Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Knapperige bloemkool ovenschotel

Maak eens deze knapperige bloemkool ovenschotel. De schotel is vegetarisch want we gebruiken een heerlijk romige gorgonzola.

1 4.823

Knapperige bloemkool ovenschotel – Bloemkool is een van de meest populaire groentes in Nederland. Deze groente is dan ook erg veelzijdig en makkelijk te verwerken. Vandaag eten we de bloemkool met een knapperig jasje van filodeeg.  In dit knapperige jasje schuilt een zachte vulling van bloemkool en gorgonzola. Bloemkool met kaassaus maar dan op een andere manier dan we gewend zijn.

Met of zonder vlees

Deze ovenschotel is in principe vegetarisch. Missen doe je het vlees niet in deze ovenschotel maar ben je nu echt een vleeseter die denkt niet zonder te kunnen dan zou je er blokjes gekookte ham of wat uitgebakken gehakt aan toe kunnen voegen. Het is erg lekker om deze ovenschotel te serveren met een frisse gemengde salade, zo krijg je gelijk wat kleur op je bord.

Gorgonzola

Gorgonzola is een blauwschimmel kaas uit Italië. Deze kaas is verkrijgbaar in een zachte smaak (dolce) of in een scherpere versie (picante). De dolce is romiger en voller van smaak dan de iets drogere scherpe picante gorgonzola. Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van de dolce omdat ik de smaak niet te veel wou laten overheersen. Hou je niet van blauwe kaas dan zou je ook een stukje brie of camembert kunnen gebruiken.


Knapperige bloemkool ovenschotel

Ovenschotel voor 4 personen

Snij de bloemkool in grove stukken en kook deze 5 minuten voor. Haal de stukken gelijk uit het water zodat ze niet te zacht worden.  Schil de aardappelen en snij deze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Kook deze beetgaar in water met zout. Neem een ovenschaal of springvorm van ongeveer 28 cm doorsnede en smeer deze in met wat boter of olie. Je kan de bodem  bekleden met bakpapier maar dit is niet echt nodig en niet handig bij het aansnijden van de ovenschotel heb ik ondervonden. Haal de filodeeg uit de verpakking, neem een vel deeg en bestrijk deze licht met boter. Leg deze in de vorm en laat het deeg iets over de rand hangen. Herhaal dit tot je 3 vellen deeg in je vorm hebt. Verdeel er de aardappels overheen en leg er nogmaals 3 plakjes met boter op. Verdeel de bloemkool en de kaas over de deegplakjes en bestrooi met een beetje ras el hanout. Besmeer de rest van de deegplakjes ook met boter en knijp deze samen tot een rommelig geheel. Vouw het overhangende deeg over de bloemkool en leg de rest van het deeg boven op de bloemkool. Bestrooi met sesamzaadjes. Zet de ovenschotel ongeveer 45 minuten in een oven van 175 graden tot deze een mooie goudbruine kleur heeft gekregen. Check de kleur van je ovenschotel na een half uur, kleurt deze te hard zet de oven dan terug naar 150 graden. De oventijd is per oven verschillend contoleer daarom altijd of je producten gaar zijn en niet te hard verkleuren.  Serveer de knapperige bloemkool ovenschotel direct.

Tafel lekker!

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Hennie zegt

    Deze ovenschotel was verrukkelijk. Ik had in plaats van de zachte gorgonzola de pittige genomen (wel iets minder dan in het recept stond). Ik ga deze vaker maken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer