Lasagne met gegrilde groenten en tonijn – Lasagne is een pastagerecht of ovenschotel waar je veel creativiteit in kwijt kunt. Er zijn heel veel variaties mogelijk. Met vlees, vis of vegetarisch, alles kan! Lasagne is niet het snelste gerecht, maar je kunt het ook van tevoren klaarmaken, en afbakken voor je het wilt gaan eten.
In onderstaand recept voor lasagne met gegrilde groenten en tonijn gebruikten we in plaats van bechamelsaus, crème fraîche. Dat maakt het al iets minder bewerkelijk. Verder is het wat minder machtig dan bechamelsaus. Wist je dat het grillen van groenten als tomaten, courgette, aubergine en paprika, deze een extra intense smaak geeft? De groenten gril je van tevoren op een grillplaat of grillpan of eventueel zelfs op de barbecue, als je veel tijd hebt.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Heerlijke ovenschotels met courgette
In de zomer zijn courgettes volop beschikbaar. Ontdek dan deze ovenschotels met courgette. Van gewone ovenschotel tot (vegetarische) lasagne.
Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram tomaten
- 1 (rode) ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 blikjes tomatenpuree à 70 gram
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde tijm
- 1/2 tl chilivlokken of pul biber (Turkse pepervlokken)
- 1 courgette, in dunne plakken
- 1 aubergine, in dunne plakken
- 2 rode puntpaprika’s, in grove repen
- 3 blikjes tonijnstukken in water, uitlekgewicht 112 gram per blik
- 500 gram crème fraîche
- 9 lasagnebladen
- olijfolie om te bakken en te grillen
- peper en zout
- 75 gram geraspte kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lasagne met gegrilde groenten en tonijn:
Maak eerst de tomatensaus. Snijd de tomaten in stukjes. Verhit wat olijfolie in een braadpan. Bak hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak die mee om te ontzuren. Doe dan ook de tomaten in de pan, samen met de tijm, chilivlokken en de oregano. Laat dit een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje, met het deksel op de pan. Breng eventueel op smaak met nog wat zout en peper. Laat daarna wat afkoelen.
Verhit ondertussen een grillpan of grillplaat. Smeer de plakken aubergine en courgette, en de repen paprika in met olijfolie. Grill ze een paar minuten aan beide kanten en laat even afkoelen op een bord.
Laat de tonijn uitlekken in een zeef. Roer de crème fraîche los in een kom.
Vet een ovenschaal in, waarin 3 lasagnebladen naast elkaar passen. Schep op de bodem een helft van de tomatensaus. Hierover verspreid je een derde van de tonijn. Daaroverheen een derde van de gegrilde groenten. Daar boven op leg je 3 lasagnebladen.
Vervolgens verdeel je de helft van de crème fraîche over de lasagnebladen. Maal hier wat zwarte peper overheen. Daar overheen weer een derde van de gegrilde groenten en daar bovenop een derde tonijn. Dek af met 3 lasagnebladen.
Bovenop de lasagnebladen verdeel je de tweede helft van de tomatensaus, het laatste deel van de groenten, en het laatste deel van de tonijn. Hier bovenop gaan de laatste 3 lasagnebladen. Besmeer de lasagnebladen met de andere helft van de crème fraîche. Maal er nog wat zwarte peper over. Bestrooi met de geraspte kaas.
Wil je de lasagne garneren? Houd dan wat van de gegrilde groenten achter en verdeel ze over de kaas. Gebruik eventueel (ter aanvulling) een in plakken gesneden tomaat.
Bak de lasagne met gegrilde groenten en tonijn in een voorverwarmde oven ongeveer 40 minuten, op 200 graden. Als de bovenkant te snel bruin kleurt, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Tafel lekker !!