• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, december 9, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Ovenschotel met heek en zalm; serveer verse vis op z’n best

Zachte stukken verse vis in een heerlijke groentesaus met aardappelpuree uit de oven

door Connie Derks
in Ovenschotel, Visgerechten
0
0
Ovenschotel met heek en zalm

Ovenschotel met heek en zalm; een verrassend lekkere ovenschotel met vis, die smaakt naar meer!

De zalm kennen we allemaal, maar heek is iets minder bekend. Heek lijkt op kabeljauw en wordt vaak gegeten in Zuid-Europese landen zoals Spanje en Portugal, waar het bekendstaat als merzula. Het is een lekkere witvis die net als de verse zalm vrij snel gaar is. In dit recept gebruik je de vis dan ook rechtstreeks uit de koelkast. Zou je de verse vis eerst bakken, dan wordt die te droog en dat zou zonde zijn van die heerlijke vis. De warmte van de saus en de puree zorgt ervoor dat de vis gaart. Een kerntemperatuur van 50 graden is al voldoende voor heek.

Je kunt ook andere soorten verse vis gebruiken

In deze ovenschotel hebben we heek en zalm gebruikt, maar je kunt er ook heel veel andere soorten verse vis voor gebruiken. Denk hierbij aan kabeljauw of koolvis, garnalen zijn ook hele goede keuzes en erg lekker om te gebruiken. Kortom, gebruik de soort vis die je lekker vindt, of de soort die beschikbaar is, de basis van het gerecht blijft hetzelfde.

ovenschotel heek

In een heerlijk romige groentesaus en met een dakje van aardappelpuree

De ovenschotel met heek en zalm is een visgerecht dat op de Engelse manier geserveerd wordt. In een saus en onder aardappelpuree. Dit traditionele visgerecht is heel populair en dat snappen we wel. Wie houdt er niet van romige saus, groente, verse vis en aardappelpuree? Als je een beetje citroensap en rasp gebruikt, wordt de saus wat frisser. De hoeveelheid kan aangepast worden naar eigen smaak.

Verse zalm of zalmfilet

Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee

De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.

ovenschotels met vis

Ovenschotels met vis die je echt moet proberen

Wil je een echt lekkere ovenschotel maak dan eens een van deze ovenschotels met vis. Met weinig inspanningen bereik je de heerlijkste resultaten.

Ovenschotel met heek en zalm

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram heek
  • 250 gram zalm
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 1 grote prei
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 200 gram erwtjes
  • 50 gram boter + 50 gram voor de aardappelpuree
  • 50 gram bloem
  • 250 ml groentebouillon
  • 250 ml volle melk + melk voor de aardappelpuree
  • 50 ml slagroom
  • peper en zout
  • 1 citroen
  • paneermeel

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je ovenschotel met heek en zalm:

Schil de aardappels, kook ze gaar met een beetje zout en maak hier met boter en melk een smeuïge aardappelpuree van. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de wortel en de ui in kleine stukjes Snijd de prei in dunne ringen. Smoor de ui en wortel gaar in 50 gram boter. Los de bloem op in de melk, roer goed zodat er geen klontjes ontstaan. Doe de bouillon bij de ui en wortel en schenk er het melkpapje bij. Breng aan de kook en laat even goed doorkoken. Voeg de prei toe en laat even meekoken. Voeg dan de room en de erwtjes toe en laat nog heel even koken. Breng op smaak met zout, peper en 1-2 eetlepels citroensap naar smaak.

Doe het groentemengsel in een ovenschaal. Haal de vis uit de koelkast en snijd die in stukken. Verdeel de koude vis over de saus en duw de stukjes er een beetje in. Rasp een beetje schil van de citroen over de vis en bestrooi royaal met zout en peper.

Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over de vis. Bestrooi de puree met paneermeel en verdeel er een paar druppels boter of olie over.

Bak de ovenschotel met heek en zalm ongeveer een half uur in een oven van 180 graden tot alles goed heet is. De vis zal garen door de warmte van de saus en de aardappelpuree. Meet de temperatuur eventueel met een mes. Steek het mes in het midden van de schotel en haal het er na een paar seconde uit, voel nu aan het gedeelte wat uit de schotel komt of het heet is. Je kunt natuurlijk ook met een voedselthermometer meten, 50 graden is voldoende voor de vis.

Haal de ovenschotel met heek en zalm uit de oven en laat 5 minuten staan voor je hem gaat serveren. Zo kunnen de smaken en de temperatuur zich goed verdelen en loopt de schotel ook niet zo snel uit bij het opscheppen.

Tafel lekker !!

DeelPin8TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegratineerde ovenschotel met groene kool
Ovenschotel

Gegratineerde ovenschotel met groene kool

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

Rijkgevulde vissoep
Soep

Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

Ovenschotel met witte kool en spatzle
Ovenschotel

Ovenschotel met witte kool en spätzle

Fruits de Mer
Specials

Fruits de mer; feest op tafel!

Gegratineerde oesters
Visgerechten

Gegratineerde oesters; met oude boerenkaas

Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas
Ovenschotel

Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas

Traybake van krieltjes, wortelen en venkel
Ovenschotel

Traybake van krieltjes, wortelen en venkel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Check het recept of lees de info
Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten

Doe maar gewoon KERST

Recept in de picture

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Ben je een kaas- en een aardappelliefhebber? Dan moet je echt de aardappelgratin met Romero en knoflook eens proeven. Té lekker!

Check het recept of lees de info
Pannenkoek met ham en kaas

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen