• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Griekse Moussaka; Vers en huisgemaakt

door Arianne Parent
in Ovenschotel
0
0
Griekse Moussaka

Griekse Moussaka; Vers en huisgemaakt – Moussaka, we denken dan vaak eerst aan Griekenland. Het woord Moussaka komt echter uit het Arabisch en betekent fris. In Arabische landen wordt deze groenteschotel namelijk koud geserveerd. Door de loop der tijd, en afhankelijk van de regio, zijn er meerdere varianten van de Moussaka ontstaan. Er is echt niet één Moussaka maar er is wel een standaard. De Griekse Moussaka bestaat uit lagen lamsgehakt, kruiden en rode wijn, in plakken gesneden aubergine, courgette, aardappelen en tomaten. Dit geheel wordt overgoten met een bechamelsaus, bestrooit met geraspte kaas en in de oven gebakken.

Ook ik heb in de loop der tijd mijn eigen Moussaka recept ontwikkeld. En juist nu Griekenland volop in het nieuws is en de vakanties weer achter de rug zijn wil ik dit recept met jullie delen. Schenk er een Griekse rode wijn bij en laat het vakantiegevoel thuis aan tafel helemaal terugkomen.

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten. 

Griekse Moussaka

Ovenschotel voor 4 personen

Verse groenten

  • Vastkokende aardappelen
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • olijfolie
  • frituurvet + frituurpan

Snijd de aardappelen, aubergines en courgette met behulp van een mandoline in plakken van gelijke dikte. Reken ca. 3 a 4 mm. Bestrooi de plakken aubergine met wat zout en laat een half uur staan. Spoel daarna het zout eraf en dep de plakken droog met keukenpapier. Verhit je frituurpan tot 190 graden en frituur de aardappelschijfjes in een paar minuten goudbruin. Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan en bak hierin de plakken courgette en aubergine (in delen) aan beide kanten lichtbruin. Laat alles vervolgens goed uitlekken op keukenpapier.

Rijke tomatensaus met lamsgehakt

  • moussaka51 kilo lamsgehakt
  • 6 verse, rijpe tomaten, in kleine stukjes
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 knoflook, gesnipperd
  • 1 glas rode wijn
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels oregano of marjolein
  • 2 eetlepels pimentpoeder
  • zwarte peper, naar smaak
  • zeezout

Verhit wat olijfolie in een royale pan. Fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg het lamsgehakt toe en bak dit rul. Voeg dan de stukjes tomaat, de tomatenpuree, de laurierblaadjes toe en blus af met een glas rode wijn. Voeg oregano, piment, peper en zout naar smaak toe. Proeven! Laat de saus een uur zachtjes sudderen tot er een heerlijke, dikke saus ontstaat. Mocht de saus te dun zijn, haal de deksel dan van de pan en laat het al roerend zachtjes indikken. Verwijder de laurierblaadjes.

Bechamelsaus kaassaus

  • moussaka930 g boter
  • 40 g bloem
  • 7 dl melk
  • 150 gram kaas naar keuze. (Probeer eens met geiten- of schapenkaas)
  • Extra geraspte kaas om de moussaka te bestrooien

Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat even roeren tot er een bal ontstaat. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe tot een gebonden saus ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer er met een garde de kaas door. Proef de saus en breng waar nodig op smaak met peper en zout.

Griekse Moussaka maken

Vet een ovenschaal in en leg de aardappelschijfjes er dakpansgewijs in. Giet er de helft van de tomatensaus over. Dan de plakken courgette en aubergine erover verdelen en de rest van de tomatensaus erover gieten. Schenk vervolgens de bechamel kaassaus over het geheel en bestrooi met geraspte kaas. Bak de Griekse Moussaka in 30 tot 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft.

Lamsgehakt

Lamsgehakt, de lekkerste recepten!

Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!

Tags: GrieksVleesVlees - Gehakt
DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Knapperige bloemkool ovenschotel
Ovenschotel

Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola

verse zalm uit de oven
Ovenschotel

Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig

Tian
Ovenschotel

Tian, een gratin in Provençaalse stijl

Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas
Ovenschotel

Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Ovenschotel

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas

Lasagne met asperges en appenzeller
Ovenschotel

Lasagne met asperges en Appenzeller

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotel

Ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Gevulde auberginerolletjes
Ovenschotel

Gevulde auberginerolletjes uit de oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen