Bloemkool ovenschotel met gehakt – Hoe je van een eenvoudige maaltijd een supermaaltijd maakt.
Aardappelen, bloemkool en gehakt een klassiek AGV’tje
Aardappelen, bloemkool en gehakt staat bij heel veel mensen regelmatig op het menu. Het is een veel gegeten Aardappel, Groente, Vlees combinatie. Vaak als gekookte bloemkool met een sausje, een gehaktbal met jus en gekookte aardappelen. Niets mis mee en ouderwets lekker. Maar als je met dezelfde ingrediënten een ovenschotel maakt wordt die eenvoudige maaltijd ineens een feestje. Oké, er zitten wat extra ingrediënten in de bloemkool ovenschotel met gehakt, maar niets geks of ingewikkeld. We houden het graag zo simpel mogelijk zeker voor een doordeweekse maaltijd.
Ovenschotels altijd lekker !!
Een ovenschotel maakt van een gewone maaltijd toch altijd net weer iets speciaals. Zeker bij deze bloemkool ovenschotel met gehakt is dat het geval. Het komt denken we doordat de smaken lekker mengen en natuurlijk door dat krokante korstje. De basis van deze ovenschotel zijn gewoon gekookte geprakte aardappelen, maar dan komt het, een heerlijk krachtig gekruid gehakt met champignons, veel ui en knoflook. Daarop simpel kort gekookte bloemkool met een sausje van crème fraîche en ei. En als laatst dat zalige korstje van broodkruim, kaas, knoflook en olijfolie. En we horen je denken: dat is wel veel knoflook voor een bloemkool ovenschotel met gehakt, ik moet morgen werken! Maar las je gare knoflook eet, is het geurtje de dag erna allang weer weg. Het is rauwe knoflook die dat geurtje met zich mee brengt.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Bloemkool ovenschotel met gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bloemkool
- 600-700 gram geschilde bloemige aardappelen
- 400 gram gemengd gehakt
- 200 gram kastanjechampignons
- 2 flinke uien
- 1 ei
- 200 gram crème fraîche
- 4 teentjes knoflook
- 3 sneetjes stevig (wit) brood
- 150 gram geraspte kaas
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels ketjap
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloemkool ovenschotel met gehakt:
Kook de aardappels gaar. Snijd de bloemkool in middelgrote roosjes en kook deze beetgaar. Kook ze niet te lang want ze gaan ook nog de oven in. Snijd de ui en champignons in stukjes. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui aan. Voeg de champignons toe en pers 3 teentjes knoflook uit en bak alles samen met de uien. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg er de ketjap, sambal, paprikapoeder en peper en zout naar smaak aan toe en bak alles mooi bruin en gaar.
Prak de gekookte aardappelen grof en verdeel deze over de bodem van een ovenschaal, verdeel er het gehakt gelijkmatig overheen. Verdeel de roosjes bloemkool over het gehakt. Klop het ei los met de crème fraîche en 3 eetlepels water en voeg er peper en zout aan toe. Vermaal de sneetjes brood in een foodprocessor of snijd deze met een mes zeer fijn. Meng er de geraspte kaas en 2 eetlepels olie en pers er het laatste teentje knoflook boven uit. Meng alles kort in de foodprocessor of hak alles grondig met een mes fijn en door elkaar. Verdeel het eimengsel gelijkmatig over de bloemkool en verdeel daar de kruidige broodkruimels over. Bak alles ongeveer 30-45 min in een oven van 180 graden tot de korst mooi goudbruin is.
Wil je de bloemkool ovenschotel met gehakt voorbereiden dan kan dat. Bewaar dan het eimengsel en het broodkruim apart in een gesloten verpakking en doe dit er pas vlak voor het de oven in gaat overheen. Dek de ovenschotel af met huishoudfolie. Haal wanneer mogelijk de ovenschotel een uur voor je deze gaat bakken uit de koelkast. Lukt dit niet? Tel dan minimaal 20 minuten bij de baktijd op en test of de binnenkant ook goed warm is.
Tafel lekker !!
Vandaag deze heerlijke ovenschotel gemaakt. Was super lekker 😋
Dankjewel voor het compliment.
Het was heerlijk,we hebben zitten smullen!
Dat horen we graag Ineke.
Mieke,
Vandaag de ovenschotel gemaakt .
Was weer lekker .
Maar ? welke kaas heb jij daar voor gebruikt ?
Goed om te horen dat het weer lekker was Mieke. Ik gebruik hiervoor de laatste stukjes kaas uit de kaastrommel die ik rasp. Meestal is dat vooral jong belegen en een beetje oude kaas door elkaar.