Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bloemkoolsoufflé met ham en kaas

Deze bloemkoolsoufflé met ham en kaas is een vertrouwde combinatie in een nieuw jasje, als je hem eenmaal hebt geproeft zul je hem zeker vaker maken.

0 2.147

Bloemkoolsoufflé met ham en kaas – Durf bloemkool eens klaar te maken op een andere manier dan je gewend bent maar dan wel met de vertrouwde combinatie van een melksausje met ham en kaas. Wedden dat je deze vaker gaat maken?

Soufflé, eerst het sausje dan de bloemkool

Bloemkool is in Nederland één van de meest gegeten groente. Vaak wordt deze gekookt en vergezeld van een melksausje. Wanneer je deze soufflé maakt begin je met het maken van een roux wat dezelfde basis is als het alom bekende melksausje. We bakken de bloemkool dus als het ware in het melksausje in plaats van het erover te gieten.

Vormpjes

Gebruik voor dit recept 4 soufflé vormpjes van ongeveer 250 ml inhoud. Heb je deze niet, ovenvaste soepkommen of een springvorm bekleed met bakpapier kunnen hier ook prima voor gebruikt worden. Let er wel op dat bij een grotere vorm de soufflé langer in de oven moet.


Bloemkoolsoufflé met ham en kaas

Ovenschotel of soufflé voor 4 personen

  • 30 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 160 gram melk
  • 4 eieren
  • 120 gram ricotta of roomkaas
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 100 gram gekookte ham in blokjes
  • 300 gram bloemkool
  • nootmuskaat
  • zout / peper

Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze beetgaar. Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm. Zorg ervoor dat ze niet te gaar wordt. Smelt de boter en voeg er de bloem aan toe. Bak deze tezamen tot de bloem helemaal is opgenomen door de boter. Voeg er beetje bij beetje de melk aan toe en roer steeds goed zodat je een mooie gladde roux hebt. Haal van het vuur en voeg er de ricotta, een beetje peper en nootmuskaat en eventueel wat zout naar smaak aan toe. Roer deze goed door. Splits de eieren en doe de eiwitten in een royale schone kom. De dooiers gaan bij de roux, roer ook deze weer goed erdoorheen. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en doe ze samen met de ham en de kaas bij de roux.  Smeer de vormpjes in met gesmolten boter. Tot zover kun je alles voorbereiden.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eiwitten stevig. Roer de bloemkool, ham en de kaas voorzichtig door de roux en doe er ongeveer 1/3 van het eiwit bij. Schep goed door zodat alles vermengd is. Schep er nu voorzichtig de rest van het eiwit doorheen. Schep de vormpjes bijna vol en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Strooi er eventueel nog een klein beetje geraspte kaas over. Bak ze in ongeveer 15 – 20 minuten gaar. Dit kun je controleren door er met je vingers voorzichtig op te duwen, als de soufflé terug veert is deze gaar. Serveer de bloemkoolsoufflé met ham en kaas direct.

Tafel lekker!!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer