Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ovenschotel met koolraap en pompoen

Een heerlijke ovenschotel met koolraap en pompoen. De zoete smaken en het krokante korstje maken deze schotel ook bij kinderen heel geliefd.

0 5.432

Ovenschotel met koolraap en pompoen – Een heerlijke ovenschotel met smaken die elkaar perfect aanvullen, een beetje zoet met een lekker krokant korstje en wat pit door het gebruik van de kaas. Met schotels als deze kun je je aardappels best een dagje missen bij de maaltijd.

De koolraap weer vaker op tafel

De koolraap wordt mijns inziens echt nog te weinig gebruikt, een vergeten groente die veel vaker op tafel zou moeten staan. Caloriearm, koolhydraatarm en vol met belangrijke vitaminen en mineralen. Wat willen we nog meer. Daarnaast is koolraap ook nog eens een zeer goed betaalbare groente, lang geleden werd het zelfs armeluisknol genoemd. Reden genoeg dus om deze heerlijke groente vaker te gebruiken.

In deze ovenschotel combineer ik de koolraap met een aantal andere groenten, namelijk venkel, prei en pompoen. Smaken die perfect samen gaan en deze schotel iets zoets meegeven wat hem ook bij kinderen zeer geliefd maakt.

Gelijke plakjes, gelijke garing

De pompoen en de koolraap snijd ik in dunne plakjes, dit kun je doen met een scherp mes hiermee loop je echter het risico dat niet alle plakjes een gelijke dikte krijgen wat gelijke garing moeilijker maakt. Gebruik daarom bij voorkeur een mandoline of eventueel een keukenmachine.


Ovenschotel met koolraap en pompoen

Ovenschotel voor 6 personen

Ovenschotel met koolraap en pompoen

 • 200 gram flespompoen
 • 400 gram koolraap
 • 1 prei (het witte en licht groene gedeelte)
 • 1 kleine venkelknol
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel verse rozemarijn
 • 2 theelepel verse oregano
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/4 theelepel zwarte peper
 • 300 milliliter (groente) bouillon
 • 150 gram geraspte Emmentaler
 • 150 gram oud brood (eventueel panko)
 • 20 gram (kruiden)boter

Verwarm je oven voor op 190 graden. Neem een ovenvaste schaal en vet deze lichtjes in. Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd van ieder helft reepjes. Spoel deze goed schoon onder koud water. Snijd de venkelknol doormidden en verwijder de harde kern, snijd beide helften in reepjes.
Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de prei en de venkel tot ze glazig en zacht zijn. Dit is ongeveer 5 minuten. Hak de rozemarijn en de oregano fijn en voeg deze, samen met het peper en zout, bij de prei en venkel. Roer om en voeg de bouillon toe. Laat het geheel nu op een laag vuur zachtjes koken totdat de bouillon voor de helft is ingekookt. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Snijd nu van de pompoen en de koolraap dunne plakjes. Schep 1/3 van het preimengsel op de bodem van je schaal. Verdeel hierover dakpansgewijs de plakjes koolraap en pompoen. Vervolgens hierover nogmaals 1/3 van het preimengsel, plakjes koolraap en pompoen en de helft van de kaas. Vervolgens maak je hem af door de er de overige prei op te scheppen, plakjes koolraap en pompoen en de overige kaas. Dek de schaal af met een stukje aluminiumfolie en plaats in de voorverwarmde oven. Bak het geheel nu 75 minuten. Maal het oude brood tot fijn broodkruim. Neem de schaal uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en verdeel het broodkruim over de schotel. Over het broodkruim verdeel je kleine stukjes boter en zo zet je de schaal terug in de oven voor 15 minuten.
Laat de schotel voor opdienen even 5 minuten rusten.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer