• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Hachis Parmentier; Franse gehaktschotel

door Redactie
in Ovenschotel
0
2
Hachis parmentier - Franse gehaktschotel - Frankrijk - Ovenschotel

Hachis Parmentier – Dit is de Franse variant van een gehaktschotel, een echte klassieker. Net als de shepards pie van de Engelsen is dit een makkelijk gerecht gebaseerd op gehakt en aardappelen die gegratineerd worden met kaas. Door de simpele basis kun je natuurlijk heel goed variëren met dit gerecht door verschillende soorten gehakt te gebruiken en er lekkere groenten aan toe te voegen. Zo hebben wij in dit recept prei toegevoegd, een groente die goed samengaat met Franse smaken.

Meneer Parmentier en de aardappel

Het verhaal gaat dat het gerecht Hachis Parmentier vernoemd is naar dhr. Antoine Augustin Parmentier, o.a. een militair apotheker en voedingsdeskundige. De man woonde in Parijs, maar was elders geboren in 1737. Hij was vooral groot liefhebber van de aardappel die hij fanatiek heeft gepromoot naast mais en brood. Om de aardappel te promoten heeft hij zijn naam verbonden aan de Hachis Parmentier. Hachis betekend gehakt vlees en Parmentier heeft daar zijn aardappelliefde aan toegevoegd. En zie daar een klassieker die al een hele tijd mee gaat. Varieer gerust met verschillende soorten aardappel zoals de Eigenheimer, Irene of Doré en voeg je favoriete groente toe aan deze makkelijke ovenschotel.

Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!

Hachis Parmentier

Ovenschotel voor 4 personen

Voor de puree

  • 1 kg. aardappel b.v. Eigenheimer
  • 150 ml. melk
  • 50 gr. roomboter
  • Nootmuskaat
  • Zout & peper
  • 75 gr. geraspte Goudse kaas

Voor het gehakt

  • 1 ui
  • 1 sjalot
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 prei
  • 500 gr. gehakt
  • 25 gr. boter
  • Zout & peper

Extra nodig

  • Oven
  • Ovenschaal

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Begin met het schillen van de aardappelen. Kook deze tot ze gaar zijn met een snuf zout. Maak ondertussen de ui, sjalot en knoflook schoon. Snipper de ui en sjalot en pers de knoflook. Snij de prei tot vlak voor het kontje doormidden en was het zand eruit. Snij deze in halve ringen. Zet een koekenpan op het vuur en doe hier de boter in. Bak het gehakt en voeg de ui, sjalot en knoflook toe. Als het gehakt gaar is voeg je de prei toe en bak deze even rustig mee zodat hij wat zachter wordt. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze even uitstomen. Voeg dan de melk en roomboter toe en stamp het geheel tot een puree met een pureestamper of pureeknijper. Breng het op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

We gaan nu de schotel opbouwen. Doe eerst het gehakt onderin de schaal, door dit onderop te doen droogt het gehakt niet uit in de oven. De aardappelpuree kun je er overheen doen met een spatel of mooie doorlopende rozetten spuiten, zoals ik heb gedaan, als je dat leuk vindt. Strooi vervolgens de kaas eroverheen.

Zet de ovenschotel eerst 10 minuten in de oven. Zet daarna je oven op de grill-stand en bak de ovenschotel tot de kaas en aardappelpuree goudbruin geworden is. Bij mijn combi-oven duurde dat ongeveer 8 minuten. Laat je Hachis Parmentier iets afkoelen voor het serveren.

Tafel Lekker!

DeelPin84Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Stoofpotje van sucadelappen en zwarte knoflook
Stoofschotel

Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

Kalfswangen in rode wijn
Stoofschotel

Kalfswangen in rode wijn

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Gehaktbrood uit de airfryer
Vleesgerechten

Gehaktbrood uit de airfryer; met een lekker oosters tintje

Reacties 2

  1. jp says:
    6 jaar geleden

    en bij de opbouw: waar zit de prei ???

    Beantwoorden
    • Marcel says:
      5 jaar geleden

      vraag was: waar is de prei? een goede lezer zou begrepen hebben dat dit in het gehaktmengsel zit.
      overigens een simpel maar overheerlijk gerecht voor de koude maanden!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen