Ovenschotel met venkel en spinazie – In de zomermaanden hebben wij graag verse spinazie in huis. Je kunt zo heerlijk veel doen met deze groente. Gewoon lekker koken zoals oma dat ook al deed met een eitje, maar de spinazieblaadjes laten zich ook heel goed rauw verwerken in een salade. Soep, risotto, stamppot, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met spinazie. Restjes spinazie verdwijnen gewoon in een groene smoothie. Onderstaand een recept voor een ovenschotel met venkel en spinazie. Maak deze ovenschotel met halfom gehakt en (ja echt!) met speklapjeskruiden. Dit is echt waanzinnig lekker. Dat heerlijk krokante filodeeg, vlees, verse groenten, kruiden en die frisse smaak van venkel. De geraspte kaas mag natuurlijk niet ontbreken.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Verse spinazie; Lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Ovenschotel met venkel en spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 pak filodeeg
- 100 gram roomboter
- 400 gram spinazie
- 1 grote venkelknol
- 350 gram halfom gehakt
- 1 ui
- 1 theelepel speklapjeskruiden (Verstegen)
- 3 eieren
- 100 gram melk
- 2 eetlepels paneermeel
- 100 gram geraspte kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de ovenschotel met venkel en spinazie:
Was de spinazie en laat deze goed uitlekken in een vergiet. Snij de venkel in dunne plakken en kook deze 5 minuten in ruim water en giet af. Snij de ui in stukjes en bak deze samen met het gehakt rul in een droge koekenpan, breng het op smaak met een beetje zout en peper, haal het gehakt uit de pan. Doe nu de uitgelekte spinazie in de pan en roerbak deze kort op een hoog vuur tot deze geslonken is.
Smelt de boter. Smeer een ovenschaal licht in met boter en smeer steeds een lapje filodeeg in met boter en bekleed hiermee de vorm. Zorg dat de plakjes elkaar steeds overlappen en dat er iets over de rand blijft hangen om straks terug over de vulling te vouwen. Bestrooi als alle plakjes verwerkt zijn de bodem met paneermeel.
Klop de eieren los met de melk en breng op smaak met een beetje peper en de speklapjeskruiden. Meng het gehakt met de helft van de venkel, de helft van de spinazie en de helft van het eimengsel en doe dit in de vorm. Schik nu de rest van de venkel en de spinazie in de vorm en giet er de rest van het eimengsel over. Bestrooi met geraspte kaas. Vouw de randen van het deeg over de vulling en bestrijk eventueel nog met een beetje gesmolten boter.
Bak de ovenschotel met venkel en spinazie in ongeveer 45 minuten in een oven van 180 graden goudbruin en gaar.
Tafel lekker !!