Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas – Boerenkool eet je waarschijnlijk meestal verwerkt in een stamppotje. Maar wil je boerenkool eens op een echt lekkere, en compleet andere manier eten? Maak er dan eens een gratin van. Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas is een gerecht van een compleet andere orde, en je zult ongetwijfeld verrassende reacties aan tafel krijgen!
Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas, een ovenschotel in laagjes
Boerenkoolgratin is een ovenschotel die is opgebouwd uit laagjes aardappelen, groente, rookworst en kaassaus. Dat maakt dat je alle afzonderlijke smaken goed proeft en dat is precies wat dit gerecht anders maakt dan een stamppot.
Boerenkool aan een stronk
Als je verse boerenkool aan een stronk kunt kopen, aarzel dan ook niet om daar voor te kiezen. Het is even wat werk om de groente zelf te snijden, maar vers gesneden boerenkool is echt lekkerder dan voorgesneden, en zeker dan potjes of diepvriesboerenkool. Mocht je er niet aan kunnen komen, dan is voorgesneden boerenkool het lekkerste alternatief.
Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas, dat is iets bijzonders
Het ingrediënt dat de boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas extra bijzonder maakt, is de kaas. Friese Nagelkaas is een streekproduct uit Friesland. De kaas wordt gemaakt met magere melk, kruidnagel en komijn. Dit lokale product is wel iets waar je van moet houden. Vooral de kruidnagel geeft de kaas een heel uitgesproken smaak. Als je niet van kruidnagel houdt, kun je hem dus wel overslaan, want je proeft de kruidnagel ook heel duidelijk terug in de boerenkoolgratin. Liever geen kruidnagel? Dan kun je het gerecht maken met Leidse kaas. Die wordt ook gemaakt van magere melk, er zit ook komijn in, maar geen kruidnagel.
En natuurlijk koop je wel een verse rookworst!
Een ander ingrediënt in de boerenkoolgratin met worst en Friese nagelkaas is rookworst. En dan bedoelen we dus ook een echte, verse, rookworst van de slager. Zo een die je eerst 20 minuten moet wellen in net niet kokend water, voor je hem kunt eten. Een verse rookworst is een ambachtelijk product, dat door de slager met liefde en toewijding is gemaakt. Zo.n worst is niet te vergelijken met een fabrieksworst. Proef ze maar eens naast elkaar, dan is het verschil je heel snel duidelijk.
Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk
Het verhaal van de Friese nagelkaas, de geschiedenis en waar vind je nog echte Friese nagelkaas? De waarheid achter deze eeuwenoude kanterkaas.
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram vastkokende aardappels
- 500 gram gesneden boerenkool
- 2 verse rookworsten
- 250 gram Friese Nagelkaas
- 50 gram bloem
- 50 gram roomboter
- 2 theelepels mosterd
- 1/2 theelepel Worcestershire sauce
- 2 eetlepels kookroom
- 500 ml kookvocht van de boerenkool
- zout en peper
- wat olie of boter om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas:
Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes.
Rasp de Friese Nagelkaas.
Wel de rookworsten 20 minuten in water, dat net niet kookt. Laat ze daarna iets afkoelen en snijd ze in plakjes.
Snijd de boerenkool als je een struik hebt. Zorg dat je 500 gram overhoudt.
Kook de aardappelschijfjes een minuut of in water met wat zout. Giet ze af en laat ze even uitdampen.
Kook ondertussen ook de boerenkool 15 minuten. Giet af, maar bewaar 500 ml van het kookvocht.
Smelt de boter in een sauspan, maar laat hem niet kleuren. Voeg de bloem in een keer toe. Roer alles goed door elkaar en laat het bloem en botermengsel een minuut of drie zachtjes bakken om de bloem gaar te laten worden.
Roer er vervolgens een scheutje van het kookvocht door. Als het opgenomen is weer een scheutje, en zo ga je door tot al het kookvocht op is. Laat de saus nog een paar minuten zachtjes doorkoken.
Smelt 150 gram van de Friese Nagelkaas in de saus.
Vet een grote, vrij diepe ovenschaal in met wat boter of olie.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Nu ga je de ovenschotel opbouwen.
Verdeel een derde van de kaassaus over de bodem van de schaal. Hierin leg je de helft van de aardappelschijfjes. Daaroverheen verdeel je de helft van de boerenkool. Daar weer bovenop leg je de helft van de rookworstplakjes. Hieroverheen schep je weer een derde van de kaassaus.
Vervolgens weer de andere helft van de aardappelschijfjes, dan de andere helft van de boerenkool. Hieroverheen gaat de rest van de kaassaus. Daaroverheen verdeel je de rest van de worst. Tenslotte bestrooi je de boerenkoolgratin met de rest van de geraspte Friese Nagelkaas.
Zet de schaal 20 minuten in de oven om goed heet te worden en om de kaas te laten smelten en goudbruin te kleuren.
Serveer de boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas direct.
Tafel lekker !!