Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Spaanse Huevos a la Flamenca ; Zigeunerpotje met eieren, paprika en chorizo

‘Huevos a la Flamenca’, wat zoveel betekent als ‘zigeuner-eieren’. Flamenca betekent eigenlijk Vlaming, maar alles wat de Spanjaarden vreemd was en in de 16e eeuw via het noorden Spanje binnenkwam werd als Vlaming bestempeld, zo ook de reizende volkeren die wij zigeuners noemen, maar die zichzelf liever Roma of Sinti noemen.

1 3.293

Spaanse Huevos a la Flamenca: een heerlijk zigeunerpotje met eieren, paprika en chorizo – Het komt niet vaak voor dat ik iets eet dat ik niet ken. En toch werd ik laatst bij lieve vrienden aangenaam verrast door een heerlijk gerechtje, dat bovendien gemakkelijk te maken is én boordevol groentjes zit. Het luisterde naar de wervelende naam: ‘Huevos a la Flamenca’, wat zoveel betekent als ‘zigeuner-eieren’. Flamenca betekent eigenlijk Vlaming, maar alles wat de Spanjaarden vreemd was en in de 16e eeuw via het noorden Spanje binnenkwam werd als Vlaming bestempeld, zo ook de reizende volkeren die wij zigeuners noemen, maar die zichzelf liever Roma of Sinti noemen.

Het is een ovengerecht – nog een voordeel dus: je kunt het van te voren voorbereiden – en je kunt er bovendien lekker mee variëren. Natuurlijk maak ik ook meteen mijn eigen variatie, maar dat had bovendien te maken met het feit dat ik nog lekkere aardappeltjes over had en die zo goed als restverwerking kon meenemen. Laat ze gerust weg als je wilt.

Ik maak het gerecht het liefste met Spaans zoet gerookt paprikapoeder ‘pimentón dulce de la Vera’. Te koop o.a. bij Dille & Kamille. Maar met gewoon paprikapoeder heb je ook een heerlijk gerecht.

Spaanse Huevos a la Flamenca

Nodig voor 4 personen:

 • 400 à 500 gram gekookte aardappelen
 • 1 à 2 uien
 • 3 paprika’s (liefst in meerdere kleuren, voor het gezicht én de afwisseling in smaak)
 • 1 à 2 teentjes knoflook
 • 200 gram chorizo
 • 8 eieren
 • scheutje olijfolie
 • 2 tl. (zoet gerookt) paprikapoeder
 • een handje verse peterselie of  bieslook
 • peper en zout

Zet de oven op 180 graden.

Snijd de chorizo fijn – en verwijder het velletje daarbij – en bak de chorizo in een diepe koeken- of hapjespan met een scheutje olijfolie. Ondertussen snipper je de uitjes. Haal de stukjes worst er uit met een schuimspaan en bak de ui in het vet van de chorizo. Ondertussen snijd je de paprika in kleine stukjes – en verwijder de zaadjes daarbij – en voeg die dan toe aan de paprika.

Knijp de knoflook fijn en voeg die nog toe. Tenslotte snijd je de verse kruiden fijn en voeg je de helft toe. De rest bewaar je om er op het laatst nog over heen te strooien.

Nu kan het vuur uit en voeg je de aardappels in plakjes toe, de chorizo, het (gerookte) paprikapoeder en wat peper en zout naar smaak.

Doe het mengsel in een grote schaal of in individuele schaaltjes en breek bovenop 2 eieren per persoon. Zet de schaalt of schaaltjes nog 10 à 15 minuten in de oven, strooi er nog een beetje kruiden op en geniet van een heerlijk maaltje!

Tip: je kunt het gerecht uitstekend van te voren klaar maken en op het laatst de eitjes breken en in de oven doen. Varieer ook met nog wat andere (restjes) groente doe je kan toevoegen, kleine blokjes kaas, wat broodcroutons…. Mmmmmmm.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. Paleo Dieet Tips zegt

  Bedankt voor het delen ………. Dat was echt leuk ervaren
  Ik hou om nieuwe gerechten te maken …….. Paleo dieet

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer