Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bloemkoolschotel: gezond en lekker ‘comfort food’

Deze heerlijke bloemkoolschotel verenigt het nuttige met het aangename. Hij is gezond, maar toch ook voedzaam en lepelt heerlijk weg…

0 5.705

Bloemkool schotel: gezond en lekker ‘comfort food’ – Bloemkool, je houdt er van, of niet. Maar het ligt er ook nog aan, hoe je de bloemkool klaar maakt. Wanneer je bloemkool te lang laat koken, krijgt het hele huis een wat onfrisse koollucht. Logisch dat je bloemkool dan maar een flauwe, stinkende hap vindt.

Dat kan ook anders! En dit gerecht is heerlijk, de bloemkool overheerst niet, terwijl er toch een hele bloemkool in gaat. Stukjes bloemkool, met aardappelblokjes en een romige kaassaus, even krokant gemaakt in de oven.

Simpel en lekker. Hmmm… Door het kookvocht van de bloemkool te gebruiken voor de saus, gooi je ook nog eens geen vitamines weg. De ham die er doorheen gaat, zorgt ervoor, dat je wél wat vlees binnenkrijgt (voor de carnivoren onder ons), terwijl je aanzienlijk minder vlees gebruikt, dan als je echt een stukje vlees voor iedereen zou bakken. Vegetariërs kunnen de ham overigens rustig weglaten.


Bloemkoolschotel

Ovenschotel voor 3 à 4 personen:

 • 1 bloemkool
 • +/- 600 gr. aardappels
 • 1 flinke el. bloem
 • 1 flinke el. boter
 • 1 dl. melk of slagroom
 • 75 à 100 gr. kaas naar keuze (liefst beetje pittig)
 • 100 à 150 gr. ham (of weglaten!)
 • snufje nootmuskaat
 • peper en zout naar smaak
 • 1 el. paneermeel

eventueel nog:

 • een paar druppels Worcestersaus
 • 1 tl. truffelolie

 

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Zet ze op met koud water en kook ze in ongeveer 6 à 10 minuten gaar (afhankelijk van de soort en grootte). Prik er even in met een vork, om te checken of ze gaar zijn en giet ze dan af.

Trek of snijd ondertussen de bloemkool in roosjes en kook de bloemkool gaar in ongeveer 1/2 liter water. Geeft niet als niet alles onder staat. Laat de deksel er op en kook in 10 à 15 minuten gaar.

Ondertussen meng je in een steelpan de boter en de bloem en laat de boter op een zacht vuurtje smelten en roer door de bloem totdat er een kleffe deegbal ontstaat.

Rasp ondertussen de kaas, of diverse kaassoorten. Dit gerecht is ideaal om restjes kaas op te maken. Tip: voor wat extra pit, zorg je ervoor dat je tenminste een deel pittige kaas gebruikt, zoals overjarige kaas op Parmezaanse kaas.

Zet nu ook de oven aan op 200 graden.

Giet, zodra de bloemkool gaar is, het kookvocht in het steelpannetje. Zet het vuur halfhoog en roer met een garde door. Zodra het mengsel gaat koken, het vuur zachter zetten en even goed doorroeren: het mengsel wordt nu dikker.

Ondertussen voeg je de kaas toe. Snijd de ham in kleine vierkantjes en voeg die ook toe. Rasp er wat nootmuskaat door en voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg nog wat melk of (slag)room toe om de saus nét iets voller van smaak te maken. Doe er tot slot desgewenst nog wat Worcestersaus en/of truffelolie door en je saus is klaar.

Meng de bloemkool met de aardappelstukjes en doe ze in een ovenschaal. Giet de saus er over en bestrooi met paneermeel. Nog een kwartiertje in de oven en je bloemkoolschotel is klaar. Opscheppen op een diep bord, lepeltje en vorkje erbij en genieten maar!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer