Ovenschotel met verse spinazie en schelvis – Verse spinazie, vis en aardappelpuree is een geweldige combinatie. Als je dit samen in een ovenschotel serveert, weet je dat het lekker gaat zijn.
Ongesneden, verse spinazie
Een van de dingen die de ovenschotel met verse spinazie en schelvis extra lekker maken is het gebruik van verse spinazie. Geen helemaal fijn gehakte spinazie uit de vriezer of een potje, maar hele blaadjes, verse spinazie. De verse spinazie is nog sneller gaar dan dat je diepvriesspinazie ontdooid hebt, dus daar hoef je het niet voor te laten. Vaak wordt spinazie klein gesneden, maar in de bechamelsaus voor de ovenschotel is het lekkerder om de blaadjes heel te laten. Het geeft net wat meer bite aan het gerecht met allemaal vrij zachte structuren.
Ovenschotel met spinazie en verse schelvis
De schelvis hoort tot de kabeljauwachtigen, maar is iets minder populair. Hierdoor is de schelvis vaak goedkoper dan de vrij prijzige kabeljauw. De schelvis is iets sterker van smaak en fijner van structuur dan de kabeljauw. Door zijn vrij losse structuur is het vaak lastig om schelvis mooi te bakken. Dit nadeel komt goed van pas in de ovenschotel met verse spinazie en schelvis want daarin willen je juist die grove vlokken. Door de vis te verdelen in vlokken, kun je de vis goed over de spinaziesaus verdelen voordat de kruidige puree erover verdeeld wordt.
Een ovenschotel, dat is altijd genieten!
Een ovenschotel met verse spinazie en schelvis klinkt veel lekkerder dan aardappelpuree, verse spinazie en schelvis toch? Eten uit de oven maakt veel gerechten lekkerder. Lekkere laagjes in een schaal met ieder zijn eigen smaak, die perfect bij elkaar passen en zich met elkaar mengen tot een geheel. Met als kers op de taart een lekker krokant korstje, dat is puur genieten van verse ingrediënten.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.
Ovenschotel met verse spinazie en schelvis
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram schelvis
- 600 gram verse spinazie
- 1 kg kruimige aardappels
- 250 ml + 150 ml melk
- 250 ml bouillon
- 50 + 25 gram boter
- 50 gram bloem
- 4 takjes dille
- zout en peper
- nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel met verse spinazie en schelvis:
Schil en was de aardappels en kook ze in water met een snuf zout gaar.
Was de spinazie en laat hem met aanhangend water in een grote pan slinken, doe dit eventueel in kleinere porties. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.
Verhit de bouillon met de melk en pocheer hierin de schelvis 3 -4 minuten tot je de vis makkelijk uit elkaar kan duwen. Haal de schelvis uit het vocht en leg hem op een bord. Het vocht gebruik je voor de bechamelsaus.
Smelt 50 gram boter en roer daar 50 gram bloem doorheen. Roer net zo lang tot zich een dun laagje op de bodem van de pan vormt. Voeg er nu in gedeeltes het melkbouillonmengsel doorheen. Roer steeds goed zodat er geen klontjes vormen tot er een dikke saus ontstaat. Voeg daarom niet alle vocht ineens toe en houdt de dikte van de saus in de gaten, misschien is er meer of minder vocht nodig. Kook even kort door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer er de uitgelekte spinazie doorheen en doe het spinaziemengsel in een ovenschaal.
Verdeel de vis in vlokken en verdeel die over het spinaziemengsel.
Snijd de dille fijn. Giet de aardappels af en maak een romige puree met de 25 gram boter en ongeveer 150 ml melk. Breng op smaak met zout, peper en de gehakte dille. Verdeel de kruidenpuree over de vis en zet de ovenschaal ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden. De ovenschotel met verse spinazie en schelvis is klaar als er een mooi bruin korstje op zit en alles goed warm is.
Tafel lekker !!