Lasagne met polenta, Italiaans comfort food op z’n best – Polenta is niet heel erg bekend in Nederland en wordt ook niet heel veel gebruikt in de keuken. Het meest wordt polenta gebruikt in de Italiaanse keuken. Deze mais(gries)meel wordt in Italië bij de warme maaltijd geserveerd zoals wij Nederlanders onze aardappels serveren. Polenta zelf is vrij vlak van smaak en kan dus best een extraatje gebruiken zoals wat geraspte kaas of tomatensaus.
Vaak wordt de polenta geserveerd als een soort pap/puree, zacht en romig. Voor deze lasagne met polenta bereid ik echter eerst de polenta tot deze wat dikker en steviger is en laat het dan afkoelen en opstijven, zodat ik er uiteindelijk plakken van kan snijden.
Verschillende soorten maismeel
Maismeel is tegenwoordig goed verkrijgbaar, zelfs bij de molenaar, waar ik het gekocht heb. Voor de stijve, dikkere polenta, die voor deze lasagne gebruikt wordt, heb ik het grove, korrelige maisgriesmeel gebruikt. Er zijn ook verschillende soorten van deze grovere maisgriesmeel te koop. Sommige soorten moeten lang koken en andere zijn voorgekookt en dus sneller klaar. Lees daarom eerst de bereiding op jouw pak door om te zien hoe lang het maisgriesmeel moet koken.
Lasagne met polenta
Hoofdgerecht voor 4 personen
Voor de polenta:
- 1 liter kippenbouillon
- 200 gram polenta
Voor de saus:
- 50 gram ongezouten boter
- 2 el olijfolie
- 1 ui
- 1 flinke wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 gele paprika
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1/4 tl gedroogde tijm
- 1/4 tl gedroogde rozemarijn
- 1 laurierblad
- 300 gram gehakt (h.o.h.)
- 125 ml runderbouillon
- 4 tomaten
- 150 gram geraspte mozzarella
- 100 gram geraspte pecorino
Neem een ruime pan en breng hierin de kippenbouillon aan de kook. Voeg langzaam en al roerend met een lange houten lepel, de polenta toe. Om klontjes te voorkomen is het belangrijk goed te blijven roeren. Als de pap begint te koken draai je het vuur naar laag (bij gas heb ik een vlamverdeler gebruikt) Blijf nu regelmatig roeren tot de pap dik wordt, dit duurt zo’n 15 tot 20 minuten, de pap is goed als de houten lepel er rechtop in blijft staan.
Vet een rechthoekige bakvorm (40×25) in met wat olijfolie, schep de polenta hierin en strijk glad met een rubber spatel die lichtjes is nat gemaakt. Laat afkoelen en zodra voldoende afgekoeld dek je het af met een stukje plasticfolie en zet je de bakvorm in de koelkast tot de polenta goed stevig is. Dit heeft minimaal 1 uur nodig maar het mooist is als je het een nacht in de koelkast zou kunnen laten.
Voor de saus ontvel je eerst de tomaten. Dit doe je door met een scherp mes een kruis aan de onderkant van de tomaten te maken. Leg ze vervolgens 10 tellen in kokend water, haal ze uit het kokende water en dompel ze direct in ijskoud water. Het velletje laar nu los en de tomaat is eenvoudig te ontvellen. Bak in een koekenpan het gehakt rul en zet apart.
Snijd de ui, de wortel, de selderij, de paprika en de ontvelde tomaten in kleine blokjes en de knoflook en rode peper zeer fijn. Verhit de boter en de olijfolie in een pan. Voeg de ui, wortel, paprika en selderij toe en fruit deze 10 minuten of tot ze lekker glazig zijn. Voeg de knoflook en de rode peper toe en verhit 2 minuten mee. Voeg nu het gehakt toe en laat het geheel nu een kleine 10 minuten bakken. Voeg de bouillon toe en breng terug aan de kook en voeg vervolgens de tomaten, de tijm, rozemarijn en laurierblad toe. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en/of peper. Breng opnieuw aan de kook en zodra het kookt draai je het vuur op laag en laat de saus op een zacht vuur lichtjes indikken (ongeveer 45 minuten).
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Neem een vuurvaste schaal en vet deze lichtjes is. Snijd de plak polenta in 8 gelijke vierkanten. Leg in de vuurvaste schaal 4 vierkanten op de bodem. Verdeel de helft van de saus in gelijke delen over de vierkanten en verdeel daarover de helft van de geraspte mozzarella en pecorino. Leg op ieder vierkant de overgebleven polenta vierkanten en verdeel de overgebleven saus hierover en maak af met de overige mozzarella en pecorino.
Bak de lasagne met polenta ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven en laat nog 5 minuten buiten de oven staan voordat hij wordt opgediend.
Tafel lekker!
Lekker vullend comfortfood! Laatst ontdekte ik in een Marokkaanse winkel gerstegriesmeel of tchicha dat je ook als polenta kunt bereiden. In 15 minuten is het gaar.. Het is wat gezonder met meer vezels dan polenta en heel lekker zacht. Ik maakte er een ovenschotel van door een laag van de gerstegriesmeelpap te koken en te kruiden met ras el hanout en daarna een dunne saus met gehakt en groenten erover.
Wij vonden de lasagne polenta goed van smaak alleen zal ik volgende keer iets minder polenta gebruiken. 200 gram is wel erg veel voor 4 personen.
Leuk dat je hem gaat maken, eens iets anders als de bekende lasagne en… hij is ook echt heerlijk. Laat je nog even weten of hij jou net zo goed smaakte.
Ik ga dit weekend lasagne polenta proberen ziet er erg lekker uit.
De ingrediënten zijn
goed dat ik verwacht dat de smaak ook goed is