• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Kruidige pompoenlasagne; koolhydraatarm comfortfood

door Elise de Haan
in Ovenschotel
1
6
Kruidige pompoenlasagne

Kruidige pompoenlasagne – Soms is er behoefte aan comfortfood, lasagne bijvoorbeeld. Alleen zit comfortfood meestal vol met koolhydraten. En soms wil je wat minder koolhydraten, om af te vallen, of om niet aan te komen, voor je suikerspiegel… noem het maar. Deze kruidige pompoenlasagne is de oplossing.

Een lasagne zonder de bekende lasagnebladen van pasta. En zonder bechamelsaus. Geen pasta en geen bechamelsaus, dus koolhydraatarm. De lasagnebladen kun je vervangen door groenten. In dit geval hebben we in plaats van pasta dunne plakken gesneden flespompoen gebruikt. De bechamelsaus hebben we vervangen door ricotta.

Pompoenen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. In dit recept gebruiken we flespompoen, ook wel bekend als Butternut Squash. Je kunt eventueel een andere pompoensoort gebruiken, maar een flespompoen is het makkelijkst in plakken te snijden en hoef je niet te schillen. Hokkaido pompoenen hoeven ook niet geschild te worden. Van de andere soorten pompoenen is de schil heel hard, deze dienen wel geschild te worden. Let er in ieder geval op dat je een eetbare pompoen hebt, want er zijn ook sierpompoenen te koop. Deze kun je niet eten!

Recepten met pompoen

Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?

Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.

Kruidige pompoenlasagne

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 flespompoen
  • 500 gram (runder)gehakt
  • 400 gr gemengde groenten, bv paprika, prei, courgette, wortel, in kleine stukjes
  • 400 gr tomaten, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2,5 el ras el hanout
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl pul biber (Turkse pepervlokken, eventueel vervangen door chilivlokken)
  • olie om te bakken en in te vetten
  • 500 gram ricotta
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • zout en peper
  • handje pompoenpitten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Kruidige pompoenlasagne:

Was de pompoen. Schillen is niet nodig. Snijd de steelaanzet er af. Snijd vervolgens de hals van de flespompoen in hele dunne plakken. De plakken moeten echt zo dun mogelijk. Een beetje afhankelijk van de grootte van je pompoen, heb je genoeg aan de hals. Ik had een pompoen van 1400 gr, en ik heb alleen de hals gebruikt. De rest van de pompoen wordt niet gebruikt.

Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan en bak hier in het gehakt rul. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze glazig. Bak vervolgens de gemengde groenten een paar minuten mee, tot deze beetgaar zijn. Doe dan de tomaten erbij, en laat deze meebakken tot ze zacht zijn en hun vocht los laten. Roer de ras el hanout, pul biber en de oregano er door heen. Breng indien nodig op smaak met zout.

Roer in een grote kom de ricotta los. Meng de geraspte kaas er doorheen. Breng op smaak met wat peper en zout.

Vet een ovenschaal in. Leg op de bodem een laagje pompoen. Daar overheen schep je de helft van het gehaktmengsel. Daar bovenop leg je weer een laagje pompoen. Deze laag bestrijk je met de helft van het ricottamengsel. Vervolgens weer een laagje pompoen. Dan de rest van het gehaktmengsel, met daar bovenop weer pompoen. Je eindigt met de rest van de ricotta.

Strijk met een spatel of een lepel de bovenkant glad. Bestrooi met een handje pompoenpitten.

Bak de kruidige pompoenlasagne 45 minuten in de oven, op 200 graden.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteKaasKaas - RicottaLasagneVleesVlees - Gehakt
DeelPin166Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Knapperige bloemkool ovenschotel
Ovenschotel

Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola

verse zalm uit de oven
Ovenschotel

Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig

Tian
Ovenschotel

Tian, een gratin in Provençaalse stijl

Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas
Ovenschotel

Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Ovenschotel

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas

Lasagne met asperges en appenzeller
Ovenschotel

Lasagne met asperges en Appenzeller

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotel

Ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Gevulde auberginerolletjes
Ovenschotel

Gevulde auberginerolletjes uit de oven

Reacties 6

  1. Hein says:
    2 jaar geleden

    Heerlijk gerecht. Het gehakt heb ik weggelaten en het restant van de pompoen in de groente gedaan. Erg lekker en dit ga ik absoluut vaker maken!

    Beantwoorden
    • Elise says:
      2 jaar geleden

      Hallo Hein,
      Dankjewel voor je reactie. Deze vegetarische variant klinkt ook heel lekker! Leuk om te horen dat je dit gerecht vaker gaat maken!

      Beantwoorden
      • Hein says:
        1 jaar geleden

        inmiddels drie keer op tafel gezet, deze lasagne van pompoen is een blijvertje inmiddels

        Beantwoorden
        • Elise de Haan says:
          1 jaar geleden

          Gewoon op tafel blijven zetten dan, Hein! Want dan mag je weer een week blijven toch???

          Beantwoorden
  2. Elise says:
    2 jaar geleden

    Hallo Judith,

    Fijn dat je hebt genoten van de pompoenlasagne. Wat je zou kunnen proberen om het vocht te verminderen, is de gehaktsaus wat in te laten koken, zo dat deze wat droger wordt. Ik neem aan dat het vocht daar uit afkomstig is.
    Wat betreft de pompoen, ik snijd deze met een vlijmscherp, middelgroot koksmes, en dat lukte goed. Je zou eens kunnen kijken in de rubriek “Kookschool” op onze website. Daar staat een mooi en met foto’s verduidelijkt artikel (klik hier voor het artikel) over het snijden van pompoenen. Dan gaat het volgend keer vast makkelijker!

    Met vriendelijke groet,
    Elise

    Beantwoorden
  3. Judith van der Meer says:
    2 jaar geleden

    Goedemiddag Elise,
    Ik heb vandaag je pompoen lasagne gemaakt. Hij was heerlijk. Een blijvertje wat ons betreft. Ik moet er alleen iets op verzinnen dat er iets minder vocht in zit. We hebben het gegeten met lepel en vork ?. Heb je een tip hoe je de pompoen makkelijk kunt snijden? Het is me uiteindelijk het beste gelukt met een iets te klein gekarteld groentemesje. Met vriendelijke groet,

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen