Ovenschotel van rode bieten met feta – Je hebt soms van die dagen dat je geen vlees wilt eten, of misschien ben je wel vegetariër. Het kan dan een uitdaging zijn om te bedenken wat je nu weer eens op tafel zult zetten. Het is makkelijk om dan naar een simpel AGV’tje te grijpen, waarbij je het vlees vervangt door een kant-en-klare vleesvervanger. Maar is het niet veel leuker om eens een ander gerecht op tafel te zetten dan dat AGV’tje? En die vleesvervanger heb je helemaal niet nodig. Meestal zijn ze niet heel erg lekker, en ze zitten vol met smaakstoffen, omdat ze anders nergens naar smaken. In plaats van vlees gebruik je kaas, en samen met de aardappelen en de groente maak je daar een heerlijke vegetarische ovenschotel van rode bieten met feta van. Lekker met verse rode bietjes en natuurlijk echte Griekse feta. Gegarandeerd dat je het vlees niet gaat missen in dit verrukkelijke gerecht.
Tips bij het klaarmaken van de ovenschotel van rode bieten met feta
Die bieten, die kook je toch zeker zelf? Natuurlijk is een zakje gekookte bieten makkelijk, maar zelf koken is niet zo veel werk, en echt veel lekkerder.
Voor de ovenschotel van rode bieten met feta gebruik je natuurlijk wel de echte Griekse kaas. Er zijn genoeg ‘goedkope’ alternatieven te koop. Ze heten dan witte kaas, of salade kaas. Uiterlijk lijken ze op feta, ze smaken niet als feta. Feta moet namelijk aan de nodige eisen voldoen om zo te mogen worden genoemd. En dat prijsverschil? Dat is eigenlijk helemaal niet zo groot. In de meeste winkels wordt echte feta aangeboden tegen best redelijke prijzen.
Je kunt de ovenschotel van rode bieten en feta van tevoren maken en afbakken voor dat je gaat eten. Bewaar hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat hem iets langer in de oven als je hem vanuit de koelkast opwarmt, zodat het gerecht goed warm wordt.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Ovenschotel van rode bieten met feta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
- 500 gram gekookte rode bieten
- 400 gram feta
- 1 ei
- 2 theelepels karwijzaad
- 6 eetlepels kookroom
- 30 gram selderij
- 1 eetlepel balsamicocrème
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel van rode bieten met feta:
Kook de aardappels gaar in water met wat zout. Giet ze af en stamp ze fijn met een pureestamper.
Snijd de feta in kleine blokjes.
Voeg het ei, en de kookroom aan de aardappels toe en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout en peper. Snij de selderij fijn en roer het door de puree. Schep de helft van de feta door de aardappelpuree.
Haal het vel van de gekookte bieten en rasp ze op een grove rasp. Voeg het karwijzaad en de balsamicocrème toe en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Nu ga je de ovenschotel van rode bieten met feta opbouwen. Vet een passende ovenschaal in en schep de helft van de aardappelpuree er in. Daarbovenop schep je de rode bieten. Daar bovenop de andere helft van de puree. Verdeel de overgebleven fetablokjes over de bovenste laag puree.
Plaats de schaal in de oven en laat hem in een half uur goed heet worden en de feta lichtbruin.
Serveer de ovenschotel van rode bieten en feta direct. Lekker met een frisse, groene salade.
Tafel lekker !!
Ovenschotel van rode bieten met feta.
Gelukkig kan ik als ik een recept lees al een aardige voorstelling maken hoe het smaakt,
Gelukkig, want als je de foto ziet die bij dit recept staat vergaat je de eetlust; jammer.
Johan
Dit is hoe een ovenschotel er aan de binnenkant uitziet, Johan.
Hij heeft wel gelijk!
Bij Lekker Tafelen fotograferen we eten zoals dat ook werkelijk op tafel komt, zonder trucs. De ene foto is makkelijker dan de andere. En jullie mogen er van vinden wat jullie willen, maar een beetje respect voor het feit dat mijn team daar heel veel tijd en energie in steekt, mag ook.