- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst – Vandaag een wat bijzondere ovenschotel met een veelbesproken groente. Menig moeder dreigt met “als je niet eet krijg je spruitjes”. Spruitjes worden vaak niet gewaardeerd, en een enkeling is er helemaal dol op. Bij ons stonden de spruitjes vroeger ook regelmatig op tafel met appelmoes en braadworst. Wie dat anno 2016 nog op tafel durft te zetten kan rekenen op verontwaardigde blikken. En juist dat is de reden dat ik dit eens grondig onder handen nam om met een totaal nieuwe “gepimpte” versie te komen. De appel vervangt de appelmoes van vroeger en in plaats van braadworst heb ik een verse, ambachtelijke rookworst toegevoegd. Om de ovenschotel mooi en lekker af te werken heb ik er amandelschaafsel over gestrooid. Dit geeft een lekkere bite en maakt echt het verschil.

De ovenschotel is vooral populair omdat je die van te voren al klaar kunt zetten en natuurlijk ook vanwege de eenvoudige bereiding. Let er wel even op dat een van tevoren klaargemaakte (dus afgekoelde) ovenschotel wat meer tijd nodig heeft in de oven.


Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Wat heb je nodig voor deze heerlijke ovenschotel[1]:

Schil de aardappels en snij ze in grove stukken, maak de spruitjes schoon. Schil de appels en maak er kleine parten van. Kook de aardappels gaar en de spruitjes beetgaar. Laat deze niet te lang koken dat komt de smaak niet ten goede +/- 10 minuten is voldoende, ze garen nog na in de ovenschotel. Breng in een pannetje water aan de kook, draai de warmtebron uit en leg de rookworst in het water om te wellen. Bak de spekblokjes uit in een klontje roomboter. Schep de spekjes uit het vet op een stuk keukenpapier.

Bak nu in de pan met spekvet de appels kort met een snufje kerrie. Schud de aardappels af, schud het eventuele vet wat bij de appels zit voorzichtig bij de aardappels en maak er met het ei en een scheut melk een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel 1/3 van de aardappelpuree over de bodem van een hoge ovenschaal. Doe hierop de helft van de spruitjes en de spekblokjes. Verdeel hier weer 1/3 van de puree over. Doe hier de rest van de spruitjes op en verdeel er de in plakjes gesneden rookworst over. Bedek alles met de gebakken appeltjes en dek af met de rest van de aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel en geschaafde amandelen overheen en laat de ovenschotel met spruitjes in een half uur tot 3 kwartier goudbruin worden.

Heb je een lage ovenschotel maak deze dan op in 2 lagen i.p.v. de 3 lagen die ik heb gebruikt. Dus de puree onderin en bovenop en de rest van de ingrediënten ertussenin.

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. ovenschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/ovenschotels/
  2. spruitjes: https://lekkertafelen.nl/special/spruitjes/
  3. aardappels: https://lekkertafelen.nl/special/aardappel-recepten/