Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Geen effe snelle ovenschotel maar ook geen moeilijk geval. Zet met deze ovenschotel met prei en varkenshaas smaak en originaliteit op tafel!

0 476

Ovenschotel met prei en varkenshaas – Met prei wordt helemaal niet zoveel gekookt. Deze wintergroente ( die wel het hele jaar door verkrijgbaar is ) is nou eenmaal wat minder populair. Zou het komen doordat het familie van de ui is en de prei een kenmerkende en sterke smaak heeft? We weten het niet, maar we vinden het ook niet terecht om die prei alleen maar in de nasi, in de soep of in een wokschotel te verwerken.

Onderstaande ovenschotel met prei en varkenshaas is een echte aanrader. Dit is niet zo’n ovenschoteltje met gehakt, aardappeltjes en kaas dat je zo even snel in elkaar flanst, maar het is ook geen mega klus om deze smaakvolle ovenschotel te maken. Doe je dat kleine beetje moeite extra dan zet je wel iets origineels op tafel met heel veel smaak.

Je kunt de ovenschotel met prei en varkenshaas gerust serveren met aardappelpuree. Maar zet het ook eens op tafel met een paar sneden ( zelfgebakken ) brood. Durf dit ook gerust op tafel te zetten als je gasten krijgt. Je kunt de schotel namelijk al op voorhand maken en dan voor het eten nog eventjes in de oven schuiven terwijl je rustig geniet van een aperitiefje met je familie of vrienden.

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel voor 8 personen

Zo maak je de ovenschotel met prei en varkenshaas:

Bestrooi de varkenshaas met barbecue kruiden en bak ze aan alle kanten goudbruin in de pan. Zet het vuur laag, voeg een klein beetje water toe en laat de varkenshaasjes nog 15 tot 20 minuten garen met het deksel op de pan.

Snijd het wit van de prei en stoof deze met een kontje boter beetgaar. Breng op smaak met wat peper en zout.

Bak de champignons goudgeel en breng op smaak met peper en zout. Sprenkel er wat citroensap over voor de frisheid.

Bewaar de jus van de varkenshaas voor straks. Snijd de varkenshaasjes in plakken en verdeel deze plakken ( zonder de jus ) over de bodem van een ovenschaal. Verdeel er dan de gestoofde prei over en vervolgens ook de gebakken champignons.

Verwarm de oven voor op 185 a 190 graden.

Maak een roux door 50 gram boter te smelten maar niet bruin te laten worden. Voeg dan 50 gram bloem toen en meng alles goed met een garde. Laat het geheel goed droog worden om te voorkomen dat je bechamelsaus naar bloem gaat smaken. Als het mengsel naar koekjes gaat ruiken is de roux klaar.

Voeg dan al roerend scheutje voor scheutje de koude melk erbij. Breng al roerend aan de kook en laat het geheel goed doorkoken. Zo voorkom je dat de bechamelsaus alsnog naar bloem smaakt.

Meng de vleesjus van de varkenshaas die je apart gehouden hebt nu door de saus. Verdeel de saus dan over de ovenschotel.

Strooi wat paneermeel over de ovenschotel en verdeel er wat klontjes boter over. Zet de schotel dan gedurende 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveer de ovenschotel met prei en varkenshaas met aardappelpuree of brood.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer