Ovenschotel met meiraap en venkel – Ovenschotels, ze zijn zo ideaal want terwijl je eten staat te garen in de oven heb je even je handen vrij om alvast de tafel te dekken, alvast wat af te wassen of de keuken op te ruimen zodat je na het eten eigenlijk het meeste werk al gedaan hebt en dus nog even heerlijk kan natafelen. En natafelen hoort wat ons betreft net zo veel bij een maaltijd als het eten zelf. Lekker nagenieten van al het lekkers wat je zojuist gegeten hebt. Met deze ovenschotel is natafelen dus ook zeker een must, want wat is hij lekker.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Meiraap, een mooi gekleurd lente knolletje
Meiraap een mooi wit lente knolletje met een paarsachtige kraag. Met zijn pittig, zoete maar frisse smaak biedt meiraap veel mogelijkheden.
Ovenschotel met meiraap en venkel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 middelgrote vast kokende aardappel
- 2 meiknol
- 1 venkelknol
- 75 gram rauwe ham
- 2 takjes tijm
- 1 dl melk
- 2 dl slagroom
- 1 ei
- 1/2 el bloem
- 2 beschuiten of paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Verwarm de oven voor op 190 graden
Snijd de raapjes, de aardappels in dunne plakken (de dikte van een chipje), ik gebruikte hiervoor een mandoline maar ook de meeste keukenmachine’s hebben een dergelijk snijblad of gebruik een scherp mes. Snijd de venkel ook in dunne plakken of rasp eventueel grof.
Bak de rauwe ham in een koekenpan tot deze lekker knapperig is en laat even uitlekken op een stukje keukenpapier. Snijd hem vervolgens in fijne stukjes.
Doe de melk in een pannetje samen met de tijm. Verhit de melk maar laat absoluut niet koken, dit is bedoeld om de smaak van de tijm in de melk te laten trekken. Verwijder de tijm en maak een beslag van de melk, de slagroom, het ei en de bloem en voeg naar smaak zout en peper toe.
Leg de plakjes aardappel en meiraap dakpangewijs in een ingevette ovenschaal. Ik deed eerst een laag aardappels en vervolgens de raapjes erover maar je kan natuurlijk ook mengen en per laag zowel aardappels als raapjes gebruiken, maak dan wel twee laagjes voordat je het beslag erover schenkt. Uiteindelijk heb je dus 4 laagjes.
Verdeel de ham en de venkel over de aardappel/raapjes en schenk hier de helft van het beslag over. Maak vervolgens nog een laag met aardappel en raapjes en schenk het overige beslag er over uit.
Verkruimel de beschuiten of neem paneermeel en verdeel dit over de schotel, leg daar een paar kleine klontjes boter op.
Doe een stukje aluminiumfolie over de schotel en plaats hem voor 45 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder de laatste 10 minuten het aluminiumfolie en laat de bovenkant lekker bruin bakken.
Tafel lekker !!