Pompoen ovenschotel – Een prachtige oranje ovenschotel, die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook nog eens geweldig lekker smaakt. Ben je nog een beetje huiverig voor de smaak van pompoen dan is dit een makkelijk recept om je over de streep te trekken. Durf jij het aan om voor vanavond een pompoen ovenschotel te maken en op tafel te zetten?
Niet iedereen houdt van pompoen… of toch wel?
Er zijn best veel mensen die net iets te makkelijk zeggen niet van pompoen te houden. Als je dan doorvraagt, blijkt vaak dat ze ooit eens een gerecht met pompoen hebben gegeten dat erg vlak van smaak was. En daarmee werd de pompoen direct afgeserveerd. Jammer, want met een goed recept kun je wel een heerlijk gerecht met pompoen maken. De makkelijke pompoen ovenschotel, waarvan het recept afkomstig is van een Limburgs pompoenvrouwtje (ja, die bestaan echt!), is daar een goed voorbeeld van. Dit gerecht is niet alleen erg lekker, en heel mooi om te zien, maar ook nog eens makkelijk te maken. En in de praktijk is gebleken dat mensen die zeiden geen pompoen te lusten, door dit recept pompoen hebben leren eten.
Een pompoen ovenschotel maken van Hokkaido pompoen
Voor het recept van de pompoen ovenschotel is Hokkaido pompoen gekozen. De Hokkaido pompoen heeft een perfect maatje en een lekkere toegankelijke smaak. De pompoen weegt ongeveer 500 gram tot 2 kg. De pompoen is bolvormig en heeft een oranje rode schil. Ook de binnenkant heeft een prachtige oranje kleur en is heel aromatisch. Dit is een soort met een eetbare schil, hoe makkelijk is dat? De pompoen kun je kopen bij een kraampje van een pompoenvrouwtje langs de weg, maar je vindt ze ook bij de groenteman, op de markt of in de supermarkt. Koop je een pompoen langs de weg, let er dan wel op dat je een eetbare soort koopt. Er bestaan ook niet-eetbare pompoenen en je wilt natuurlijk niet ziek worden na het maken van zo’n heerlijke pompoen ovenschotel.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Pompoen ovenschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo bloemige aardappels, geschild
- 1 kilo Hokkaido pompoen
- 1 bouillonblokje
- 2 eieren
- een scheutje melk
- 2 grote uien
- 2 eetlepels bloem
- 750 gram rundergehakt
- chilivlokken
- peper / zout / nootmuskaat
- teentje knoflook
- chilisaus of tomatenketchup
- salieblaadjes (optioneel)
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
De pompoen ovenschotel maak je zo:
Schil en snijd de pompoen en de aardappels en was ze.
Los het bouillontablet op in 1 liter kokend water en kook de aardappel en pompoen in ongeveer 20 minuten gaar. Snijd de ui in ringen en doe ze samen met 2 eetlepels bloem, peper, zout en wat chilivlokken in een plastic zakje.
Verwarm 4 eetlepels olie in een koekenpan en laat die heet worden. Bak hierin de salieblaadjes kort tot ze beginnen te verkleuren en krokant worden. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje.
Schud nu goed met het zakje met ui en bloem en haal de uienringen er voorzichtig uit, zodat de eventuele resterende bloem in het zakje achterblijft. Bak de uien kort in de olie, haal ze uit de pan en leg ze op een bord. De uien hoeven niet gaar te zijn.
Bak nu het gehakt met een teentje knoflook in dezelfde pan en kruid het af met peper, zout en chilivlokken. Giet eventueel het teveel aan vet af en bak het gehakt mooi droog.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Giet de aardappels en de pompoen af en maak er een puree van met de 2 eieren en een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Smeer een royale ovenschaal in met wat boter of olie en doe er de helft van de puree in.
Verdeel het gehakt over de puree en schenk er naar smaak wat chilisaus of tomatenketchup overheen. (in het recept zijn ongeveer 4 eetlepels chilisaus gebruikt)
Verdeel er de rest van de puree overheen en verdeel er de uien over. Zet de schotel 30-45 minuten in de oven tot ze een mooie bruine kleur krijgt.
Verdeel de salieblaadjes over de pompoen ovenschotel en dien op.
Tafel lekker !!
Het recept ziet er lekker uit. Ga het morgen maken.
Vraagje, zou sla er lekker bij smaken?
Ben bang dat het anders zo zwaar valt!
Daar ga je geen spijt van krijgen, hij staat hier met zeer grote regelmaat op het menu. En als jullie dat lekker vinden, een salade kan altijd.
Vandaag deze ovenschotel gemaakt met een zakje v d jumbo van 400 gr en onbekend van welke pompoen soort dit was , maar heel lekker. Voor 2 personen was de 400 gr pompoen en 500 gr aardappelen genoeg en de voor de rest de verhoudingen een beetje aangepast. Zeker voor herhaling vatbaar.
Leuk om te horen Joop en fijn dat het gesmaakt heeft 😉
Vandaag de pompoen ovenschotel gemaakt, zelfs mijn man die nooit van pompoen houdt vond het lekker. een prachtig eerlijk recept.
Zonder de salielaadjes gemaakt, want die had ik niet in huis
Een echt blijvertje is het die pompoenschotel, fijn dat zelfs je man er van heeft genoten.
Het leek me heerlijk jouw recept. Heb het vandaag meteen gemaakt. Het was vlug klaar en over(n)heerlijk.
Ook ik mag hem vaker thuis maken. Conny bedankt voor jouw recept.
Gr. R.v.W