- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Bloemkoolschotel met worstjes en Hollandse kruiden

Bloemkoolschotel met worstjes – Deze ovenschotel is perfect voor de doordeweekse avond en biedt variatie op de standaard aardappel en groente met vlees. Je kunt hem prima een dag van te voren maken en dan de volgende dag in de oven doen. Denk er wel om dat als de ovenschotel uit de koelkast komt hij een langere oventijd nodig heeft om op temperatuur te komen. Als smaakmaker hebben wij voor deze bloemkoolschotel  gebruik gemaakt van de specerijenmix; Hollandse kruiden voor groenten van Euroma.


Bloemkoolschotel met worstjes

Ovenschotel[1] voor 4 personen

Hollandse kruiden voor groente van Euroma[2] is een wereldse melange op basis van echt Hollandse specerijen en kruiden.  De zoete kaneel, die mild aanwezig is maar niet overheerst, maakt deze melange pas echt spannend. De dragon, kardemom, citroen, het koriander- en venkelzaad zorgen voor een frisse noot, die goed blijkt te werken tussen de zwaardere, Hollandse specerijen.

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes. Kook ze gaar in water met zout. Stamp de gare aardappelen tot een puree met de melk en het ei en breng het op smaak met een beetje zout en peper.

Maak de bloemkool schoon en snijd er kleine roosjes van. Kook de bloemkool beetgaar in een laagje water met wat zout. Spoel de bloemkool met koud water om het garen te stoppen. Laat ze goed uitlekken en doe ze in een kom. Voeg de kruiden toe en proef of het genoeg op smaak is.

Bak de worstjes met de boter mooi bruin in de pan tot ze bijna gaar zijn.

We gaan met een roux[6] zelf een bechamelsaus maken, ook wel een melksausje genoemd. Doe de roomboter in de pan en laat deze helemaal smelten. Voeg de bloem toe en roer het met een garde tot een papje. Je hebt nu een warme roux. Voeg de melk beetje bij beetje toe. Laat iedere dat je een beetje hebt toegevoegd de saus eerst weer aan de kook komen voor je nieuwe melk toevoegt. Net zo lang tot de melk op is. Breng de saus op smaak met zout en witte peper, zodat de saus mooi wit blijft.

Doe wat bakvet van de worstjes onder in de ovenschaal en vet deze hiermee in. Doe de aardappelpuree op de bodem en leg de bloemkool hier bovenop. Giet vervolgens de bechamelsaus erover heen en leg hier de worstjes bovenop. Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven. Hak ondertussen een handje peterselie of snijd van één stengel bos-ui het groene deel in ringen ter garnering. Garneer je bloemkoolschotel met worstjes met de peterselie of ringetjes van bos-ui.

Tafel Lekker!

Links in dit recept:
  1. Ovenschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/ovenschotels/
  2. Euroma: https://lekkertafelen.nl/special/euroma/
  3. aardappelen: https://lekkertafelen.nl/special/aardappel-recepten/
  4. bloemkool: https://lekkertafelen.nl/special/bloemkool/
  5. Hollandse kruiden: https://www.euroma.nl/wereldse-melanges/hollandse-groenten/
  6. een roux: https://lekkertafelen.nl/kookschool/roux-basisrecept/