Ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm – Wanneer het in de vakantie een dag minder mooi weer is, is het weer tijd voor een ovenschotel. Een ovenschotel is altijd lekker, je kunt deze vooraf maken en je huis gaat er zo lekker van geuren. Ik zag deze week een ovenschotel met veel courgette voorbij komen van Pascale Naessens en die bracht mij op het idee om deze ovenschotel te maken. Ik had namelijk nog een paar courgettes en tomaten liggen die echt op moesten. Om de ovenschotel een eigen draai te geven voegde ik er venkel en een heerlijk romige brie aan toe. Ondanks de brie is de schotel vrij licht. Wil je de ovenschotel meer vullend dan kun je ervoor kiezen om voorgekookte aardappelschijfjes op de bodem en ertussen te leggen.
Gerookte zalm
Gerookte zalm is heerlijk in een ovenschotel. De prijs van gerookte zalm is vrij hoog maar de smaak is vrij intens zodat je er niet veel van hoeft te gebruiken. Ik gebruik regelmatig zalmsnippers, deze zijn een stuk goedkoper. Een bijkomend voordeel is dat je ze niet meer hoeft te snijden en de smaak hiervan is zeker voor in een ovenschotel prima. Het zijn vaak de restjes die overblijven als ze zalm snijden helemaal niks mis mee dus.
Ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm
Ovenschotel voor 4 personen
- 2-3 middelgrote courgettes
- 2 venkelknollen
- 4 tomaten
- 200 gram brie
- 200 gram gerookte zalmsnippers
- gedroogde tijm
- zout en peper
- olijfolie
Snij of schaaf de venkel in zo dun mogelijke plakken, doe dit ook met de courgette en de tomaten. Voor de courgette kun je eventueel ook de kaasschaaf nemen om dunne plakken mee te maken. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de venkel kort aan, kruid deze met peper, zout en een beetje tijm. Beleg de bodem van een ingevette ovenschaal met een laagje courgette plakjes. Verdeel hierover de helft van de venkel en maak weer een laag van courgette. Leg hierop de tomaten en verdeel daarover de brie die je in plakjes gesneden hebt. Maak nu weer een laag met courgette. Bedek deze met de rest van de venkel en de zalmsnippers. Maak nu de bovenste laag door dakpansgewijs mooie plakken courgette te leggen. Strooi er wat zout en peper overheen en bak de ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm ongeveer 45 minuten in een oven van 180 graden.
Tafel lekker !!
Heerlijke ovenschotels met courgette
In de zomer zijn courgettes volop beschikbaar. Ontdek dan deze ovenschotels met courgette. Van gewone ovenschotel tot (vegetarische) lasagne.
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Brie; eet jij wel de echte?
Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?