Ovenschotel rode kool met filodeeg – Rode kool, te vaak kopen we een pot of we kiezen voor rode kool uit de diepvries. Maar het is zoveel lekkerder om zelf rode kool te koken. Door zelf rode kool te koken probeer je ook makkelijker iets uit. Zo ontstond ook dit gerecht.
Van een hele rode kool maak je de ene keer de bekende rode kool met gekookte aardappels en worst. Wat je met de andere halve rode kool kunt doen laten we je in dit recept zien en echt, we gaan je verrassen. Want deze rode kool combineren we met feta, pijnboompitten, gedroogde abrikozen en rozijntjes. Daarmee geven we de Hollandse rode kool een Mediterraans tintje. Om het af te maken krijgt de ovenschotel een deksel van filodeeg. De Mediterraanse smaken in combinatie met dat krokante jasje van filodeeg is verbluffend lekker.
Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden
Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.
Ovenschotel rode kool met filodeeg
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram rode kool
- 1 ui
- 1 kruidnagel
- ½ theelepel kummel
- 1 theelepel kaneel
- 1 mespuntje chilivlokken
- 1 appel
- 200 milliliters appelsap
- 50 gram gedroogde abrikozen
- 50 gram rozijnen
- 1 eetlepel maïzena
- 1 pakje filodeeg
- 1 snee oud brood of paneermeel
- 200 gram feta
- 50 gram pijnboompitten
- 100 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
Een ovenschotel rode kool met filodeeg maak je zo:
Schaaf of snijd de rode kool in fijne reepjes. Doe de kummel en kruidnagel in een vijzel en maal deze fijn. (Je kunt eventueel ook kruidnagel poeder gebruiken) Snipper de ui en snijd de appel in blokjes. Snijd de abrikoosjes in stukjes.
Verhit een beetje boter of olie en bak de ui kort aan. Voeg er de specerijen aan toe en bak deze even kort mee. Doe de appel en het appelsap in de pan en voeg er de rode kool aan toe. Breng alles aan de kook en kook dit in ongeveer 15 tot 20 minuten met de deksel op de pan gaar. Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht op zit, voeg anders nog wat appelsap of water toe. Voeg er de laatste 5 minuten de abrikoos en de rozijnen aan toe.
Los de maïzena op in een klein beetje water en bind hiermee de rode kool naar wens. Kook even door, de rode kool moet vrij stevig zijn. Proef of er eventueel nog zout of peper bij moet, hou er wel rekening mee dat de feta ook zout is.
Smelt de boter en besmeer een quichevorm of springvorm met een beetje boter. Haal het filodeeg uit de verpakking. Hou 2 vellen apart. Besmeer steeds een vel filodeeg met wat boter en bekleed hiermee de vorm. Laat de vellen elkaar steeds overlappen en laat wat deeg over de randen hangen om deze later terug te slaan om er een mooie bovenkant van te maken. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of verkruimeld oud brood.
Verkruimel de feta in grove stukken en verdeel ¼ ervan over de bodem. Verdeel de rest van de feta in 2 en doe er een deel van door de rode kool samen met de helft van de pijnboompitten. Roer kort door, er moeten grove stukken feta in zitten, en verdeel het mengsel in de vorm. Sla de zijkanten losjes over het rode kool mengsel en verdeel de 2 achtergehouden vellen in 2 en leg deze ook losjes over de rode kool. Hou in het midden een cirkel vrij voor de feta. Besmeer alles lichtjes met boter, verkruimel de feta over het midden en bestrooi met pijnboompitten en wat chilipoeder.
Zet de ovenschotel rode kool met filodeeg ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden tot het deeg mooi goudbruin verkleurd is. Serveer heet of lauwwarm.
Tafel lekker !!