Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips

Gedroogde kidneybonen, pulled chicken, een tex mex kruidenmelange en natuurlijk kaas. Probeer deze Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips

0 144

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips – Chili con Carne is een gerecht dat afkomstig is uit het grensgebied van de Verenigde Staten en Mexico, de bakermat van de Tex-Mex keuken. Van oorsprong is het een stoofpot van (stoof)vlees of gehakt en chilipepers. Vaak worden er bonen en tomaten aan toegevoegd. Het gerecht wordt uiteraard flink gekruid. De kruidenmengsels die gebruikt worden wisselen van samenstelling. Komijn, paprikapoeder en koriander zijn meestal wel vertegenwoordigd. Kruidenmengsels kun je kant en klaar kopen. Maar zelf maken is natuurlijk ook een optie. Natuurlijk is dat veel lekkerder, en je kunt het mengsel aanpassen aan wat je zelf lekker vindt.

Nu kent iedereen wel Chili con Carne. Maar het is natuurlijk prima mogelijk om het gehakt of het stoofvlees te vervangen door kip. En dan heet het gerecht ineens Chili con Pollo.

Voor dit recept maakte ik eerst op een simpele manier pulled chicken. Deze verwerkte ik met kidneybonen, paprika en tomaat tot een heerlijke Chili. Deze heb ik vervolgens afgetopt met geraspte kaas en tortillachips en in de oven gezet. Het resultaat is een lekkere, kruidige ovenschotel met een knapperige bite.

Ik gebruikte gedroogde kidneybonen, die ik eerst heb geweekt en gekookt. Je moet dus de avond tevoren de bonen in de week zetten. Reken drie kwartier tot een uur voor het koken. Als je een snellere versie wilt maken kun je ook kidneybonen uit blik gebruiken.


Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips

  • 350 gr gedroogde kidneybonen (of 3 blikken)
  • 2 kipfilets
  • 1 1/2 l kippenbouillon
  • 1 grote (rode)ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1 rode chili peper (al dan niet met zaad), gehakt
  • 250 gr paprika, kleur naar keuze of gemengd, in blokjes
  • 250 gr cherrytomaatjes, gehalveerd
  • Klein blikje maiskorrels
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 2 ½ el tex-mex kruiden
  • 2 el fijngesneden korianderblad of peterselie
  • Olie om te bakken
  • 100 gram geraspte kaas
  • Tortillachips naar keuze

Zo maak je de ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips:

Als je gedroogde bonen gebruikt, zet ze dan de avond van te voren in een schaal met ruim water in de week. Kook ze de volgende dag in ongeveer 45 – 60 minuten gaar. De kooktijd is een beetje afhankelijk van hoe oud de bonen zijn.

Breng de kippenbouillon aan de kook en laat hier in de hele kipfilets een half uurtje zachtjes koken. Als de kipfilets gaar zijn, haal ze dan uit de bouillon en pluis ze vervolgens met twee vorken uit elkaar tot draadjes. Gooi de bouillon niet weg.

Verhit in een grote koekenpan of braadpan wat olie. Bak hierin de ui, knoflook en chilipeper glazig. Voeg vervolgens de paprika, tomatenpuree en Tex_Mex kruiden toe en bak deze mee tot de paprika zacht begint te worden. Als het mengsel droog begint te worden schep dan een paar soeplepels kippenbouillon in de pan en verdun tot sausdikte. Doe dan de kip er bij. De gehalveerde tomaatjes kunnen er nu ook bij. Verwarm deze mee tot ze zacht beginnen te worden. Voeg eventueel nog wat kippenbouillon toe als het mengsel te droog wordt. Schep dan de mais, bonen en koriander erbij en roer alles goed door elkaar.

Schep de Chili over in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte kaas. Steek vervolgens wat tortillachips in het gerecht en zet het in de voorverwarmde oven op 180 graden, tot de kaas gesmolten is.

Je kunt de Chili een dag van te voren maken. Strooi de kaas er dan pas over en steek de tortillachips er dan pas in als je het gerecht gaat opwarmen. (25 minuten op 180 graden)

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer