• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, maart 7, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas

door Redactie
in Ovenschotel
0
0
Boerenkoolgratin met worst

Boerenkoolgratin met worst – Bijna iedere Nederlander is bekend met de klassieke boerenkoolstamppot met rookworst. Deze boerenkoolgratin met worst is hierop een wat sjiekere variatie. Je moet er net iets meer tijd in steken, maar dan zet je ook echt iets lekkers op tafel. Door het gebruik van een klein stukje Friese Nagelkaas krijgt dit gerecht een heerlijk uitgesproken smaak.

Boerenkoolgratin met worst

Ovenschotel voor 4 personen:

  • 1 à 2 rookworsten
  • 250 à 300 gr. fijngesneden boerenkool (dus iets meer als je hele bladeren gebruikt, de stengels zijn niet lekker)
  • +/- 600 gram (liefst vastkokende) aardappels
  • +/- 75 gram Friese Nagelkaas
  • +/- 25 gram boter
  • +/- 25 gram bloem
  • scheutje room
  • likje mosterd
  • eventueel nog een paar druppel worcestershiresaus
  • 1 ei
  • beetje peper en zout

Doe de boerenkool in een pan met ongeveer 1/2 liter water en leg er de rookworst(en) bovenop. Sluit af met een deksel en Laat de boerenkool ongeveer 25 minuten zachtjes koken.

Ondertussen schil je de aardappels, snijd je ze in plakjes en kook ze 2 minuten in water met eventueel een beetje zout. Giet de aardappelplakjes af.
Rasp terwijl je wacht vast de kaas, of schaaf hem met een kaasschaaf

Zet de oven op 180 graden en vet een passende ovenschotel in met een likje boter.Zodra de boerenkool 25 minuten heeft gekookt, giet je de boerenkool af, terwijl je het kookvocht bewaart. Smelt de boter en de bloem in een (steel) pannetje tot een papje (roux). Voeg het kookvocht toe en roer met een garde door. Voeg de kaas toe en de mosterd naar smaak. Als je hele pittige mosterd hebt, is een theelepel voldoende, anders kun je gerust een eetlepeltje gebruiken.Scheutje room toevoegen en eventueel de worcestershiresaus en even laten pruttelen totdat je een lekker maar redelijk vloeibaar kaassausje hebt.Zet het vuur uit.

Nu maken we de gratin. Begin met een laagje boerenkool of aardappel. Aardappels beetje met peper en zout bestrooien. Dan een paar lepels saus erover, en de volgende laag. Als je de rookworst mee wilt nemen in de schotel, ook een laagje in plakjes gesneden rookworst doen. Ga door met steeds een laagje, totdat je klaar bent en sluit af met een laagje aardappel (ik had twee laagjes aardappel en twee laagjes boerenkool, maar veel hangt ook af van de vorm van je ovenschaal). Houd nog wat kaassaus over voor bovenop de gratin. Voeg daaraan een ei toe en klop met de garde nog even door. Giet dat bovenop en zet het mengsel nog een half uurtje in de oven.

Laat je de rookworst(en) heel? Dan kun je de rookworst(en) de laatste 7 à 8 minuten nog bovenop de gratin leggen in de oven, zodat hij weer lekker op temperatuur komt.

Tags: AardappelenGroenten - Kool - BoerenkoolVlees - RookworstVlees - Worst
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Boerenkoolsoep
Soep

Boerenkoolsoep

ovenaardappels met gerookte paprika
Bijgerecht

Ovenaardappels met gerookte paprika

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

Roseval aardappeltjes uit de oven
Bijgerecht

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Soesjes van aardappel en pastinaak
Bijgerecht

Soesjes van aardappel en pastinaak

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

Couscous salade met kip en mango
Salade

Couscous salade met kip en mango

Deze couscous salade met kip en mango is een boost voor je zintuigen. Hij ziet er niet alleen lekker uit...

Lees verder
Ovenschotel met eieren en spinazie

Ovenschotel met eieren en spinazie

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Nettie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Redactie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Nettie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Rutger op Pasta Bolognese
  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen