Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas

De Boerenkoolgratin met worst is een mooie, wat luxere variant op de standaard boerenkool stamppot. Met echt lekkere rookworst en Friesche Nagelkaas.

0 1.537

Boerenkoolgratin met worst – Bijna iedere Nederlander is bekend met de klassieke boerenkoolstamppot met rookworst. Deze boerenkoolgratin met worst is hierop een wat sjiekere variatie. Je moet er net iets meer tijd in steken, maar dan zet je ook echt iets lekkers op tafel. Door het gebruik van een klein stukje Friese Nagelkaas krijgt dit gerecht een heerlijk uitgesproken smaak.


Boerenkoolgratin met worst

Ovenschotel voor 4 personen:

 • 1 à 2 rookworsten
 • 250 à 300 gr. fijngesneden boerenkool (dus iets meer als je hele bladeren gebruikt, de stengels zijn niet lekker)
 • +/- 600 gram (liefst vastkokende) aardappels
 • +/- 75 gram Friese Nagelkaas
 • +/- 25 gram boter
 • +/- 25 gram bloem
 • scheutje room
 • likje mosterd
 • eventueel nog een paar druppel worcestershiresaus
 • 1 ei
 • beetje peper en zout

Doe de boerenkool in een pan met ongeveer 1/2 liter water en leg er de rookworst(en) bovenop. Sluit af met een deksel en Laat de boerenkool ongeveer 25 minuten zachtjes koken.

Ondertussen schil je de aardappels, snijd je ze in plakjes en kook ze 2 minuten in water met eventueel een beetje zout. Giet de aardappelplakjes af.
Rasp terwijl je wacht vast de kaas, of schaaf hem met een kaasschaaf

Zet de oven op 180 graden en vet een passende ovenschotel in met een likje boter.Zodra de boerenkool 25 minuten heeft gekookt, giet je de boerenkool af, terwijl je het kookvocht bewaart. Smelt de boter en de bloem in een (steel) pannetje tot een papje (roux). Voeg het kookvocht toe en roer met een garde door. Voeg de kaas toe en de mosterd naar smaak. Als je hele pittige mosterd hebt, is een theelepel voldoende, anders kun je gerust een eetlepeltje gebruiken.Scheutje room toevoegen en eventueel de worcestershiresaus en even laten pruttelen totdat je een lekker maar redelijk vloeibaar kaassausje hebt.Zet het vuur uit.

Nu maken we de gratin. Begin met een laagje boerenkool of aardappel. Aardappels beetje met peper en zout bestrooien. Dan een paar lepels saus erover, en de volgende laag. Als je de rookworst mee wilt nemen in de schotel, ook een laagje in plakjes gesneden rookworst doen. Ga door met steeds een laagje, totdat je klaar bent en sluit af met een laagje aardappel (ik had twee laagjes aardappel en twee laagjes boerenkool, maar veel hangt ook af van de vorm van je ovenschaal). Houd nog wat kaassaus over voor bovenop de gratin. Voeg daaraan een ei toe en klop met de garde nog even door. Giet dat bovenop en zet het mengsel nog een half uurtje in de oven.

Laat je de rookworst(en) heel? Dan kun je de rookworst(en) de laatste 7 à 8 minuten nog bovenop de gratin leggen in de oven, zodat hij weer lekker op temperatuur komt.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer