Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker – Je zult maar met een bloemkool overschot kampen. De plaatselijke supermarkt bood ze al voor weinig aan en ook op de markt keken een paar prachtige bloemkolen voor een klein prijsje me aan. Neem jij me mee? Nou ja, liefde is blind zeggen ze dus ja, de bloemkool van de markt verdween ook in de tas. Vier bloemkolen beheren nu een volledige etage in mijn al niet al te grote koelkast. Ik hoor je denken…. geen grote koelkast? Nou nee, natuurlijk heb ik graag zo m’n basics in huis, maar ik dwaal ook graag langs leuke winkeltjes en vrolijke markten.

Plakken kaas

Ik heb het dan niet over de grootgrutter waar die hardwerkende 14 jarige jongen me voorbijloopt, maar meer over het soort zaken waar een vakman het ziet als ik zoonlief 10 euro in de handen druk om pinda’s te gaan kopen voor zijn huisgemaakte pindakaas. De man die hem helpt en vertelt dat ze nog warm zijn. “Laat het zakje open hoor kerel” Glunderend gaat zoonlief met een zak pinda’s en een handvol gekregen rozijnen verder waarna zijn zusje een flinke kilo kaas uit Bodegraven aan mag schaffen. Nadat de verkoopster drie kinderen van een flinke plak kaas voorzien heeft en mij vraagt “wilt u ook proeven?” wijs ik haar vriendelijkheid lachend af. Ze heeft haar halve winst al weggegeven.

Hoe mooi is het dat er weer steeds meer aandacht komt voor deze passie. Vriendelijkheid, passie en goede handel. De sigaar rokende groenteman pakt rustig de bloemkolen in en vult mijn tassen met de mooiste groenten en fruit. Mijn compliment over zijn mooie handel werd goedkeurend aanvaard. “En betaalbaar meneer” voegde hij er snel aan toe. Voor twee tientjes ging ik huiswaarts met vier tassen vers spul. Groenten en fruit van het seizoen. Word jij er ook zo blij van? De gevulde fruitschaal levert blije mensen en ja, de kinderen waren er echt weer zoet mee.

Uitdaging

Even terug naar de probleemstelling. Nee, wacht, ik noem het liever terug naar de uitdaging. Die bloemkool gaat natuurlijk niet heel lang mee dus we gaan er toch maar iets van maken. Zodra het poppetje op de sinaasappel getekend is schuift er een krukje over de vloer. Papa mag ik je helpen met koken? Het krukje wordt op de vaste plaats bij het aanrecht geschoven en ik kan gerust haast maken. Geduld staat niet echt in hun woordenboek. Ik mag me al gelukkig prijzen dat de bloemkool tot hun favorieten behoort. Dat maakt het allemaal al een stuk makkelijker en leuker. Met kaas hè papa! Ja natuurlijk schat, de kaas die jij geproefd hebt op de markt.

I love it, en met liefde laat ik jullie meegenieten van een eenvoudig bloemkoolgerecht dat, eenmaal op de bordjes, lachende gezichten tevoorschijn tovert. We maken een heerlijke schotel van Frieslanders (aardappelen), Hollandse bloemkool en extra belegen boeren kaas uit Bodegraven.

Aardappel-bloemkoolgratin

  • 1 mooie bloemkool van de markt, in roosjes
  • 8 geschilde Frieslanders in schijfjes
  • 200 gram extra belegen boeren kaas, geraspt
  • 200 ml room
  • 1 gesnipperd uitje
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • zout en peper

Een mooie bloemkool is glanzend wit en heeft helder groen blad. Koop geen bloemkool met geel blad of bloemkool zonder blad. Deze is niet meer vers.

Kook de aardappelen 15 minuten met wat zout. Kook de bloemkool 10 minuten. Giet bloemkool en aardappelen af en laat goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit wat boter in een pan en bak hierin de ui even aan. Voeg de kerrie toe en haal de pan van het vuur. Meng de eieren met de room en voeg het ui-kerrie mengsel toe. Leg een laag aardappelen in een ingevette ovenschaal. Verdeel er de helft van de geraspte kaas over. Verdeel de bloemkool erover en overgiet met de room. Dek af met de overige geraspte kaas en laat in ca. 20 minuten garen tot die mooie kleur van een gratin tevoorschijn komt. Strooi wat verse dille over de aardappel-bloemkoolgratin en serveer direct.

Tafel Lekker!

Let bij de aankoop van bloemkool ook echt op het land van herkomst. Hollandse bloemkool heeft de voorkeur, Spaanse bloemkool kan ook, Franse bloemkool is echt beduidend minder lekker en dan druk ik me erg netjes uit. Vraag er naar bij je groenteman.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
  1. Robbert zegt

    Heerlijk recept. Makkelijk bovendien! Dankje voor het delen! De dille maakt het helemaal af en compleet.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dank Robbert, een echte familieschotel voor deze tijd van het jaar. Fijn dat je je ervaring deelt!

  2. Mark zegt

    Heerlijk recept! De kinderen lusten het ook graag.
    Ik voeg zelf nog kortgesneden tartaar toe.

  3. Sam zegt

    Lekker. Alleen kook ik de bloemkool nog geen 5 minuten.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Prima keuze Sam, in mijn geval met kinderen ga ik wel voor die 10 minuten. Persoonlijk zou ik ook zeker voor de bite kiezen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.