Ovenschotel met prei en varkenshaas – Met prei wordt helemaal niet zoveel gekookt. Deze wintergroente (die wel het hele jaar door verkrijgbaar is) is nou eenmaal wat minder populair. Zou het komen doordat het familie van de ui is en de prei een kenmerkende en sterke smaak heeft? We weten het niet, maar we vinden het ook niet terecht om die prei alleen maar in de nasi, in de soep of in een wokschotel te verwerken.
Onderstaande ovenschotel met prei en varkenshaas is een echte aanrader. Dit is niet zo’n ovenschoteltje met gehakt, aardappeltjes, groenten en kaas dat je zo even snel in elkaar flanst, maar het is ook geen megaklus om deze smaakvolle ovenschotel te maken. Doe je dat kleine beetje moeite extra dan zet je wel iets origineels op tafel met heel veel smaak.
Dit is niet zo’n ovenschoteltje met gehakt, aardappeltjes en kaas dat je zo even snel in elkaar flanst
Je kunt de ovenschotel met prei en varkenshaas serveren met aardappelpuree, maar zet het ook eens op tafel met een paar sneden (zelfgebakken) brood. Durf dit ook gerust op tafel te zetten als je gasten krijgt. Je kunt de ovenschotel met prei en varkenshaas namelijk al vooraf maken en dan voor het eten nog eventjes in de oven schuiven terwijl je rustig geniet van een aperitiefje met je familie of vrienden.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Ovenschotel met prei en varkenshaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 varkenshaasjes
- barbecue kruiden
- 250 gram witte champignons ( liefst kleine )
- 6 tot 8 grote preien
- peper en zout
- een scheutje citroensap
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml. melk
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de ovenschotel met prei en varkenshaas:
Bestrooi de varkenshaas met barbecue kruiden en bak ze aan alle kanten goudbruin in de pan. Zet het vuur laag, voeg een klein beetje water toe en laat de varkenshaasjes nog 15 tot 20 minuten garen met het deksel op de pan.
Snijd het wit van de prei en stoof deze met een kontje boter beetgaar. Breng op smaak met wat peper en zout.
Bak de champignons goudgeel en breng op smaak met peper en zout. Sprenkel er wat citroensap over voor de frisheid.
Bewaar de jus van de varkenshaas voor straks. Snijd de varkenshaasjes in plakken en verdeel deze plakken ( zonder de jus ) over de bodem van een ovenschaal. Verdeel er dan de gestoofde prei over en vervolgens ook de gebakken champignons.
Verwarm de oven voor op 185 a 190 graden.
Maak een roux door 50 gram boter te smelten maar niet bruin te laten worden. Voeg dan 50 gram bloem toen en meng alles goed met een garde. Laat het geheel goed droog worden om te voorkomen dat je bechamelsaus naar bloem gaat smaken. Als het mengsel naar koekjes gaat ruiken is de roux klaar.
Voeg dan al roerend scheutje voor scheutje de koude melk erbij. Breng al roerend aan de kook en laat het geheel goed doorkoken. Zo voorkom je dat de bechamelsaus alsnog naar bloem smaakt.
Meng de vleesjus van de varkenshaas die je apart gehouden hebt nu door de saus. Verdeel de saus dan over de ovenschotel.
Strooi wat paneermeel over de ovenschotel en verdeel er wat klontjes boter over. Zet de schotel dan gedurende 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer de ovenschotel met prei en varkenshaas met aardappelpuree of brood.
Tafel lekker !!