Ovenschotel met andijvie, gehakt en uien – In de Nederlandse keuken zijn ovenschotels niet weg te denken. Vaak vormen ze een heerlijke combinatie van smaken en texturen. Daarnaast zijn ze meestal makkelijk te maken en zijn ze het toppunt van comfortfood. Onderaan dit artikel vind je het recept voor een ovenschotel met andijvie, gehakt en uien. Dit gerecht komt voort uit een traditioneel AGV-tje, namelijk andijvie, aardappels en een gehaktbal. Door er een ovenschotel van te maken geef je er net een beetje een andere touch aan. Ovenschotels zijn altijd lekker, en dit is er een die in alle seizoenen een plekje op je eettafel verdient.
De rol van andijvie
Een van de belangrijkste ingrediënten in het recept voor de ovenschotel met andijvie, gehakt en uien is natuurlijk de andijvie. Andijvie heeft een licht bittere smaak en daarmee geeft het dit gerecht waarin de groente verwerkt is, een unieke smaak. In dit recept kook je de andijvie niet, maar laat je hem alleen even slinken in een beetje olie. Makkelijk en snel gedaan dus. Zo blijft de smaak behouden. Behalve lekker is andijvie gezond en zitten er veel vezels in. Een goede reden om regelmatig andijvie te eten dus. En natuurlijk om de ovenschotel met andijvie te maken.
Gehakt en uien zijn de hartige basis
Het gehakt en de uien vormen de hartige basis van het gerecht. In het recept is gekozen voor rundergehakt. Wil je dat om een of andere reden niet gebruiken, dan kun je dat makkelijk vervangen door een ander soort gehakt. Je kunt zelfs heel makkelijk een vegetarische variant van de ovenschotel met andijvie, gehakt en uien maken door een vegetarisch alternatief voor gehakt te gebruiken. Verder kun je gewoon het recept aanhouden. De uien, die je lekker zacht bakt voor je ze in de ovenschotel verwerkt, geven heel veel extra smaak aan het gerecht.
De ovenschotel van andijvie, gehakt en uien voorbereiden
Een van de voordelen van een recept als een ovenschotel met andijvie, gehakt en uien is natuurlijk dat je het heel makkelijk van tevoren kunt maken. Bewaar het gerecht afgedekt in de koelkast tot gebruik. Let er wel op dat je een ovenschotel die uit de koelkast komt wat langer in de oven moet zetten om ervoor te zorgen dat hij goed warm wordt.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Ovenschotel met andijvie, gehakt en uien
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 grote krop andijvie
- 1200 gram kruimig kokende aardappels
- 3 grote uien
- 350 gram rundergehakt
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 150 ml kookroom
- 1 ei
- zout en peper
- nootmuskaat
- olie om in te bakken
- panko
- boter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de ovenschotel met andijvie, gehakt en uien:
Schil de aardappels.
Was en snijd de andijvie in repen.
Snijd de uien in niet te dunne kwart ringen.
Verhit wat olie in een braadpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de uien, het gerookte paprikapoeder en de tijm toe en bak mee tot de uien zacht en gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Kook ondertussen de aardappels gaar in water met wat zout. Giet ze af en maak er een smeuïge puree van door er 75 ml kookroom en het ei aan toe te voegen. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
Verhit een beetje olie in een wok en laat hierin de andijvie slinken. Meng de andere 75 ml kookroom door de andijvie. Breng op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een passende ovenschaal in.
Verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem van de schaal.
Daar overheen veerdeel je het gehakt met de uien.
Schep de andijvie over het gehaktmengsel.
Denk de andijvie af met de andere helft van de aardappelpuree.
Bestrooi het gerecht met panko. Verdeel er wat vlokjes boter overheen.
Zet de schaal 30 minuten in de oven. Als de bovenkant te snel kleurt, dek die dan af met aluminiumfolie.
Haal de ovenschotel met andijvie, gehakt en uien uit de oven en serveer direct.
Tafel lekker !!
Heerlijke ovenschotel.
Dankjewel voor het compliment, Anneke. Fijn dat je onze recepten waardeert!
Bij de ingrediënten staat 150 ml kookroom, maar in de bereiding staat 75 ml. Kunt u dit toelichten?
De andere 75 ml kookroom gaat door de andijvie, Guusje. De tekst in de kookinstructie is aangepast.
hebben jullie “n kookboek met recepten van Libelle ?
Nee Riet, onze recepten worden niet overgenomen uit kookboeken. Mocht dit incidenteel wel het geval zijn, bijvoorbeeld naar aanleiding van een kookboekenrecentie die we hebben geschreven, dan staat dit er altijd bij vermeld!
Riet bedoelt natuurlijk of jullie je recepten gebundeld in een kookboek hebben😊.
Zou zéker een goed idee zijn!
Dat is mooi om te horen Maria, maar wij denken dat online een prima alternatief is. Je betaalt geen 30 euro voor een boek waar je twee recepten uit gebruikt, maar je kiest gewoon de recepten waarvan je denkt dat ze zullen smaken. Nu geldt dat voor veel van onze recepten 😉, maar ze zijn gewoon gratis beschikbaar.
Lekker gerecht
Fijn dat je onze recepten op prijs stelt, Lucienne. Dankjewel voor het compliment.