• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Ovenschotel rode kool met filodeeg

door Connie Derks
in Ovenschotel
1
0
Ovenschotel rode kool met filodeeg

Ovenschotel rode kool met filodeeg – Rode kool, te vaak kopen we een pot of we kiezen voor rode kool uit de diepvries. Maar het is zoveel lekkerder om zelf rode kool te koken. Door zelf rode kool te koken probeer je ook makkelijker iets uit. Zo ontstond ook dit gerecht.

Van een hele rode kool maak je de ene keer de bekende rode kool met gekookte aardappels en worst. Wat je met de andere halve rode kool kunt doen laten we je in dit recept zien en echt, we gaan je verrassen. Want deze rode kool combineren we met feta, pijnboompitten, gedroogde abrikozen en rozijntjes. Daarmee geven we de Hollandse rode kool een Mediterraans tintje. Om het af te maken krijgt de ovenschotel een deksel van filodeeg. De Mediterraanse smaken in combinatie met dat krokante jasje van filodeeg is verbluffend lekker.

rode kool

Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden

Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.

Ovenschotel rode kool met filodeeg

Ovenschotel rode kool met filodeeg

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram rode kool
  • 1 ui
  • 1 kruidnagel
  • ½ theelepel kummel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 mespuntje chilivlokken
  • 1 appel
  • 200 milliliters appelsap
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 pakje filodeeg
  • 1 snee oud brood of paneermeel
  • 200 gram feta
  • 50 gram pijnboompitten
  • 100 gram boter

Bereidingswijze van dit recept

Een ovenschotel rode kool met filodeeg maak je zo:

Schaaf of snijd de rode kool in fijne reepjes. Doe de kummel en kruidnagel in een vijzel en maal deze fijn. (Je kunt eventueel ook kruidnagel poeder gebruiken) Snipper de ui en snijd de appel in blokjes. Snijd de abrikoosjes in stukjes.

Verhit een beetje boter of olie en bak de ui kort aan. Voeg er de specerijen aan toe en bak deze even kort mee. Doe de appel en het appelsap in de pan en voeg er de rode kool aan toe. Breng alles aan de kook en kook dit in ongeveer 15 tot 20 minuten met de deksel op de pan gaar. Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht op zit, voeg anders nog wat appelsap of water toe. Voeg er de laatste 5 minuten de abrikoos en de rozijnen aan toe.

Los de maïzena op in een klein beetje water en bind hiermee de rode kool naar wens. Kook even door, de rode kool moet vrij stevig zijn. Proef of er eventueel nog zout of peper bij moet, hou er wel rekening mee dat de feta ook zout is.

Smelt de boter en besmeer een quichevorm of springvorm met een beetje boter. Haal het filodeeg uit de verpakking. Hou 2 vellen apart. Besmeer steeds een vel filodeeg met wat boter en bekleed hiermee de vorm. Laat de vellen elkaar steeds overlappen en laat wat deeg over de randen hangen om deze later terug te slaan om er een mooie bovenkant van te maken. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of verkruimeld oud brood.

Verkruimel de feta in grove stukken en verdeel ¼ ervan over de bodem. Verdeel de rest van de feta in 2 en doe er een deel van door de rode kool samen met de helft van de pijnboompitten. Roer kort door, er moeten grove stukken feta in zitten, en verdeel het mengsel in de vorm. Sla de zijkanten losjes over het rode kool mengsel en verdeel de 2 achtergehouden vellen in 2 en leg deze ook losjes over de rode kool. Hou in het midden een cirkel vrij voor de feta. Besmeer alles lichtjes met boter, verkruimel de feta over het midden en bestrooi met pijnboompitten en wat chilipoeder.

Zet de ovenschotel rode kool met filodeeg ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden tot het deeg mooi goudbruin verkleurd is. Serveer heet of lauwwarm.

Tafel lekker !!

DeelPin369Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

groentetaartje
Quiche

Groentetaartje met verse spinazie, tuinbonen en asperges

Baklava
High Tea recepten

Baklava; een heerlijk maar mierzoet dessert

Bleekselderij schotel spinazie en feta met filo 6
Bijgerecht

Bleekselderij schotel met spinazie, feta en knapperig filodeeg

Fagotinni
Lunch

Fagotinni con ricotta e Nutella; Jouw Guilty Pleasure?

Italiaanse desserts
Nagerecht

Romige rijsttaart, rijstevlaai op z’n Italiaans

kerst bij de borrel
Hapjes

Krokant cupje met avocado en zalm

Zalm met ricotta en dille in filodeeg
Recepten

Zalm met ricotta en dille in filodeeg

Apfelstrudel van filodeeg
Kookschool

Strudel – een veelzijdige deegspecialiteit

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen