Ovenschotel met verse spinazie en gehakt – Na een drukke dag is het fijn om te weten dat er al een ovenschotel in de koelkast klaarstaat, die je alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. In plaats van snel nog iets te moeten koken, kun je een moment van rust nemen en genieten van een drankje en je gezin. Dat gevoel van rust is heerlijk, vooral na een drukke dag. Als je goed plant en slim kookt, kun je veel tijd besparen en toch lekker en gezond eten.
Een hele berg verse spinazie
Waarom wordt er letterlijk en figuurlijk tegen die berg verse spinazie opgekeken? Als er een groente is die makkelijk en snel klaar te maken is, is het wel verse spinazie. Het is een kwestie van wassen in ruim water en met aanhangend water in een pan garen. Soms is het zo veel en past het niet in een keer in de pan. Doe er dan eerst de helft in, leg de deksel op de pan en na een minuut kun je er met gemak de rest bij in doen. Spinazie heeft ook niet lang nodig om te garen, zodra het geslonken is is het gaar. Dan is het alleen nog het overtollige vocht eruit knijpen en met een mes erdoor om het zo grof of fijn te snijden als jij lekker vindt. Het op smaak brengen kan op veel manieren, in de ovenschotel met verse spinazie en gehakt is gekozen voor een romige variant met roomkaas, lekker en erg makkelijk om te maken.
Aardappels zelf schillen en voorkoken
De supermarktkoelingen liggen vol met schijfjes partjes en bolletjes aardappel. Maar hoe weet je welke aardappel dit is? Is dit een bloemige of misschien wel een vastkokende variant? Dat kan voor de smaak van een gerecht echt veel uitmaken. En over smaak gesproken, het verschil in zelfgekookte aardappels en voorgekookte aardappels is enorm. Die schijfjes zijn soms moeilijk gaar te krijgen, wat je er ook aan doet. Als je de moeite neemt om een ovenschotel met verse spinazie te maken, ga je die heerlijke smaak toch niet teniet doen door voorgesneden en gekookte aardappels te gebruiken? Het is misschien wel iets meer werk, maar je maakt met zelf geschilde en gesneden aardappels een echt veel lekkerdere ovenschotel met verse spinazie en gehakt.
Ovenschotels vol met smaak
Als je een ovenschotel maakt, dan weet je dat het een smakelijke maaltijd gaat worden. De smaken van alle ingrediënten komen door het verwarmen samen. Het opbouwen van een ovenschotel doe je niet lukraak, die laagjes hebben een reden. De aardappelschijfjes onderin liggen er om de smaken van het rul gebakken gehakt op te vangen. Zo krijgen die schijfjes aardappel heel veel smaak. De spinazie met roomsaus ligt op het rul gebakken gehakt, zodat het er een beetje doorheen kan zakken en de smaken zich goed kunnen mengen. De aardappelschijfjes bovenop worden licht gekneusd door het husselen met de boter en het paneermeel. Dit zorgt voor een krokant korstje met heel veel smaak en de ovenschotel met verse spinazie en gehakt wordt door de aardappelen beschermd tegen uitdrogen.
Maak van dezelfde ingrediënten twee totaal verschillende maaltijden
Slim koken bespaart tijd
Twee gerechten met dezelfde ingrediënten in één week:
- Aardappelen met spinazie en een balletje gehakt
- Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Om tijd te besparen wordt er vaak voor voorbewerkt voedsel gekozen, maar door te plannen kun je met verse ingrediënten ook veel tijd besparen. Een ovenschotel is een goed voorbeeld hiervan. Je koopt voor twee dagen spinazie, aardappelen en gehakt. Op dag 1 kook je de aardappelen en de spinazie, die je ook al op smaak brengt. Van de helft van het gehakt maak je ballen met jus, die je eet met de helft van de gekookte aardappelen en de helft van de spinazie. De rest van het gehakt bak je rul volgens het recept. Na de maaltijd snijd je van de overgebleven aardappelen schijfjes, waarmee je de ovenschotel met verse spinazie en gehakt maakt volgens het recept. Op die manier eet je twee keer met dezelfde ingrediënten, maar je hebt toch een totaal andere maaltijd. Je hoeft de tweede dag eigenlijk niets te doen dan de ovenschotel in de oven op te warmen.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg vastkokende aardappels
- 600 gram spinazie
- 350 gram gehakt
- 1 flinke ui
- 1 eetlepel +1 theelepel ras el hanout
- zout en peper
- 25 gram gesmolten boter
- 100 gram roomkaas
- 100 ml melk
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel met verse spinazie en gehakt:
Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van ongeveer een halve cm dikte. Was de schijfjes aardappel en kook ze in ruim water met een snuf zout beetgaar. De kooktijd is afhankelijk van het ras van de aardappel en de dikte van de schijfjes, maar zal maar ongeveer 10 minuten nodig hebben. Giet de aardappels af en laat ze in de pan, zonder deksel, afkoelen.
Was de spinazie in ruim water tot er geen zand meer in het water zit. Doe de spinazie met aanhangend vocht in een grote pan en verhit de pan met de deksel erop. Past niet alle spinazie in een keer in de pan, voeg de rest er dan aan toe als het eerste gedeelte geslonken is. Als de spinazie geslonken is hij gaar en breng je hem over naar een vergiet en zet opzij.
Snijd de ui fijn. Bak het gehakt in een droge koekenpan rul. Voeg er de ui en de Ras el Hanout aan toe en bak even krachtig door. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
Knijp het vocht uit de spinazie en snijd de spinazie grof. Doe de spinazie samen met de roomkaas terug in de pan. Los de maïzena op in de melk. Verwarm de spinazie met de roomkaas en giet het maïzenamengsel er beetje bij beetje bij tot er een dikke spinaziesaus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Neem een ovenschaal voor 4 personen en beleg de bodem met ongeveer 1/3 van de aardappelen. Verdeel het gehakt losjes over de aardappelen. Verdeel de spinazie hier gelijkmatig overheen en druk het geheel een beetje aan.
Meng het paneermeel met de theelepel Ras el Hanout. Smelt de boter en doe die samen met het paneermeel bij de resterende aardappelen. Meng dit losjes door elkaar. Het is niet erg als er kleinere stukjes aardappel tussen zitten, dat worden de lekkerste stukjes. Verdeel de aardappelen over de spinazie en zet de ovenschotel met verse spinazie en gehakt 30 tot 45 minuten in een oven van 180 graden tot hij mooi goudbruin en warm is.
Het spreekt voor zichzelf dat een ovenschotel uit de koelkast langer in de oven moet dan een ovenschotel die net gemaakt is met nog warme ingrediënten.
Tafel lekker !!
Een vegetarische variant gemaakt door het gehakt te vervangen door een blikje linzen met wat champions en een tomaat. Ook erg lekker.
Wat een goed idee, lijkt me heerlijk Siti.
Ik mis bij het recept ovenschotel met verse spinazie en gehakt, de temperatuur van de oven
Je hebt helemaal gelijk Marianne, we hebben het aangepast.