• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Kruidige pompoenlasagne; koolhydraatarm comfortfood

door Elise de Haan
in Ovenschotel
1
6
Kruidige pompoenlasagne

Kruidige pompoenlasagne – Soms is er behoefte aan comfortfood, lasagne bijvoorbeeld. Alleen zit comfortfood meestal vol met koolhydraten. En soms wil je wat minder koolhydraten, om af te vallen, of om niet aan te komen, voor je suikerspiegel… noem het maar. Deze kruidige pompoenlasagne is de oplossing.

Een lasagne zonder de bekende lasagnebladen van pasta. En zonder bechamelsaus. Geen pasta en geen bechamelsaus, dus koolhydraatarm. De lasagnebladen kun je vervangen door groenten. In dit geval hebben we in plaats van pasta dunne plakken gesneden flespompoen gebruikt. De bechamelsaus hebben we vervangen door ricotta.

Pompoenen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. In dit recept gebruiken we flespompoen, ook wel bekend als Butternut Squash. Je kunt eventueel een andere pompoensoort gebruiken, maar een flespompoen is het makkelijkst in plakken te snijden en hoef je niet te schillen. Hokkaido pompoenen hoeven ook niet geschild te worden. Van de andere soorten pompoenen is de schil heel hard, deze dienen wel geschild te worden. Let er in ieder geval op dat je een eetbare pompoen hebt, want er zijn ook sierpompoenen te koop. Deze kun je niet eten!

Recepten met pompoen

Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?

Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.

Kruidige pompoenlasagne

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 flespompoen
  • 500 gram (runder)gehakt
  • 400 gr gemengde groenten, bv paprika, prei, courgette, wortel, in kleine stukjes
  • 400 gr tomaten, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2,5 el ras el hanout
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl pul biber (Turkse pepervlokken, eventueel vervangen door chilivlokken)
  • olie om te bakken en in te vetten
  • 500 gram ricotta
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • zout en peper
  • handje pompoenpitten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een kruidige pompoenlasagne:

Was de pompoen. Schillen is niet nodig. Snijd de steelaanzet er af. Snijd vervolgens de hals van de flespompoen in hele dunne plakken. De plakken moeten echt zo dun mogelijk. Een beetje afhankelijk van de grootte van je pompoen, heb je genoeg aan de hals. Ik had een pompoen van 1400 gram, en ik heb alleen de hals gebruikt. De rest van de pompoen wordt niet gebruikt.

Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan en bak hier in het gehakt rul. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze glazig. Bak vervolgens de gemengde groenten een paar minuten mee, tot deze beetgaar zijn. Doe dan de tomaten erbij, en laat deze meebakken tot ze zacht zijn en hun vocht los laten. Roer de ras el hanout, pul biber en de oregano er door heen. Breng wanneer nodig op smaak met zout.

Roer in een grote kom de ricotta los. Meng de geraspte kaas er doorheen. Breng op smaak met wat peper en zout.

Vet een ovenschaal in. Leg op de bodem een laagje pompoen. Daar overheen schep je de helft van het gehaktmengsel. Daar bovenop leg je weer een laagje pompoen. Deze laag bestrijk je met de helft van het ricottamengsel. Vervolgens weer een laagje pompoen. Dan de rest van het gehaktmengsel, met daar bovenop weer pompoen. Je eindigt met de rest van de ricotta.

Strijk, met een spatel of een lepel, de bovenkant glad. Bestrooi met een handje pompoenpitten.

Bak de kruidige pompoenlasagne 45 minuten in de oven, op 200 graden.

Tafel lekker !!

DeelPin209Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spitskool met miso
Bijgerecht

Spitskool met miso uit de wok; o, van zelf gesneden spitskool

Bloemkoolsalade
Salade

Bloemkoolsalade met Broccocress

Oesterzwammen
Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes
Ovenschotel

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Gegrilde champignons
Bijgerecht

Gegrilde champignons; een lekker bijgerechtje van de BBQ

Reacties 6

  1. Hein says:
    3 jaar geleden

    Heerlijk gerecht. Het gehakt heb ik weggelaten en het restant van de pompoen in de groente gedaan. Erg lekker en dit ga ik absoluut vaker maken!

    Beantwoorden
    • Elise says:
      3 jaar geleden

      Hallo Hein,
      Dankjewel voor je reactie. Deze vegetarische variant klinkt ook heel lekker! Leuk om te horen dat je dit gerecht vaker gaat maken!

      Beantwoorden
      • Hein says:
        2 jaar geleden

        inmiddels drie keer op tafel gezet, deze lasagne van pompoen is een blijvertje inmiddels

        Beantwoorden
        • Elise de Haan says:
          2 jaar geleden

          Gewoon op tafel blijven zetten dan, Hein! Want dan mag je weer een week blijven toch???

          Beantwoorden
  2. Elise says:
    4 jaar geleden

    Hallo Judith,

    Fijn dat je hebt genoten van de pompoenlasagne. Wat je zou kunnen proberen om het vocht te verminderen, is de gehaktsaus wat in te laten koken, zo dat deze wat droger wordt. Ik neem aan dat het vocht daar uit afkomstig is.
    Wat betreft de pompoen, ik snijd deze met een vlijmscherp, middelgroot koksmes, en dat lukte goed. Je zou eens kunnen kijken in de rubriek “Kookschool” op onze website. Daar staat een mooi en met foto’s verduidelijkt artikel (klik hier voor het artikel) over het snijden van pompoenen. Dan gaat het volgend keer vast makkelijker!

    Met vriendelijke groet,
    Elise

    Beantwoorden
  3. Judith van der Meer says:
    4 jaar geleden

    Goedemiddag Elise,
    Ik heb vandaag je pompoen lasagne gemaakt. Hij was heerlijk. Een blijvertje wat ons betreft. Ik moet er alleen iets op verzinnen dat er iets minder vocht in zit. We hebben het gegeten met lepel en vork ?. Heb je een tip hoe je de pompoen makkelijk kunt snijden? Het is me uiteindelijk het beste gelukt met een iets te klein gekarteld groentemesje. Met vriendelijke groet,

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen