- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Ovenpasta met pompoen en paddenstoelen

Ovenpasta met pompoen en paddenstoelen – Het is herfst! Dus het is ook weer tijd voor herfstige gerechten met ingrediënten als pompoen en paddenstoelen. Ik combineerde deze twee in een heerlijke, vegetarische ovenpasta. Kost je even wat meer tijd dan een gewone pasta, maar het is zeker de moeite waard. Je kunt de schotel eventueel van te voren klaarmaken en later in de oven bakken.

Er zijn momenteel pompoenen in alle soorten, maten en kleuren te koop. Voor onderstaand recept is een Butternut Squash, oftewel een flespompoen gebruikt. Je kunt deze ook vervangen door een Hokkaido pompoen of een andere soort. Let er wel op dat je een eetbare pompoen[1] hebt, want er zijn in deze tijd ook overal sierpompoenen te koop, die niet eetbaar zijn.

Wat betreft de paddenstoelen, ook hier mee kun je volop variëren. Neem gemengde paddenstoelen, of gebruik alleen champignons, net wat je zelf lekker vindt, of in huis hebt.


Ovenpasta met pompoen en paddenstoelen

Ovenschotel[2] voor 4 personen

Zo maak je ovenpasta met pompoen en paddenstoelen:

Kook de pasta beetgaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel daarna in een vergiet af met koud water. Laat de pasta heel goed uitlekken.

Verhit wat olie in een braadpan. Bak de ui, knoflook en peper een paar minuten, tot de uien glazig zijn. Voeg de pompoenblokjes en de salie toe en bak deze even mee. Schenk de bouillon erbij, en laat het geheel op een laag vuurtje stoven tot de pompoen zacht is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Daarna pureer je de pompoen grof, in de bouillon, met een pureestamper. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik niet te veel zout, de feta die je later toevoegt is ook zout.

Verhit wat olie in een koekenpan, en bak hierin de paddenstoelen.

Meng de pasta door de gepureerde pompoen. Roer vervolgens voorzichtig de paddenstoelen, de feta en de peterselie er door.

Schep de pasta over in een ingevette ovenschaal.

Bak de pasta 25 minuten in een voorverwarmde oven, op 200 graden.

Links in dit recept:
  1. eetbare pompoen: https://lekkertafelen.nl/kookschool/pompoen-wat-moet-je-weten-en-wat-kun-je-eten/
  2. Ovenschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/ovenschotels/
  3. pompoen: https://lekkertafelen.nl/special/pompoen/
  4. groentebouillon: https://lekkertafelen.nl/recepten/saus/groentebouillon-maken/
  5. paddenstoelen: https://lekkertafelen.nl/special/paddenstoelen/
  6. feta: https://lekkertafelen.nl/special/feta/