Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Cottage pie; Engels comfort food

Cottage pie is een geweldige Engelse klassieker. Je mag het ook gewoon een ovenschotel met gehakt en groenten noemen. Check hier het eenvoudige recept.

0 1.811

Cottage pie; Engels comfort food – Cottage pie is een echte Engelse klassieker. Letterlijk betekend “huisjes taart”. In deze huisjes-taart zit altijd gehakt, groenten en heeft een deksel van aardappelpuree. Cottage pie word als echt “comfort food” gezien en is een mooi gerecht om restjes op te maken. Een recept dat daarom in ieder receptenschrift zou moeten staan.


Cottage pie, de klassieker

Klassiekers doen het altijd goed op tafel. Ze geven ons een vertrouwd gevoel. De combinatie van zachte puree en de warme smaken van dit gerecht zorgen voor dat comfortabele gevoel dat je bijvoorbeeld ook hebt bij een kop snert op winterse dag.

Cottage pie bestaat van oorsprong uit runder- of lamsgehakt met fijn gesneden groenten. De aardappelpuree fungeert als dakje wat het gehakt en de groenten lekker sappig houd. Door de aardappelpuree te gratineren (roosteren onder een hete gril) word de aardappelpuree krokant aan de bovenkant.

Cottage pie; Engels comfort food

  • 1 kg kruimige geschilde aardappelen
  • 2 el. zonnebloemolie
  • 500 gr. gehakt
  • 2 el. tomatenpuree
  • 2 el. bloem
  • 1 tl. tijm
  • 1tl. gedroogde peterselie
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 scheut rode wijn
  • 2 el. worcestersaus
  • 400 ml runderbouillon
  • 500 gr. soepgroente
  • roomboter
  • 50 ml melk
  • zout & peper

Kook de aardappel gaar in gezouten water. In de tussentijd gaan we met het gehakt aan de slag. Zet een grote hapjespan op het vuur en doe hier de olie in. Bak hierin het gehakt in rul. Voeg hier de tomatenpuree aan toe en bak dit mee. Voeg de bloem toe en roer dit even goed door. Voeg vervolgens de tijm, gedroogde peterselie, laurierblaadjes, rode wijn, worcestersaus, runderbouillon en de groenten. Laat dit 30 minuten staan pruttelen zodat de smaken goed kunnen doortrekken. Roer het af en toe even door. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper en evt. nog wat worcestersaus. Zet ook alvast de oven aan op de grillstand.

Als de aardappelen gaar zijn pureer je ze. Maak de melk warm en doe deze met een hele flinke klont roomboter bij de aardappelen. Hierna ga je goed stampen tot je een romige aardappelpuree hebt. Breng ook de aardappelpuree op smaak met zout en peper.

Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en schep de aardappelpuree eroverheen. Maak met een vork een mooi patroontje in de aardappelpuree. Gril de cottage pie vervolgens in de oven tot hij goudbruin is. Dit verschilt per oven maar duurt ongeveer tussen de 8 en 15 minuten. Als hij goudbruin is dan is hij klaar om opgesmikkeld te worden.

Geniet ervan met een lekker glaasje soepele rode wijn.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer