- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Janssons frestelse oftewel Jansson’s verleiding

Janssons frestelse – wat zoveel betekent als Jansson’s verleiding. Dit is een recept uit Zweden en oh zo lekker. We kunnen het een beetje vergelijken met onze aardappelgratin. Maar persoonlijk vind ik deze veel lekkerder. Vooral de smaak van de ansjovis en de knoflook samen met de aardappels zijn een echte smaakbom.

Zoals met heel veel gerechten worden er ook hierbij verschillende versies verteld over de oorsprong van de naam. Wikipedia noemt er twee, een operaster, Pelle Janzon, een echt lekkerbek, die ergens aan het eind van de 19e eeuw dit gerecht introduceerde, maar ook de film ‘Janssons frestelse’ die een jaar of 50 later speelde en waarin dit gerecht voorbijkwam.

Zweedse ansjovis

De Zweedse ansjovis, die eigenlijk in het recept gebruikt moet worden, is niet die wij kennen als onze ansjovis uit blik. Het is sprot, een visje dat wat zachter en zoeter is dan de wat zoute ansjovis die je in Nederland in blik kan krijgen. Online zag ik dat de sprot wel verkrijgbaar is, maar het zoute van de ansjovis heeft ook wel wat in dit gerecht.

Ik hoop dat ik jullie met deze ovenschotel in de verleiding gebracht heb om hem ook eens klaar te maken. Want lekker is hij wel!!


Janssons frestelse

Ovenschotel[1] voor 4 personen

Verwarm de oven voor op 180° C.

Pel de uien en snij ze (met de mandoline) in fijne ringen.
Schil de aardappelen en snij er hele dunne frietjes van. Spoel de aardappelen niet, anders verwijder je het zetmeel en dit hebben we nu eenmaal nodig zodat de frestelse goed aan elkaar kleeft.
Meng de panko met het uitgeperste knoflookteentje, voeg er de olijfolie bij en breng op smaak met peper en zout. Snij de ansjovis in stukjes.
Verwarm een pan met boter en bak de uiringen hierin zacht en goudbruin aan.

Nu gaan we stapelen.

Beboter een ovenschaal en leg hierin 1/3 deel van de aardappelen. Doe er de helft van de gebakken uien en de helft van de ansjovis over. Bestrooi met versgemalen peper.

Leg er nu weer 1/3 van de aardappelen op en vervolgens de rest van de uien en de ansjovis, kruid weer af met zwarte peper. En als laatste laag de rest van de aardappelen.

Schenk de room erover en bestrooi met het panko mengsel.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in ongeveer één uur de Janssons frestelse goudbruin, krokant en gaar.

Lekker met sneetjes gebakken rib-eye, met zure room op smaak gebracht met mierikswortelpasta.

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. Ovenschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/ovenschotels/
  2. aardappelen: https://lekkertafelen.nl/special/aardappel-recepten/
  3. ansjovisfilets: https://lekkertafelen.nl/special/ansjovis/