Ovenschotel rode kool met filodeeg – Rode kool eet je waarschijnlijk vaak gestoofd, met appeltjes. Of misschien wel in een salade. Zou het niet leuk zijn om eens een heel ander gerecht met rode kool te maken? Een makkelijk recept, maar wel met een resultaat dat er spectaculair uitziet. Zo’n recept vind je in dit artikel. Een prachtige ovenschotel van rode kool met filodeeg. Daarmee oogst je vast en zeker bewonderende blikken aan tafel.
Een ovenschotel van verse rode kool
Rode kool wordt helaas te vaak in een potje of een zakje gekocht, of zo’n makkelijk pak uit de diepvries. Doe het voor het recept van de ovenschotel eens anders. Koop een hele rode kool en snijd hem zelf. Dat kost je maar een paar minuten. Maar dan heb je wel vers gesneden kool. En die kool ga je dan zelf koken. Want het is zoveel lekkerder om zelf rode kool te koken. Door die rode kool zelf te koken probeer je ook makkelijker iets uit. Zo ontstond ook dit recept voor de ovenschotel van rode kool.
Een hele kool is niet te veel!
Er wordt vaak geroepen dat een hele rode kool veel te veel is voor een maaltijd. Maar niet voor twee maaltijden. Van een hele rode kool maak je de ene keer de bekende rode kool met gekookte aardappels en worst. Wat je met de andere halve kool kunt doen kun je in dit recept voor een ovenschotel van rode kool met filodeeg zien. En echt, je zult verrast zijn. Want die rode kool combineer je met feta, pijnboompitten, gedroogde abrikozen en rozijntjes. Daarmee geef je de Hollandse rode kool een Mediterraans tintje. Om het af te maken krijgt de ovenschotel een deksel van filodeeg. De Mediterraanse smaken in combinatie met dat krokante jasje van filodeeg is verbluffend lekker. En de ovenschotel van rode kool ziet er ook nog eens fantastisch uit.
Rode kool; niet alleen om te stoven met appeltjes
Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.
Ovenschotel rode kool met filodeeg
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram rode kool
- 1 ui
- 1 kruidnagel
- ½ theelepel kummel
- 1 theelepel kaneel
- 1 mespuntje chilivlokken
- 1 appel
- 200 milliliters appelsap
- 50 gram gedroogde abrikozen
- 50 gram rozijnen
- 1 eetlepel maïzena
- 1 pakje filodeeg
- 1 snee oud brood of paneermeel
- 200 gram feta
- 50 gram pijnboompitten
- 100 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
Een ovenschotel rode kool met filodeeg maak je zo:
Schaaf of snijd de rode kool in fijne reepjes. Doe de kummel en kruidnagel in een vijzel en maal ze fijn. (Je kunt eventueel ook kruidnagelpoeder gebruiken) Snipper de ui en snijd de appel in blokjes. Snijd de abrikoosjes in stukjes.
Verhit een beetje boter of olie en bak de ui kort aan. Voeg er de specerijen aan toe en bak ze even kort mee. Doe de appel en het appelsap in de pan en voeg er de rode kool aan toe. Breng alles aan de kook en kook dit in ongeveer 15 tot 20 minuten met de deksel op de pan gaar. Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht op zit, voeg anders nog wat appelsap of water toe. Voeg er de laatste 5 minuten de abrikoos en de rozijnen aan toe.
Los de maïzena op in een klein beetje water en bind hiermee de rode kool naar wens. Kook even door, de rode kool moet vrij stevig zijn. Proef of er eventueel nog zout of peper bij moet, hou er wel rekening mee dat de feta ook zout is.
Smelt de boter en besmeer een quichevorm of springvorm met een beetje boter. Haal het filodeeg uit de verpakking. Hou 2 vellen apart. Besmeer steeds een vel filodeeg met wat boter en bekleed hiermee de vorm. Laat de vellen elkaar steeds overlappen en laat wat deeg over de randen hangen om ze later terug te slaan om er een mooie bovenkant van te maken. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of verkruimeld oud brood.
Verkruimel de feta in grove stukken en verdeel ¼ ervan over de bodem. Verdeel de rest van de feta in 2 en doe er een deel van door de rode kool samen met de helft van de pijnboompitten. Roer kort door, er moeten grove stukken feta in zitten, en verdeel het mengsel in de vorm. Sla de zijkanten losjes over het rode kool mengsel en verdeel de 2 achtergehouden vellen in 2 en leg ze ook losjes over de rode kool. Hou in het midden een cirkel vrij voor de feta. Besmeer alles lichtjes met boter, verkruimel de feta over het midden en bestrooi met pijnboompitten en wat chilipoeder.
Zet de ovenschotel rode kool met filodeeg ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden tot het deeg mooi goudbruin verkleurd is. Serveer heet of lauwwarm.
Tafel lekker !!