• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, februari 25, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Janssons frestelse oftewel Jansson’s verleiding

door Redactie
in Ovenschotel
0
4
Janssons Frestelse

Janssons frestelse – wat zoveel betekent als Jansson’s verleiding. Dit is een recept uit Zweden en oh zo lekker. We kunnen het een beetje vergelijken met onze aardappelgratin. Maar persoonlijk vind ik deze veel lekkerder. Vooral de smaak van de ansjovis en de knoflook samen met de aardappels zijn een echte smaakbom.

Zoals met heel veel gerechten worden er ook hierbij verschillende versies verteld over de oorsprong van de naam. Wikipedia noemt er twee, een operaster, Pelle Janzon, een echt lekkerbek, die ergens aan het eind van de 19e eeuw dit gerecht introduceerde, maar ook de film ‘Janssons frestelse’ die een jaar of 50 later speelde en waarin dit gerecht voorbijkwam.

Zweedse ansjovis

De Zweedse ansjovis, die eigenlijk in het recept gebruikt moet worden, is niet die wij kennen als onze ansjovis uit blik. Het is sprot, een visje dat wat zachter en zoeter is dan de wat zoute ansjovis die je in Nederland in blik kan krijgen. Online zag ik dat de sprot wel verkrijgbaar is, maar het zoute van de ansjovis heeft ook wel wat in dit gerecht.

Ik hoop dat ik jullie met deze ovenschotel in de verleiding gebracht heb om hem ook eens klaar te maken. Want lekker is hij wel!!

Janssons frestelse

Ovenschotel voor 4 personen

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 2 grote uien
  • 4 dl room
  • 15 ansjovisfilets
  • 3 el panko of paneermeel
  • 3 teentjes knoflook
  • klontje boter
  • 2 el olijfolie
  • zwarte peper van de molen

Verwarm de oven voor op 180° C.

Pel de uien en snij ze (met de mandoline) in fijne ringen.
Schil de aardappelen en snij er hele dunne frietjes van. Spoel de aardappelen niet, anders verwijder je het zetmeel en dit hebben we nu eenmaal nodig zodat de frestelse goed aan elkaar kleeft.
Meng de panko met het uitgeperste knoflookteentje, voeg er de olijfolie bij en breng op smaak met peper en zout. Snij de ansjovis in stukjes.
Verwarm een pan met boter en bak de uiringen hierin zacht en goudbruin aan.

Nu gaan we stapelen.

Beboter een ovenschaal en leg hierin 1/3 deel van de aardappelen. Doe er de helft van de gebakken uien en de helft van de ansjovis over. Bestrooi met versgemalen peper.

Leg er nu weer 1/3 van de aardappelen op en vervolgens de rest van de uien en de ansjovis, kruid weer af met zwarte peper. En als laatste laag de rest van de aardappelen.

Schenk de room erover en bestrooi met het panko mengsel.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in ongeveer één uur de Janssons frestelse goudbruin, krokant en gaar.

Lekker met sneetjes gebakken rib-eye, met zure room op smaak gebracht met mierikswortelpasta.

Tafel lekker!

Tags: AardappelenVis - Ansjovis
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ovenaardappels met gerookte paprika
Bijgerecht

Ovenaardappels met gerookte paprika

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

Roseval aardappeltjes uit de oven
Bijgerecht

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Soesjes van aardappel en pastinaak
Bijgerecht

Soesjes van aardappel en pastinaak

Tiroler Gröstl
Hoofdgerecht

Tiroler Gröstl: comfort food uit de bergen

Reacties 4

  1. Daniel says:
    3 jaar geleden

    Look is knoflook?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      3 jaar geleden

      Inderdaad Daniël…. een aantal recepten op Lekker Tafelen hebben een Belgische herkomst en daar wordt knoflook ook wel look genoemd.

      Beantwoorden
      • Daniel says:
        3 jaar geleden

        Oh fijn, dan weet ik het en zal het ongetwijfeld weer slagen.

        Fijn weekend!

        Mvg

        Beantwoorden
        • Lekker Tafelen says:
          3 jaar geleden

          Top! We zijn benieuwd naar het resultaat ? Tafel lekker Daniël

          Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

witte kool met dragonsaus
Visgerechten

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

Witte kool met dragonsaus is een echt winters, verwarmend gerecht. Ontdek deze bijzondere, maar krachtige en smaakvolle combinatie.

Lees verder
Chocolademousse met gepocheerde peren

Chocolademousse met gepocheerde peren ( in perenlikeur )

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Handige kooktips

Hangop zelf maken recept
Kookschool

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Verse hangop is een feest als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. De fluweelachtige structuur is geliefd en je kunt...

Lees verder
Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Knolselderij snijden doe je zo

Knolselderij snijden; zo doe je dat

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • linda op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen