• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, december 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Parmigiana di melanzane: een vegetarische ovenschotel

Pure, verse ingrediënten. Dit kan niet anders dan Italiaans zijn.

door Elise de Haan
in Ovenschotel
0
0
Parmigiana di Melanzane

Parmigiana di melanzane – Een heerlijk eenvoudige, Italiaanse ovenschotel, vol groente, gemaakt van aubergine, tomaat en kaas, die je zeker een keer geproefd moet hebben. Als je ‘parmigiana di melanzane’ letterlijk in het Nederlands vertaalt, dan zou dat ‘Parmezaanse aubergine’ zijn. Dat klopt dan ook wel, want een van de twee kazen die gebruikt worden is Parmezaanse kaas. Al wordt er ook wel aangenomen dat ‘Parmigiana’ een verbastering is van het woord ‘palmigiana’, dat in het Nederlands ‘luiken’ betekent. Het verwijst dan naar de luiken waarvan de plankjes dakpansgewijs over elkaar liggen. Dit gerecht heeft zijn oorsprong in het zuiden van Italië, waar in de zomer veel aubergines geoogst worden. Hoewel de oorsprong van Parmigiana di Melanzane niet helemaal duidelijk is vast te stellen, wordt aangenomen dat het gerecht al generaties lang wordt doorgegeven binnen Italiaanse families. De vegetarische ovenschotel is een favoriet geworden bij veel hobbykoks en wordt vaak geserveerd tijdens familiemaaltijden en speciale gelegenheden.

Aubergine, wat moet je daar nu mee

Eet jij weleens aubergine? In Nederland worden niet heel veel aubergines gegeten. Veel mensen hebben geen idee wat ze nu precies met die paarse vruchtgroente aan moeten, dus laten ze ze maar liggen. Behoor je ook tot die categorie, dan willen we je overtuigen om het toch eens te proberen. Want aubergines zijn, op de juiste manier bereid, erg lekker. Parmigiana di Melanzane is een lekker en toegankelijk gerecht, waarin de aubergine prima tot zijn recht komt. Je roostert ze even in de grillpan, en daarna verwerk je ze met een simpele tomatensaus, en Parmezaanse kaas en mozzarella tot een heerlijke ovenschotel.

Parmigiana di Melanzane – tips

Dit is een gerecht dat bij uitstek geschikt is om van tevoren te maken en in de oven te schuiven voordat je het wilt gaan eten. Zet de schaal afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Parmigiana di Melanzane is een gerecht dat zowel koud als warm lekker is.

Je hebt om dit gerecht te kunnen maken een staafmixer, een blender of een roerzeef nodig.

Aubergine

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente

De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.

Tomaten

Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Parmigiano di melanzane

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo verse, rijpe tomaten
  • 750 gram aubergine
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1eetlepel gedroogde oregano
  • 20 gram basilicumblaadjes
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • 250 gram buffelmozzarella
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Parmigiana di melanzane:

Snipper de ui en de knoflook grof. Snijd de tomaten in blokjes.

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan, en bak hierin de ui en de knoflook aan. Voeg de tomaten, de oregano en basilicum toe en laat dit een half uurtje zachtjes stoven, met het deksel op de pan.

Haal de pan van het vuur en pureer het tomatenmengsel met de staafmixer, of eventueel in de blender of de roerzeef tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de aubergines over de lengte in niet te dikke plakken. Leg ze in een lage schaal en bestrooi ze rijkelijk met zout. Zet dit afgedekt een uur weg. Het zout onttrekt zo vocht aan de aubergine. Na een uurtje spoel je de plakken af en droog je goed af met keukenpapier. Smeer de plakken aubergine in met olijfolie.

Verhit de grillpan en rooster alle plakken gaar en lichtbruin.

Snijd de mozzarella in dunne plakken en rasp de Parmezaanse kaas.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een passende ovenschaal in en schep een laagje tomatensaus op de bodem. Daar bovenop leg je, eventueel dakpansgewijs, maar dat hoeft niet speciaal, een laagje gegrilde aubergine. Daarop een paar plakjes mozzarella en een laagje Parmezaan.  Zo bouw je de Parmigiana di Melanzane laagje voor laagje op. Eindig met een laagje mozzarella en Parmezaanse kaas.

Plaats de schaal in het midden van de oven en bak het gerecht in ongeveer 45 minuten gaar.

Serveer de Parmigiana di Melanzane warm of koud. Lekker met een glas Italiaanse wijn en vers stokbrood om de saus mee op te deppen.

Tafel lekker !!

DeelPin134TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegratineerde ovenschotel met groene kool
Ovenschotel

Gegratineerde ovenschotel met groene kool

Ovenschotel met witte kool en spatzle
Ovenschotel

Ovenschotel met witte kool en spätzle

Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas
Ovenschotel

Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas

Traybake van krieltjes, wortelen en venkel
Ovenschotel

Traybake van krieltjes, wortelen en venkel

bloemkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Ovenschotel rode kool met filodeeg
Ovenschotel

Ovenschotel rode kool met filodeeg

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips
Ovenschotel

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips

Aardappelschotel met appel en spek
Ovenschotel

Aardappelschotel met appel en spek; uit de oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt
Specials

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Superbekende Oud Hollandse broodjes. Heel simpel te maken en bij de juiste ingrediënten ook erg lekker! 3 x Oud Hollandse broodjes.

Check het recept of lees de info
Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

Recept in de picture

Bruine bonen met Zeeuws spek
Hoofdgerecht

Bruine bonen met Zeeuws spek

Zet eens een lekker eenvoudige Hollandse maaltijd op tafel. Bruine bonen met Zeeuws spek en stroop is heerlijk op een doordeweekse dag!

Check het recept of lees de info
Gestoofde kip in een fruitige saus

Gestoofde kip in een fruitige saus met amber bier

bonne femme

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Ton Stoffels op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • C.C.L.M. Geurts-Huijbers op Pannenkoek met groenten en kaas
  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen