Ovenschotel met rundergehakt – Soms wil je iets eten dat niet te ingewikkeld is, maar wel verschrikkelijk lekker. Een ovenschotel is dan wat je nodig hebt. Het recept is losjes gebaseerd op een recept van Gordon Ramsay. In de verste verte heeft het wel iets weg van een Shepherds pie, al wordt die met lamsgehakt gemaakt en niet met rundergehakt, zoals hier gebruikt wordt. Het maakt ook niet uit, als het maar lekker is toch? Je kunt de ovenschotel met rundergehakt een dag van tevoren maken, en het gerecht dan in een half uurtje afbakken in de oven voor je gaat eten.
Het voordeel van een ovenschotel
Als je vaker een ovenschotel maakt, dan weet je wat de voordelen van een ovenschotel met rundergehakt kunnen zijn:
- Ovenschotels kunnen een gezondere optie zijn. Je kunt in een ovenschotel vaak makkelijk flink wat extra groenten verwerken.
- Ovenschotels zijn veelzijdig.
- Je kunt in een ovenschotel makkelijk restjes verwerken.
- Ovenschotels zijn een handige manier van maaltijden ‘preppen’. Je kunt ze makkelijk van tevoren maken en een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze zelfs eventueel invriezen.
- Een gerecht als een ovenschotel met rundergehakt is heel geschikt om aan grotere gezelschappen te serveren.
Rundergehakt
In de ovenschotel met rundergehakt gebruik je, zoals de titel al aangeeft, rundergehakt. Je kunt dat natuurlijk ook prima vervangen door lamsgehakt, kalfsgehakt of half-om-halfgehakt.
Ovenschotel met rundergehakt, aardappels en groenten
Behalve rundergehakt zitten er in de ovenschotel natuurlijk nog meer ingrediënten. Dat zijn groenten als winterpeen, champignons en doperwten, maar ook aardappels. Kies voor het maken van de aardappelpuree, een lekker kruimig kokende aardappel als de Doré. Die valt tijdens het koken al wat uit elkaar, zodat je er makkelijk een heerlijk smeuïge puree van kunt maken.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Ovenschotel met rundergehakt; een stevige maaltijd!
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram rundergehakt
- 200 gram uien, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 200 gram winterpeen, in reepjes
- 100 gram doperwten, eventueel uit de diepvries
- 100 gram champignons (in halve plakjes)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 theelepels tijm
- 250 ml kippenbouillon
- 1 eetlepel bloem
- 40 ml Worcestershiresauce
- olie om in te bakken
- 750 gram Doré aardappels
- 2 eierdooiers
- een scheut melk
- 100 gram geraspte kaas
- zout en peper
- eventueel wat gehakte peterselie ter garnering van de ovenschotel met rundergehakt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de ovenschotel met rundergehakt:
Schil de aardappelen kook ze gaar in wat water met zout.
Verhit ondertussen wat olie in een braadpan. Rul hier in het rundergehakt voor de ovenschotel tot het gaar is.
Voeg dan de uien, de knoflook, de winterpeen, de champignons en de doperwten toe. Bak ze even mee.
Doe dan de tomatenpuree erbij en bak die ook even mee.
Voeg de bloem en de tijm toe, roer goed door het gehaktmengsel heen en schenk de kippenbouillon er bij. Breng alles weer aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Breng op smaak met peper, zout en Worcestershiresauce.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Stamp ze fijn met een pureestamper. Roer de eierdooiers, een scheut melk en de helft van de geraspte kaas door de puree en breng die, indien nodig met zout en peper op smaak.
Nu ga je de ovenschotel met rundergehakt opbouwen. Schep het rundergehakt met de groenten in een ingevette ovenschaal. Dek dit af met de aardappelpuree en strooi de andere helft van de kaas er overheen. Garneer de ovenschotel indien gewenst met wat gehakte peterselie.
Bak de ovenschotel met rundergehakt in ongeveer 20 minuten af in een voorverwarmde oven, op 200 graden. Serveer direct!
Tafel lekker !!
Vandaag gemaakt, heerlijk !! Komt zeker vaker op tafel 🙂
Fijn dat je er van hebt genoten, Sigrid. Daar doen we het voor!?