Bloemkoolsoufflé met ham en kaas – Bloemkool met een sausje, gekookte aardappels en een stukje vlees of vis. Dat eet iedereen ongetwijfeld wel eens. En natuurlijk is dat lekker. Maar het is eigenlijk ook wel wat gewoontjes. Tijd om eens een ander recept te proberen dus. Durf jij die bloemkool eens klaar te maken op een andere manier dan je gewend bent, maar dan wel met de vertrouwde combinatie van een melksausje met ham en kaas? Wat dacht je van een bloemkoolsoufflé met ham en kaas? Een origineel gerecht en best makkelijk te maken. Wedden dat je dit recept vaker gaat maken?
Bloemkoolsoufflé; eerst het sausje maken
Bloemkool is in Nederland een van de meest gegeten groenten. Veel mensen en ook kinderen zijn dol op de witte kolen. Vaak wordt de groente dan gekookt en vergezeld van een melksausje. Makkelijk te maken. Maar bij het horen van het woord ‘soufflé’ slaat vaak de paniek toe. Nergens voor nodig als je beseft dat je het recept van die bloemkool met het melksausje nu in een andere volgorde gaat maken. Als je de bloemkoolsoufflé maakt, begin je met het maken van een roux, wat eigenlijk dezelfde basis is als het recept van het bij iedereen bekende melksausje. Je bakt de bloemkool dus als het ware in het melksausje, in plaats van het erover te gieten.
Een paar tips: heb je geen soufflévormpjes? Geen probleem!
Gebruik voor dit recept 4 soufflévormpjes van ongeveer 250 ml inhoud. Heb je die niet, je kunt het recept ook prima maken in ovenvaste soepkommen of een springvorm bekleed met bakpapier. Let er wel op dat bij het gebruiken van een grotere vorm de soufflé wel langer in de oven moet.
Je kunt dit recept niet van tevoren maken. Serveer de bloemkoolsoufflé direct als hij uit de oven komt.
Soufflé maken; hier vind je tips en tricks
Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.
Bloemkoolsoufflé met ham en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram bloemkool
- 4 eieren
- 30 gram boter
- 35 gram bloem
- 160 ml melk
- 120 gram ricotta of roomkaas
- 100 gram geraspte oude kaas
- 100 gram gekookte ham in blokjes
- nootmuskaat
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de bloemkoolsoufflé met ham en kaas:
Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar. Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm. Zorg ervoor dat ze niet te gaar worden.
Smelt de boter en voeg er de bloem aan toe. Bak ze samen tot de bloem helemaal is opgenomen door de boter. Voeg er beetje bij beetje de melk aan toe en roer steeds goed zodat je een mooie gladde roux hebt. Haal van het vuur en voeg er de ricotta, een beetje peper en nootmuskaat en eventueel wat zout naar smaak aan toe. Roer alles goed door.
Splits de eieren en doe de eiwitten in een royale schone kom. De dooiers gaan bij de roux, roer ook die er weer goed doorheen.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en doe ze samen met de ham en de kaas bij de roux.
Smeer de vormpjes in met gesmolten boter. Tot zover kun je alles voorbereiden.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de eiwitten stevig.
Roer de bloemkool, ham en de kaas voorzichtig door de roux en doe er ongeveer 1/3 van het eiwit bij. Schep goed door zodat alles vermengd is.
Schep er nu voorzichtig de rest van het eiwit doorheen.
Schep de vormpjes bijna vol en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Strooi er eventueel nog een klein beetje geraspte kaas over.
Bak ze in ongeveer 15 – 20 minuten gaar. Dit kun je controleren door er met je vingers voorzichtig op te duwen, als de soufflé terugveert, is ze gaar. Serveer de bloemkoolsoufflé met ham en kaas direct.
Tafel lekker !!