- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Tarte Tatin met uien

Tarte Tatin met uien –¬†Een tarte Tatin is een taart met een gekarameliseerde vulling en een krokante bladerdeegkorst die ondersteboven in een pan in de oven gebakken wordt. Door deze ondersteboven te bakken karameliseerd de vulling en wordt de bodem lekker luchtig en knapperig.

De originele tarte Tatin is oorspronkelijk afkomstig van de gezusters Tatin die een hotel runden in Frankrijk. Deze taart was oorspronkelijk met gekarameliseerde appels maar inmiddels zijn er vele variaties op ontstaan. Het principe is steeds hetzelfde, eerst wordt het fruit of de groente licht aan gebakken en later bedekt met bladerdeeg dat in de oven krokant gebakken wordt.

Voor een tarte Tatin heb je een pan nodig die op het vuur kan en ook in de oven. Er zijn verschillende speciale pannen voor te koop maar een koekenpan met een hittebestendig handvat is ook geschikt. Dit recept is voor een tarte Tatin pan van ongeveer 25 cm doorsnede. Heb je deze maat niet geen probleem, hij is makkelijk groter of kleiner te maken door er meer of minder van alles in te doen, het kan bijna niet mislukken.

Tarte Tatin met uien

Ovenschotel[1] voor 4 personen

Rol de bladerdeeg uit tot ongeveer 3 mm en snijdt er een cirkel uit van 30 cm. Prik deze in met een vork, dit is om grote luchtbellen tegen te gaan. Leg de plak deeg op bakpapier in de koelkast om te rusten. Als je kant en klaar bladerdeeg neemt neem dan 4 plakjes en leg deze in een vierkant tegen elkaar en laat de randjes net iets overlappen. Plak ze vast met wat water en druk goed aan. Volg verder de instructies van vers bladerdeeg.

Haal de schil van de uien maar laar de onderkant zitten zodat de partjes straks niet zo uit elkaar vallen. Snij de uien ieder in 6 tot 8 partjes, het ligt er een beetje aan hoe groot de uien zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet een tarte tatinpan of een ovenvaste pan op je fornuis en laat de boter smelten. Strooi er een eetlepel suiker over en leg er de uien netjes gerangschikt in. Als de uien aan een kant mooi bruin zijn draai je ze een kwartslag en bak ze kort . Ze zullen namelijk in de oven nog verkleuren.

Verdeel 2 eetlepels balsamicoazijn over de uien en laat het meeste vocht verdampen. Haal de pan van het fornuis en strooi er royaal peper uit de molen en zout overheen. Leg de deegplak over de uien en stop de uien mooi in. Bak de tarte Tatin ongeveer 30 minuten tot de bladerdeeg mooi bruin en krokant is. Haal de vorm uit de oven leg een passend bord eroverheen en draai alles in 1 keer om. Haal de pan er voorzichtig vanaf. Bestrooi de tarte Tatin met wat vlokken kaas.

Links in dit artikel
  1. Ovenschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/ovenschotels/
  2. uien: https://lekkertafelen.nl/special/uien/
  3. zelfgemaakt bladerdeeg: https://lekkertafelen.nl/specials/bladerdeeg-maken/
  4. roomboter: https://lekkertafelen.nl/kookschool/zelf-boter-maken-voor-dummies/
  5. balsamico azijn: https://lekkertafelen.nl/kookschool/alles-wat-je-nog-niet-wist-over-balsamicoazijn/