Ovenschotel van venkel en aardappelen – Of je nu op zoek bent naar een recept voor snel doordeweeks diner of een hoofdgerecht om je gasten te verwennen, een ovengerecht is altijd een goed idee. De ovenschotel van venkel en aardappelen, met tomaten en kaas is altijd een winnaar. Want een ovenschotel, dat is natuurlijk comfortfood ten top. De combinatie van zachte, romige aardappelen, knapperige, verse venkel, rijpe tomaten en gesmolten kaas is een perfecte combinatie van smaken en texturen. En wat dan ook nog mooi meegenomen is, is dat dit gerecht helemaal vegetarisch is. Een heerlijk recept voor een dagje zonder vlees dus!
De verrassende veelzijdigheid van venkel
Zoals de titel ‘ovenschotel van venkel en aardappelen’ al zegt, zit er in dit recept venkel. Eet jij wel eens venkel? Venkel, met zijn verfrissende anijsachtige smaak en knapperige textuur, is een van die verse groenten die vaak over het hoofd worden gezien. Maar als je venkel geproefd hebt en als je de mogelijkheden van die groente ontdekt hebt, ontdek je al snel dat venkel een geweldige aanvulling is op heel veel gerechten. Venkel kan rauw gegeten worden in salades. Maar je kunt er ook heerlijke warme gerechten mee maken. Gegrild, gestoofd, of, zoals hier, gebakken is venkel ook erg lekker. Zet dus eens wat vaker een recept met venkel op tafel. In de ovenschotel van venkel en aardappelen speelt die groente een hoofdrol door een bijzondere smaak toe te voegen, die perfect samengaat met de andere ingrediënten als de tomaten en kaas.
Tips bij het maken van een ovenschotel van venkel en aardappelen
Je kunt het de ovenschotel van venkel en aardappelen prima voorbereiden. Bewaar de schaal dan tot gebruik afgedekt in de koelkast. Zet hem wel iets langer in de oven, zodat het gerecht goed warm wordt.
De ovenschotel uit dit recept is vrij mild van smaak, wil je hem wat pittiger? Voeg dan wat chilivlokken toe aan het venkelmengsel, of een fijngesneden chilipeper.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Ovenschotel van venkel en aardappelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram geschilde, vastkokende aardappelen
- 2 flinke venkelknollen
- 2 sjalotten
- 2 grote tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels verse Italiaanse kruiden
- 250 gram vers geraspte oude kaas
- 200 gram crème fraîche
- 125 ml melk
- 20 zwarte olijven
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ovenschotel van venkel en aardappelen:
Snijd de aardappels in niet te dunne schijfjes. Kook ze gaar in water met wat zout. Giet af en laat ze uitdampen.
Snipper de sjalot en hak de knoflook. Snijd de venkel en de tomaat in blokjes.
Verhit wat olie in een koekenpan. Fruit hierin de sjalot en de knoflook aan. Voeg dan de venkel toe en bak tot ze beetgaar is. Roer de Italiaanse kruiden door het venkelmengsel en breng het geheel op smaak met zout en peper. Schep de tomatenblokjes erdoor.
Roer in een grote kom de crème fraîche los met de melk. Roer de vers geraspte kaas er door en breng op smaak met peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een passende ovenschaal in met wat olie.
Leg de helft van de aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal. Verdeel de helft van het kaasmengsel over de aardappelschijfjes. Schep hier het venkelmengsel overheen. Daar bovenop gaat de andere helft van de aardappelschijfjes. Als laatste laagje verdeel je de rest van het kaasmengsel over de aardappels.
Plaats de schaal in het midden van de oven en laat het gerecht in ongeveer 30 minuten goudbruin kleuren en goed warm worden.
Serveer de ovenschotel van venkel en aardappelen direct. Lekker met een frisse, groene salade erbij.
Tafel lekker !!