Shepherds pie – De namen van de shepherds pie en de cottage pie worden nogal eens voor hetzelfde gerecht gebruikt en hoewel deze twee bijna gelijk zijn is er toch een verschil. Een echte klassieke shepherds pie wordt in tegenstelling tot de cottage pie gemaakt met lamsvlees. Ik vermoed dat de verwijzing naar herders (sheperds) dan ook is ontstaan juist door het gebruik van het lamsvlees.
Dit gerecht is een echte klassieker die, mede door het gebruik van het lamsgehakt, een krachtige smaak heeft. Een gerecht dat van oorsprong bestaat uit lamsvlees, groente en aardappel, maar zich perfect leent voor wat extra’s. Zo voeg ik wat kruiden en andere smaakmakers toe en krijg ik een heerlijke klassieke shepherds pie met een klein beetje extra.
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Shepherds pie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 kg kruimige aardappelen
- 2 tenen knoflook
- 50 ml melk
- 75 gram boter
- 600 gram lamsgehakt
- 1 grote ui
- 4 wortelen
- 200 gram doperwten
- 4 takjes verse tijm
- 1 el olijfolie
- 2 el bloem
- 90 ml rode wijn
- 2 el tomatenpuree
- 2 el Worchestersaus
- 250 ml kippenbouillon
- 1 ei
- 50 gram Parmezaanse kaas
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Shepherds pie:
Voor dit recept gebruik ik een ovenschaal met 2 liter inhoud, dit is ruim voldoende voor een ovenschotel voor 4 personen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes. Ontvel de knoflooktenen en sla ze plat. Kook de aardappels in ruim water met een eetlepel zout en de knoflooktenen goed gaar.
Giet ze af en laat op een laag vuur even droog koken. Voeg 50 gram boter en de melk toe en stamp tot een zachte puree. Zet apart voor later.
Ontvel de ui en maak de wortels schoon. Snijd de ui en de wortel in blokjes. Hak de tijm fijn.
Verhit in een hapjespan de olijfolie, bak hierin de wortelen aan totdat ze beetgaar zijn. Voeg nu de ui toe en bak deze twee minuten mee. Voeg dan het vlees toe en bak dit rul. Kruid met de tijm en eventueel wat peper uit de pepermolen. Bak tot het vlees mooi bruin en goed rul gebakken is, probeer zo min mogelijk grote stukken gehakt over te houden.
Voeg nu 25 gram boter en de doperwten toe, roer om. Bestrooi met de bloem en roer opnieuw om. Voeg de tomatenpuree, de rode wijn en de Worchestersaus toe. Laat dit eventjes inkoken en schenk dan de kippenbouillon erbij. Laat het gehaktmengsel nu verder indikken tot een mooie dikke saus, proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Neem de ovenschaal en vet deze lichtjes in met wat boter en schep het gehaktmengsel erin. Schep de aardappelpuree hierop en verdeel dit als een “dak” over het vlees. Kluts het ei en kwast hier de aardappelpuree mee in en strooi hierover de Parmezaanse kaas. Plaats de shepherds pie nu voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Tafel lekker!