Ovenschotel met heek en zalm; een verrassend lekkere ovenschotel met vis, die smaakt naar meer!
De zalm kennen we allemaal, maar heek is iets minder bekend. Heek lijkt op kabeljauw en wordt vaak gegeten in Zuid-Europese landen zoals Spanje en Portugal, waar het bekendstaat als merzula. Het is een lekkere witvis die net als de verse zalm vrij snel gaar is. In dit recept gebruik je de vis dan ook rechtstreeks uit de koelkast. Zou je de verse vis eerst bakken, dan wordt die te droog en dat zou zonde zijn van die heerlijke vis. De warmte van de saus en de puree zorgt ervoor dat de vis gaart. Een kerntemperatuur van 50 graden is al voldoende voor heek.
Je kunt ook andere soorten verse vis gebruiken
In deze ovenschotel hebben we heek en zalm gebruikt, maar je kunt er ook heel veel andere soorten verse vis voor gebruiken. Denk hierbij aan kabeljauw of koolvis, garnalen zijn ook hele goede keuzes en erg lekker om te gebruiken. Kortom, gebruik de soort vis die je lekker vindt, of de soort die beschikbaar is, de basis van het gerecht blijft hetzelfde.
In een heerlijk romige groentesaus en met een dakje van aardappelpuree
De ovenschotel met heek en zalm is een visgerecht dat op de Engelse manier geserveerd wordt. In een saus en onder aardappelpuree. Dit traditionele visgerecht is heel populair en dat snappen we wel. Wie houdt er niet van romige saus, groente, verse vis en aardappelpuree? Als je een beetje citroensap en rasp gebruikt, wordt de saus wat frisser. De hoeveelheid kan aangepast worden naar eigen smaak.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Ovenschotels met vis die je echt moet proberen
Wil je een echt lekkere ovenschotel maak dan eens een van deze ovenschotels met vis. Met weinig inspanningen bereik je de heerlijkste resultaten.
Ovenschotel met heek en zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram heek
- 250 gram zalm
- 1 kg kruimige aardappels
- 1 grote prei
- 2 wortels
- 2 uien
- 200 gram erwtjes
- 50 gram boter + 50 gram voor de aardappelpuree
- 50 gram bloem
- 250 ml groentebouillon
- 250 ml volle melk + melk voor de aardappelpuree
- 50 ml slagroom
- peper en zout
- 1 citroen
- paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ovenschotel met heek en zalm:
Schil de aardappels, kook ze gaar met een beetje zout en maak hier met boter en melk een smeuïge aardappelpuree van. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de wortel en de ui in kleine stukjes Snijd de prei in dunne ringen. Smoor de ui en wortel gaar in 50 gram boter. Los de bloem op in de melk, roer goed zodat er geen klontjes ontstaan. Doe de bouillon bij de ui en wortel en schenk er het melkpapje bij. Breng aan de kook en laat even goed doorkoken. Voeg de prei toe en laat even meekoken. Voeg dan de room en de erwtjes toe en laat nog heel even koken. Breng op smaak met zout, peper en 1-2 eetlepels citroensap naar smaak.
Doe het groentemengsel in een ovenschaal. Haal de vis uit de koelkast en snijd die in stukken. Verdeel de koude vis over de saus en duw de stukjes er een beetje in. Rasp een beetje schil van de citroen over de vis en bestrooi royaal met zout en peper.
Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over de vis. Bestrooi de puree met paneermeel en verdeel er een paar druppels boter of olie over.
Bak de ovenschotel met heek en zalm ongeveer een half uur in een oven van 180 graden tot alles goed heet is. De vis zal garen door de warmte van de saus en de aardappelpuree. Meet de temperatuur eventueel met een mes. Steek het mes in het midden van de schotel en haal het er na een paar seconde uit, voel nu aan het gedeelte wat uit de schotel komt of het heet is. Je kunt natuurlijk ook met een voedselthermometer meten, 50 graden is voldoende voor de vis.
Haal de ovenschotel met heek en zalm uit de oven en laat 5 minuten staan voor je hem gaat serveren. Zo kunnen de smaken en de temperatuur zich goed verdelen en loopt de schotel ook niet zo snel uit bij het opscheppen.
Tafel lekker !!