Bloemkool ovenschotel met gehakt – Hoe je van een eenvoudige maaltijd een supermaaltijd maakt. Het recept van de bloemkool ovenschotel met gehakt bewijst hoe makkelijk dat kan zijn. Dus zet vanavond die verrassende ovenschotel maar eens op tafel.
Aardappelen, bloemkool en gehakt een klassiek AGV’tje
Aardappelen, bloemkool en gehakt, die combinatie staat bij heel veel mensen regelmatig op het menu. Het is een veel gegeten Aardappel, Groente, Vlees combinatie, het klassieke AGV’tje. Vaak als gekookte bloemkool met een sausje, een gehaktbal met jus en gekookte aardappelen. Helemaal iets mis mee en ouderwets lekker. Maar als je met dezelfde ingrediënten een ovenschotel maakt wordt die eenvoudige maaltijd ineens een feestje. Oké, er zitten wat extra ingrediënten in het recept voor de bloemkool ovenschotel met gehakt, maar niets geks of ingewikkelds. Je houdt het recept graag zo simpel mogelijk toch, zeker voor een doordeweekse maaltijd.
Ovenschotels zijn altijd lekker !!
Een ovenschotel maakt van een gewone maaltijd toch altijd net weer iets speciaals. Zeker bij het recept voor de bloemkool ovenschotel met gehakt is dat het geval. Het komt vast doordat de smaken lekker mengen en natuurlijk door dat krokante korstje waar iedereen zo gek op is. De basis van de ovenschotel zijn gewoon gekookte geprakte aardappelen. Maar dan komt het: een heerlijk, krachtig gekruid gehakt met champignons, veel ui en knoflook. Daarop simpel de kort gekookte bloemkool met een sausje van crème fraîche en ei. En als laatst dat zalige korstje van broodkruim, kaas, knoflook en olijfolie. En je denkt nu ongetwijfeld: ‘dat is wel veel knoflook in een recept voor een bloemkool ovenschotel met gehakt, ik moet morgen werken!’. Maar als je gare knoflook eet, is het geurtje de dag erna allang weer weg. Het is rauwe knoflook die dat geurtje met zich mee brengt. Je kunt dus gewoon genieten van die heerlijke ovenschotel, met knoflook.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Bloemkool ovenschotel met gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bloemkool
- 600-700 gram geschilde, bloemige aardappelen
- 400 gram gemengd gehakt
- 200 gram kastanjechampignons
- 2 flinke uien
- 1 ei
- 200 gram crème fraîche
- 4 teentjes knoflook
- 3 sneetjes stevig (wit)brood
- 150 gram geraspte kaas
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels ketjap
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloemkool ovenschotel met gehakt:
Kook de aardappels gaar.
Snijd de bloemkool in middelgrote roosjes en kook ze beetgaar. Kook ze niet te lang, want ze gaan ook nog de oven in.
Snijd de ui en champignons in stukjes.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui aan. Voeg de champignons toe en pers 3 teentjes knoflook uit en bak alles samen met de uien.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg er de ketjap, sambal, paprikapoeder en zout en peper naar smaak aan toe en bak alles mooi bruin en gaar.
Prak de gekookte aardappelen grof en verdeel ze over de bodem van een ovenschaal.
Verdeel er het gehakt gelijkmatig overheen.
Verdeel de roosjes bloemkool over het gehakt.
Klop het ei los met de crème fraîche en 3 eetlepels water en voeg er zout en peper aan toe. Vermaal de sneetjes brood in een foodprocessor of snijd ze met een mes heel fijn. Meng er de geraspte kaas en 2 eetlepels olie en pers er het laatste teentje knoflook boven uit. Meng alles kort in de foodprocessor of hak alles grondig met een mes fijn en door elkaar.
Verdeel het eimengsel gelijkmatig over de bloemkool en verdeel daar de kruidige broodkruimels over.
Bak alles ongeveer 30-45 min in een oven van 180 graden tot de korst mooi goudbruin is.
Wil je de bloemkool ovenschotel met gehakt voorbereiden, dan kan dat. Bewaar dan het eimengsel en het broodkruim apart in een gesloten verpakking en doe dit er pas vlak voor het de oven in gaat overheen. Dek de ovenschotel af met huishoudfolie. Haal indien mogelijk de ovenschotel een uur voor je die gaat bakken uit de koelkast. Lukt dit niet? Tel dan minimaal 20 minuten bij de baktijd op en test of de binnenkant ook goed warm is.
Tafel lekker !!
Vandaag deze heerlijke ovenschotel gemaakt. Was super lekker 😋
Dankjewel voor het compliment.
Het was heerlijk,we hebben zitten smullen!
Dat horen we graag Ineke.
Mieke,
Vandaag de ovenschotel gemaakt .
Was weer lekker .
Maar ? welke kaas heb jij daar voor gebruikt ?
Goed om te horen dat het weer lekker was Mieke. Ik gebruik hiervoor de laatste stukjes kaas uit de kaastrommel die ik rasp. Meestal is dat vooral jong belegen en een beetje oude kaas door elkaar.