• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, april 19, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Kruidige pompoenlasagne; koolhydraatarm comfortfood

door Elise de Haan
in Ovenschotel
0
4
Kruidige pompoenlasagne

Kruidige pompoenlasagne – Soms is er behoefte aan comfortfood, lasagne bijvoorbeeld. Alleen zit comfortfood meestal vol met koolhydraten. En soms wil je wat minder koolhydraten, om af te vallen, of om niet aan te komen, voor je suikerspiegel… noem het maar. Deze kruidige pompoenlasagne is de oplossing.

Een lasagne zonder de bekende lasagnebladen van pasta. En zonder bechamelsaus. Geen pasta en geen bechamelsaus, dus koolhydraatarm. De lasagnebladen kun je vervangen door groenten. In dit geval hebben we in plaats van pasta dunne plakken gesneden flespompoen gebruikt. De bechamelsaus hebben we vervangen door ricotta.

Pompoenen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. In dit recept gebruiken we flespompoen, ook wel bekend als Butternut Squash. Je kunt eventueel een andere pompoensoort gebruiken, maar een flespompoen is het makkelijkst in plakken te snijden en hoef je niet te schillen. Hokkaido pompoenen hoeven ook niet geschild te worden. Van de andere soorten pompoenen is de schil heel hard, deze dienen wel geschild te worden. Let er in ieder geval op dat je een eetbare pompoen hebt, want er zijn ook sierpompoenen te koop. Deze kun je niet eten!

Kruidige pompoenlasagne

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 flespompoen
  • 500 gram (runder)gehakt
  • 400 gr gemengde groenten, bv paprika, prei, courgette, wortel, in kleine stukjes
  • 400 gr tomaten, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2,5 el ras el hanout
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl pul biber (Turkse pepervlokken, eventueel vervangen door chilivlokken)
  • olie om te bakken en in te vetten
  • 500 gram ricotta
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • zout en peper
  • handje pompoenpitten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Kruidige pompoenlasagne:

Was de pompoen. Schillen is niet nodig. Snijd de steelaanzet er af. Snijd vervolgens de hals van de flespompoen in hele dunne plakken. De plakken moeten echt zo dun mogelijk. Een beetje afhankelijk van de grootte van je pompoen, heb je genoeg aan de hals. Ik had een pompoen van 1400 gr, en ik heb alleen de hals gebruikt. De rest van de pompoen wordt niet gebruikt.

Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan en bak hier in het gehakt rul. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze glazig. Bak vervolgens de gemengde groenten een paar minuten mee, tot deze beetgaar zijn. Doe dan de tomaten erbij, en laat deze meebakken tot ze zacht zijn en hun vocht los laten. Roer de ras el hanout, pul biber en de oregano er door heen. Breng indien nodig op smaak met zout.

Roer in een grote kom de ricotta los. Meng de geraspte kaas er doorheen. Breng op smaak met wat peper en zout.

Vet een ovenschaal in. Leg op de bodem een laagje pompoen. Daar overheen schep je de helft van het gehaktmengsel. Daar bovenop leg je weer een laagje pompoen. Deze laag bestrijk je met de helft van het ricottamengsel. Vervolgens weer een laagje pompoen. Dan de rest van het gehaktmengsel, met daar bovenop weer pompoen. Je eindigt met de rest van de ricotta.

Strijk met een spatel of een lepel de bovenkant glad. Bestrooi met een handje pompoenpitten.

Bak de kruidige pompoenlasagne 45 minuten in de oven, op 200 graden.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Vruchtgroenten - PompoenKaasKaas - RicottaVleesVlees - GehaktVruchtgroenten
DeelPin101Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing
Salade

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes
Bijgerecht

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes

Lamsköfte
Vleesgerechten

Lamsköfte met een muntsausje

Ragout van asperges en kip
Hoofdgerecht

Ragout van asperges en kip

Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes
Pannenkoeken

Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes

Reacties 4

  1. Hein says:
    1 jaar geleden

    Heerlijk gerecht. Het gehakt heb ik weggelaten en het restant van de pompoen in de groente gedaan. Erg lekker en dit ga ik absoluut vaker maken!

    Beantwoorden
    • Elise says:
      1 jaar geleden

      Hallo Hein,
      Dankjewel voor je reactie. Deze vegetarische variant klinkt ook heel lekker! Leuk om te horen dat je dit gerecht vaker gaat maken!

      Beantwoorden
  2. Elise says:
    1 jaar geleden

    Hallo Judith,

    Fijn dat je hebt genoten van de pompoenlasagne. Wat je zou kunnen proberen om het vocht te verminderen, is de gehaktsaus wat in te laten koken, zo dat deze wat droger wordt. Ik neem aan dat het vocht daar uit afkomstig is.
    Wat betreft de pompoen, ik snijd deze met een vlijmscherp, middelgroot koksmes, en dat lukte goed. Je zou eens kunnen kijken in de rubriek “Kookschool” op onze website. Daar staat een mooi en met foto’s verduidelijkt artikel (klik hier voor het artikel) over het snijden van pompoenen. Dan gaat het volgend keer vast makkelijker!

    Met vriendelijke groet,
    Elise

    Beantwoorden
  3. Judith van der Meer says:
    1 jaar geleden

    Goedemiddag Elise,
    Ik heb vandaag je pompoen lasagne gemaakt. Hij was heerlijk. Een blijvertje wat ons betreft. Ik moet er alleen iets op verzinnen dat er iets minder vocht in zit. We hebben het gegeten met lepel en vork ?. Heb je een tip hoe je de pompoen makkelijk kunt snijden? Het is me uiteindelijk het beste gelukt met een iets te klein gekarteld groentemesje. Met vriendelijke groet,

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time
Specials

Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time!

Als borrelhapje op een feestje, als snack tussendoor, of als onderdeel van een warme maaltijd... kippenvleugeltjes zijn altijd een goed...

Lees verder
Raapstelen

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Nieuwe recepten

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing
Salade

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing

Een frisse salade van lollo rosso en lollo biondo met jonge kaas, tomaatjes en avocado met een zalige honing-mosterd dressing.

Lees verder
Wokschotel met krieltjes en spinazie

Wokschotel met krieltjes en spinazie

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Nelleke Damen op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Redactie op Mango chutney zelf maken
  • Ineke Dorrepaal op Mango chutney zelf maken
  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen