Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ovenschotel met aardpeer en wortel

Een ovenschotel eens nieuwe smaken meegeven dat kan door bijvoorbeeld een vergeten groente te gebruiken, probeer het eens met deze ovenschotel met aardpeer.

0 2.709

Ovenschotel met aardpeer en wortel – Ovenschotels zijn makkelijk en smakelijk en toch wil ik ook wel eens wat anders dan de bekende smaken en groente, daarom kies ik deze keer voor een wat onbekender ingrediënt namelijk de aardpeer.

De aardpeer

De aardpeer is eigenlijk een hoge zonnebloem met kleinere bloemen die onder de grond als een soort aardappels groeien. De knolvormige wortels zijn onregelmatig, grillig, langwerpig en knopig. Ze zijn gelig tot lichtbruin of lichtviolet van kleur en worden zo’n 4 tot 8 cm lang. En hoewel het oog af en toe ook wat wil kies je de aardpeer niet voor zijn mooie uiterlijk maar zeker wel om zijn smaak, licht zoet neigend naar nootachtig. Gecombineerd met wortel komt hij wat mij betreft in deze ovenschotel helemaal tot zijn recht.


Ovenschotel met aardpeer en wortel

Ovenschotel voor 4 personen
  • 1 kilo aardpeer
  • 500 gram wortelen
  • 2 stengels prei
  • 1 grote ui
  • 30 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 250 milliliter melk
  • 80 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel zonnebloempitten

Een aardpeer kun je zowel voor het koken als na het koken schillen, ik zelf vind vooraf schillen met behulp van een dunschiller, het fijnst maar velen zeggen dat later schillen makkelijker is. Spoel dan de aardpeer goed af en kook ze in ruim water. In ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af onder koud water en pel de schil eraf en snijd de aardpeer in stukken.

Maak de wortels schoon met behulp van een dunschiller en snijd de wortels in stukken. Was de prei en snijd deze in ringen. Doe de wortel en de prei in een pan met 500 milliliter water en één theelepel zout en kook deze voor 10 minuten.

Giet de wortel en prei af maar vang het groentewater op. Meng nu alle groente met elkaar en doe deze in een ingevette ovenvaste schaal.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Pel de ui en snijd deze in fijne blokjes. Doe de boter in een pan en bak hierin de ui glazig. Voeg de bloem toe en verhit deze tot de bloem gaar is dit duurt ongeveer een minuut. Neem 300 milliliter van het groentewater en schenk dit bij de bloem. Goed blijven roeren. Voeg nu ook de melk al roerend toe. Breng aan de kook en laat een minuut of 4 doorkoken. Roer de helft van de kaas door de saus. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en/of peper.

Giet de saus nu over de groente en strooi er de overige kaas en de zonnebloempitten over. Plaats de ovenschotel met aardpeer in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer