Lasagne met zalm – een lasagne barstensvol groente en vis met een verrassend krokant laagje waar de hele familie van zal genieten.
Lasagne
Als we het over lasagne hebben wordt al snel gedacht aan de ovenschotel met laagjes pastadeeg met een gehakt-tomatensaus. Maar lasagne is een gerecht waar meer mee kan en dat bewijzen we graag met deze lasagne met zalm en veel groenten. De tomatensaus vergeten we voor vandaag, we gaan de lasagne maken met bechamelsaus waardoor de ovenschotel heerlijk romig en zacht van smaak wordt.
Rauwe zalm
Een lasagne met zalm moet natuurlijk vooral de zalm de nodige aandacht krijgen. Om een gortdroge zalm te voorkomen doe je de zalm rauw in de ovenschotel. De zalm gaart namelijk snel. Daarom gaar je de vis niet eerst, maar laat je deze meegaren met de lasagnebladen. Zo blijft de verse zalm lekker sappig.
Gebruik dat restje chips wat taai begint te worden voor het lekkerste krokante korstje wat je ooit op een lasagne hebt gehad
Geef de lasagne met zalm een heerlijk krokant korstje
Het lekkerste van een ovenschotel is toch wel de combinatie van een krokant korstje met daaronder een smeuïge ovenschotel. Het contrast van knapperig en zout met romig en zacht vindt iedereen lekker. Dat krokante zoutige korstje maak je heel makkelijk door wat chips grof te verkruimelen. Bij de lasagne met zalm is cheese union of bolognese chips erg lekker, maar je kunt ieder andere chips nemen.
Spinazie en pasta, een perfecte match
Er zijn veel manieren om spinazie en pasta te verwerken in een gerecht. Dat wordt lastig kiezen, want de ene is nog lekkerder dan de andere.
Ovenschotels met verse zalm
Ben jij ook zo gek op verse zalm? En dan in het bijzonder ovenschotels met verse zalm? Lekker Tafelen verzamelde de lekkerste voor je!
Lasagne met zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram rauwe zalm
- 2 kleine courgettes
- 250 gram spinazie
- 2 bolletjes mozzarella
- 1 rode paprika
- 60 gram bloem
- 60 gram boter
- 300 gram melk
- 300 gram warme bouillon
- 3 takjes verse dille
- een pakje verse lasagnebladen
- 50 gram chips
- olie om in te bakken
- peper/zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lasagne met zalm:
Snijd de courgette in plakken en bak deze porties in een beetje olie tot ze zacht zijn en bestrooi ze met peper en zout. Zet opzij. Snijd de paprika in kleine blokjes. Roerbak de spinazie heel kort zodat deze slinkt. Snijd de zalm in dunne plakjes of blokjes. Hak de dille grof. Trek de mozzarella in stukken.
Maak een bechamelsaus door de boter te smelten. Voeg er de bloem aan toe en gaar deze samen kort door. Voeg er de warme bouillon aan toe, blijf goed roeren en kook even door. Voeg er nu in gedeeltes de melk aan toe tot je een mooie gladde bechamel saus hebt die dunner is dan normaal. Voeg eventueel nog iets extra melk toe tot dik vloeibaar. Kook de saus al roerende goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de bechamelsaus voor de lasagne met zalm in 3 porties. Eén portie doe je samen met de paprika bij de spinazie. Roer door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Eén portie meng je met de dille, de andere blijft neutraal.
Verdeel de helft van de courgetteplakken over de bodem van de ovenschotel. Leg er een laagje lasagnebladen op. Verdeel hierover de helft van het spinaziemengsel weer gevolgd door lasagnebladen. Verdeel er nu gelijkmatig de helft van de vis over en bestrooi met wat peper. Bedek de zalm met de helft van de bechamelsaus met dille en dek weer af met lasagnebladen. Herhaal alles nog een keer. Verdeel op de bovenste laag lasagnebladen de mozzarella en verdeel er het laatste portie bechamelsaus over. Bestrooi met de chips die je grof verkruimeld.
Zet de lasagne met zalm 30 tot 45 minuten in een oven van 180 graden tot deze gaar is en een mooie gelijkmatige goudbruine korst heeft. Laat de lasagne met zalm minimaal 10 minuten staan voor je deze aansnijdt. Dit zorgt dat de lasagne steviger wordt en niet van elkaar af schuift bij het opscheppen.
Tafel lekker !!