- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Ovenschotel met spitskool en varkensfilet

Ovenschotel met spitskool en varkensfilet– Varkensfilet is een zeer mager stukje varkensvlees dat versneden wordt uit het rugstuk van het varken. Na het verwijderen van het varkenshaasje, het heupstuk, de spiering, het nekstuk en de ribbetjes blijft het eigenlijke rugstuk over. Dit wordt helemaal ontvliest, ontvet en uitgezuiverd tot er een magere rugspier (filet) overblijft. In Vlaanderen wordt een varkensfilet Mignonette genoemd.

Kruid het vlees net voor het bakken met peper, zout en nootmuskaat. Deze ovenschotel kun je heel goed van tevoren klaarmaken, zodat je het ’s avonds alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Heerlijk met peterselie aardappelpuree, maar kan ook goed gegeten worden met een stukje brood.


Ovenschotel met spitskool en varkensfilet

Ovenschotel[1] voor 4 personen

Voor de Bechamelsaus:

Snijd de spitskool in reepjes en stoof in een eetlepel olijfolie op een laag vuur in 10-12 minuten beetgaar. Kruid met een Kippenbouillonblokje. Bak de gekruide varkensfiletlapjes (peper, zout en nootmuskaat naar smaak)  in 1 eetlepel bakboter en 1 eetlepel olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn. Neem ze uit de pan en snijd het vlees in reepjes. Bak de champignons gaar in een halve eetlepel olijfolie.

Maak een bechamelsaus: smelt de boter, maar laat het niet bruin worden. Roer met een garde de bloem erdoor en blijf roeren tot het bruin wordt. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf met een garde kloppen, zodat je geen klontjes krijgt en je een gladde saus krijgt. Kruid met peper en zout naar smaak. Meng de jus van het vlees erdoor voor een extra lekkere smaak.

Leg in een grote ovenschaal eerst het vlees, dan de spitskool en champignons en giet er de saus over en strooi er de pecorino over. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden tot alles goed heet is en de saus een lichtbruin korstje heeft. Als je de schotel van tevoren hebt gemaakt, laat het dan wat langer in de oven staan om goed op te warmen.

Tafel lekker!

Links in dit artikel:
  1. Ovenschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/ovenschotels/
  2. spitskool: https://lekkertafelen.nl/special/spitskool/