• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, april 15, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Parmigiana di melanzane uit Koken tussen Vulkanen

Marlene Stolte door Marlene Stolte
5 april 2021
in Ovenschotel
0
5
parmigiana di melanzane
1
keer gedeeld
205
Weergaven
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Parmigiana di melanzane uit Koken tussen Vulkanen – Wie ooit in het zuiden van Italië is geweest, weet dat je dit gerecht in elke trattoria kan bestellen en het is één van mijn favorieten wanneer ik aubergines klaar maak. Wat ik niet wist is dat er nogal wat discussie is over de herkomst van de naam van het gerecht. Parmigiana zou namelijk niet verwijzen naar die heerlijke kaas, maar zou een verbastering zijn van het woord Palmigiana, dat zoveel betekent als luiken. Je weet wel, die prachtige shutters waarbij de plankjes als laagjes over elkaar liggen. Dat doe je namelijk ook met de aubergine in dit gerecht, laagjes leggen. Later is dit waarschijnlijk verbasterd naar Parmigiana.

Ko Sliggers, auteur van Koken tussen Vulkanen gebruikt dan ook pecorino en niet zoals je zou verwachten Parmezaanse kaas, in zijn versie van de Parmigiana di melanzane. Doe je dat ook, neem dan een wat oudere pecorino, die is wat pittiger dan de jonge. Maar met een Parmezaanse kaas mag het natuurlijk ook.

Het wordt in het boek aangegeven als koud hapje voor 4 personen, maar met een salade ernaast was het een prima warm hoofdgerecht voor 2 personen. Wel zou ik zelf de volgende keer iets meer maken van de passata (de saus), een dubbele hoeveelheid. De aubergine moet echt goed bedekt zijn met saus en ik kwam net te kort. Wat je overhoud kan je invriezen en een volgende keer gebruiken als basis voor een pastasaus.

 

Parmigiana di melanzane

Ovenschotel voor 2 personen

  • oven 180 graden
  • ovenschaal, niet te groot
  • groentezeef
  • 500 gr vleestomaten, in stukken
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • bosje basilicum, blaadjes
  • 500 gr aubergines
  • 75 gr pecorino, geraspt
  • 250 gr buffelmozzarella, in dunne plakjes
  • zout en peper
  • olijfolie

Parmigiana di melanzane groentezeefMaak van de tomaten, ui, blaadjes van de helft van het bosje basilicum en knoflook een passata (tomatensaus) door ze een half uur te laten pruttelen in olijfolie en het mengsel daarna door een groentezeef te draaien. Kook de passata iets in als deze nog iets te vloeibaar is. Kruid bij met peper en zout.

Snijd intussen de aubergine in de lengte in plakken, bedek ze met zout en zet ze een uurtje op hun kant in een zeef. Spoel ze daarna af en droog ze goed. Door deze behandeling neemt het volume van de aubergine af, ze verliest vocht en kan vervolgens minder olie opnemen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de plakken aubergine in een koekenpan met een scheutje olie aan beide kanten bruin met peper en zout en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk een laagje passata in de ovenschaal. Leg er een laag aubergine op en beleg ze met dunne plakjes mozzarella en basilicumblaadjes. Strooi hier geraspte pecorino over. Bedek met een laag passata en leg er weer een lag aubergine over, samen met mozzarella, basilicum en de geraspte pecorino. Eindig met een laag aubergine en bedek die met de passata en geraspte kaas.

Schuif in de oven en bak in 45 minuten af. Laat de Parmigiana di melanzane afkoelen of serveer warm, zo uit de oven.

Eet lekker!

Tags: KaasKaas - Pecorino
Vorig artikel

Pastabijbel van Roberta Pagnier

Volgend artikel

De banaan als anti-kater middel

Reacties 5

  1. Betty says:
    1 maand geleden

    Ik ga het vandaag maken. Met zelfgemaakte tomaten saus van tomaten uit eigen tuin. Resultaat volgt nog
    Betty

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 maand geleden

      We zijn super benieuwd natuurlijk

      Beantwoorden
  2. Jeroen says:
    6 jaar geleden

    Een van mijn favoriete gerechten uit de Italiaanse keuken, dat ik op Sicilie enkele keren bij mensen thuis heb mogen proeven.

    Tips voor een nog smaakvoller resultaat:
    Eerst de uien, met een stengel fijngehakte bleekselderij en een fijngehakte wortel een kwartier/20 minuten aanstoven. Dan een blikje polpa di pomodoro erbij en nog een 20 minuten laten pruttelen, zodat het iets kan inkoken. Dan pureren met de staafmixer/groentezeef.
    De lagen saus tussen de aubergines hoeven maar heel dun te zijn, anders wordt het geheel te nat.

    Voor wat betreft de tijd in de oven: een lagere temperatuur: 140-150 graden en een langere tijd in de oven zorgt ervoor dat alle smaken nog beter samenkomen.

    Buon appetito!

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      6 jaar geleden

      Klinkt ook heerlijk Jeroen, ga ik zeker een volgende keer proberen.

      Beantwoorden
    • Petra says:
      3 jaar geleden

      Ik zou toch maar uitkijken met blikken pomodori. Wij zijn er hier in Italë achter gekomen dat er maar 5% italiaanse tomaten in hoeven te zitten om het Made in Italy te maken. We worden overspoeld door platgespoten chinese tomaten en ook knoflook. Zwaar vergif.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Raapstelen
Specials

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er...

Lees verder
frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Nieuwe recepten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje
Vleesgerechten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje

Wil je echt genieten van je shoarma van lamsvlees met pitabroodje ? Maak dan de pitabroodjes en de knoflooksaus ook...

Lees verder
Oosterse komkommersalade

Oosterse komkommersalade; Lekker bij bami of nasi

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen