Ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt – Ovenschotels zijn heerlijk en vooral als het iets kouder is smaken ze extra lekker. Saai wordt het nooit, want er zijn zoveel combinaties te bedenken dat je iedere week wel een andere ovenschotel zou kunnen eten. De ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt is er een met pit. Het kipgehakt is op smaak gebracht met sambal, ketjap en hoisinsaus. De saus trekt, tijdens het bakken in de oven, zo lekker in de witte kool, waardoor het een heerlijke volle smaak met een beetje pit krijgt.
Witte kool, lekker en budgetvriendelijk
Als er een groente veelzijdig is dan is het wel witte kool. Hij is vrij neutraal van smaak en daardoor op veel manieren toe te passen. Ook in de ovenschotel van witte kool met kruidig gehakt voelt hij zich helemaal thuis. Van een hele kool kun je vaak twee keer een maaltijd voor 4 personen koken en dat voor nog geen € 1,50. Je moet hem dan wel even zelf snijden, dit is behalve veel goedkoper ook nog eens veel lekkerder. De aardappels die schillen en snijden we natuurlijk ook zelf. Het is niet zo veel meer werk en het verschil in smaak met de voorbewerkte schijfjes aardappel is enorm.
Een schotel met een beetje pit
Witte kool en aardappels smaken ineens heel anders in combinatie met kruidig gehakt. Het gehakt wordt stevig op smaak gebracht met ketjap en sambal voor een beetje pit. Het korstje dat bij een ovenschotel erg belangrijk is, wordt gemaakt met panko en gebakken uien met sambal. Hoe pittig je de schotel maakt is aan jou, welke sambal je gebruikt maakt hierin ook echt veel verschil. In de ovenschotel van witte kool en kruidig gehakt is sambal badjak gebruikt, die is iets milder van smaak dan de sambal oelek. Dit komt doordat de sambal gebakken is en er nog andere ingrediënten aan toe worden gevoegd, waardoor hij iets milder en kruidiger van smaak is dan de sambal oelek.
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram gesneden witte kool
- 1 kilo aardappels
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 300 gram kipgehakt
- 2 eetlepels ketjap manis
- 3 theelepels sambal badjak
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 1/2 eetlepel maizena
- 25 gram boter
- 2 eetlepels panko
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt:
Schil de aardappels, was ze en snijd ze in plakjes.
Kook de plakjes in water met zout in ongeveer 10 minuten beetgaar en schud ze af.
Kook tegelijkertijd in een andere pan de gesneden witte kool in een beetje water met zout beetgaar en laat uitlekken in een vergiet.
Snijd de uien en bak ze in de boter glazig, voeg er fijngesneden knoflook en 1 theelepel sambal badjak en klein scheutje water aan toe. Bak dit samen even goed door en laat het water verdampen.
Schep 1/3 van de uien uit de pan in een kommetje.
Voeg het gehakt toe aan het uimengsel in de pan en bak het rul en gaar. Voeg er de ketjap, hoisinsaus, 2 theelepels sambal en 100 ml water aan toe. Kook alles even goed door.
Doe een beetje water in een kopje en los daarin de maizena op. Schenk de oplossing al roerende bij het gehaktmengsel tot een iets gebonden saus.
Leg een laag aardappelschijfjes in een ovenschaal. Verdeel hierop de uitgelekte witte kool met daarop het gehaktmengsel. Dek de schaal af met de rest van de aardappelschijfjes.
Meng de panko met de achtergehouden uien en verdeel dit over de aardappelschijfjes.
Zet de ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt 45 minuten in een oven van 180 graden tot ze mooi goudbruin is.
Tafel lekker !!
Betr. De witte kool met kipgehakt
Ik kook veel in stoom. Dus in dit recept de kool in stoomvergiet en daarboven in stoomvergiet de aardappelen , of andersom.. scheelt nogal in energie en water en is makkelijk. Het kookwater bewaren en de volgende dag bij de lunch gebruiken voor een misosoepje.
Bedankt voor de handige tip Ger.
Weet u waarom sambal oelek scherper is als sambal badjak? Ja natuurlijk omdat sambal badjak gebakken is. Maar waarom dan?
Omdat sambal badjak bedoeld is on naast een gerecht te eten. Bij het eten, bij een snack…
Sambal oelek is alleen maar bedoeld om mee te koken! Omdat hij dan met een boemboe wordt meegebakken, u voelt m al?…wordt hij door de uien, knoflook en kruiden die in een gerecht komen, zelf ook een soort sambal badjak….. Alleen past hij zich dus aan ieder gerecht aan. Sambal oelek vervangt dus eigenlijk de verse lomboks/pepers die in een gerecht gebruikt moeten worden. (Sambal oelek=fijn gewreven pepers)
Dank je wel Yda voor de aanvullende informatie.