Kruidige pompoenlasagne – Soms is er behoefte aan comfortfood, lasagne bijvoorbeeld. Alleen zit comfortfood meestal vol met koolhydraten. En soms wil je wat minder koolhydraten, om af te vallen, of om niet aan te komen, voor je suikerspiegel… noem het maar. Deze kruidige pompoenlasagne is de oplossing.
Een lasagne zonder de bekende lasagnebladen van pasta. En zonder bechamelsaus. Geen pasta en geen bechamelsaus, dus koolhydraatarm. De lasagnebladen kun je vervangen door groenten. In dit geval hebben we in plaats van pasta dunne plakken gesneden flespompoen gebruikt. De bechamelsaus hebben we vervangen door ricotta.
Pompoenen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. In dit recept gebruiken we flespompoen, ook wel bekend als Butternut Squash. Je kunt eventueel een andere pompoensoort gebruiken, maar een flespompoen is het makkelijkst in plakken te snijden en hoef je niet te schillen. Hokkaido pompoenen hoeven ook niet geschild te worden. Van de andere soorten pompoenen is de schil heel hard, deze dienen wel geschild te worden. Let er in ieder geval op dat je een eetbare pompoen hebt, want er zijn ook sierpompoenen te koop. Deze kun je niet eten!
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Kruidige pompoenlasagne
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 flespompoen
- 500 gram (runder)gehakt
- 400 gr gemengde groenten, bv paprika, prei, courgette, wortel, in kleine stukjes
- 400 gr tomaten, in stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2,5 el ras el hanout
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl pul biber (Turkse pepervlokken, eventueel vervangen door chilivlokken)
- olie om te bakken en in te vetten
- 500 gram ricotta
- 175 gram geraspte oude kaas
- zout en peper
- handje pompoenpitten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een kruidige pompoenlasagne:
Was de pompoen. Schillen is niet nodig. Snijd de steelaanzet er af. Snijd vervolgens de hals van de flespompoen in hele dunne plakken. De plakken moeten echt zo dun mogelijk. Een beetje afhankelijk van de grootte van je pompoen, heb je genoeg aan de hals. Ik had een pompoen van 1400 gram, en ik heb alleen de hals gebruikt. De rest van de pompoen wordt niet gebruikt.
Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan en bak hier in het gehakt rul. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze glazig. Bak vervolgens de gemengde groenten een paar minuten mee, tot deze beetgaar zijn. Doe dan de tomaten erbij, en laat deze meebakken tot ze zacht zijn en hun vocht los laten. Roer de ras el hanout, pul biber en de oregano er door heen. Breng wanneer nodig op smaak met zout.
Roer in een grote kom de ricotta los. Meng de geraspte kaas er doorheen. Breng op smaak met wat peper en zout.
Vet een ovenschaal in. Leg op de bodem een laagje pompoen. Daar overheen schep je de helft van het gehaktmengsel. Daar bovenop leg je weer een laagje pompoen. Deze laag bestrijk je met de helft van het ricottamengsel. Vervolgens weer een laagje pompoen. Dan de rest van het gehaktmengsel, met daar bovenop weer pompoen. Je eindigt met de rest van de ricotta.
Strijk, met een spatel of een lepel, de bovenkant glad. Bestrooi met een handje pompoenpitten.
Bak de kruidige pompoenlasagne 45 minuten in de oven, op 200 graden.
Tafel lekker !!
Heerlijk gerecht. Het gehakt heb ik weggelaten en het restant van de pompoen in de groente gedaan. Erg lekker en dit ga ik absoluut vaker maken!
Hallo Hein,
Dankjewel voor je reactie. Deze vegetarische variant klinkt ook heel lekker! Leuk om te horen dat je dit gerecht vaker gaat maken!
inmiddels drie keer op tafel gezet, deze lasagne van pompoen is een blijvertje inmiddels
Gewoon op tafel blijven zetten dan, Hein! Want dan mag je weer een week blijven toch???
Hallo Judith,
Fijn dat je hebt genoten van de pompoenlasagne. Wat je zou kunnen proberen om het vocht te verminderen, is de gehaktsaus wat in te laten koken, zo dat deze wat droger wordt. Ik neem aan dat het vocht daar uit afkomstig is.
Wat betreft de pompoen, ik snijd deze met een vlijmscherp, middelgroot koksmes, en dat lukte goed. Je zou eens kunnen kijken in de rubriek “Kookschool” op onze website. Daar staat een mooi en met foto’s verduidelijkt artikel (klik hier voor het artikel) over het snijden van pompoenen. Dan gaat het volgend keer vast makkelijker!
Met vriendelijke groet,
Elise
Goedemiddag Elise,
Ik heb vandaag je pompoen lasagne gemaakt. Hij was heerlijk. Een blijvertje wat ons betreft. Ik moet er alleen iets op verzinnen dat er iets minder vocht in zit. We hebben het gegeten met lepel en vork ?. Heb je een tip hoe je de pompoen makkelijk kunt snijden? Het is me uiteindelijk het beste gelukt met een iets te klein gekarteld groentemesje. Met vriendelijke groet,