Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Griekse Moussaka; Vers en huisgemaakt

Griekse Moussaka; Vers en huisgemaakt – Moussaka, we denken dan vaak eerst aan Griekenland. Het woord Moussaka komt echter uit het Arabisch en betekent fris. In Arabische landen wordt deze groenteschotel namelijk koud geserveerd. Door de loop der tijd, en afhankelijk van de regio, zijn er meerdere varianten van de Moussaka ontstaan. Er is echt niet één Moussaka maar er is wel een standaard. De Griekse Moussaka bestaat uit lagen lamsgehakt, kruiden en rode wijn, in plakken gesneden aubergine, courgette, aardappelen en tomaten. Dit geheel wordt overgoten met een bechamelsaus, bestrooit met geraspte kaas en in de oven gebakken.

Ook ik heb in de loop der tijd mijn eigen Moussaka recept ontwikkeld. En juist nu Griekenland volop in het nieuws is en de vakanties weer achter de rug zijn wil ik dit recept met jullie delen. Schenk er een Griekse rode wijn bij en laat het vakantiegevoel thuis aan tafel helemaal terugkomen.

Griekse Moussaka

Verse groenten

  • Vastkokende aardappelen
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • olijfolie
  • frituurvet + frituurpan

Snijd de aardappelen, aubergines en courgette met behulp van een mandoline in plakken van gelijke dikte. Reken ca. 3 a 4 mm. Bestrooi de plakken aubergine met wat zout en laat een half uur staan. Spoel daarna het zout eraf en dep de plakken droog met keukenpapier. Verhit je frituurpan tot 190 graden en frituur de aardappelschijfjes in een paar minuten goudbruin. Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan en bak hierin de plakken courgette en aubergine (in delen) aan beide kanten lichtbruin. Laat alles vervolgens goed uitlekken op keukenpapier.

Rijke tomatensaus met lamsgehakt

  • moussaka51 kilo lamsgehakt
  • 6 verse, rijpe tomaten, in kleine stukjes
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 knoflook, gesnipperd
  • 1 glas rode wijn
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels oregano of marjolein
  • 2 eetlepels pimentpoeder
  • zwarte peper, naar smaak
  • zeezout

Verhit wat olijfolie in een royale pan. Fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg het lamsgehakt toe en bak dit rul. Voeg dan de stukjes tomaat, de tomatenpuree, de laurierblaadjes toe en blus af met een glas rode wijn. Voeg oregano, piment, peper en zout naar smaak toe. Proeven! Laat de saus een uur zachtjes sudderen tot er een heerlijke, dikke saus ontstaat. Mocht de saus te dun zijn, haal de deksel dan van de pan en laat het al roerend zachtjes indikken. Verwijder de laurierblaadjes.

Bechamelsaus kaassaus

  • moussaka930 g boter
  • 40 g bloem
  • 7 dl melk
  • 150 gram kaas naar keuze. (Probeer eens met geiten- of schapenkaas)
  • Extra geraspte kaas om de moussaka te bestrooien

Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat even roeren tot er een bal ontstaat. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de melk toe tot een gebonden saus ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer er met een garde de kaas door. Proef de saus en breng waar nodig op smaak met peper en zout.

Moussaka maken

Vet een ovenschaal in en leg de aardappelschijfjes er dakpansgewijs in. Giet er de helft van de tomatensaus over. Dan de plakken courgette en aubergine erover verdelen en de rest van de tomatensaus erover gieten. Schenk vervolgens de bechamel kaassaus over het geheel en bestrooi met geraspte kaas. Bak de Moussaka in 30 tot 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.