• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Spruitjesovenschotel met Mont d’Or

door Elise de Haan
in Ovenschotel
0
0
Spruitjesovenschotel met Mont d'Or

Spruitjesovenschotel met Mont d’Or – Niet iedereen houdt van spruitjes, maar met deze romige ovenschotel kan dat maar zo veranderen. En zeker als je een echte kaasliefhebber bent zul je dit gerecht waarderen. Want de Vacherin Mont d’Or kaas geeft er een heerlijke kaassmaak aan. De aardappelen maken de spruitjesovenschotel met Mont d’Or tot een heerlijke, vegetarische, complete maaltijd. Je kunt dit gerecht ook nog eens van tevoren voorbereiden, zodat je het alleen nog in de oven hoeft te schuiven voordat je wilt gaan eten.

Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs

Ook wel bekend onder de officiële  namen als Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs. Dit is een bergkaasje dat zowel in Zwitserland als in Frankrijk wordt geproduceerd. Een kaas met twee namen dus. Als Vacherin Mont d’Or in Zwitserland, als Vacherin du Haut Doubs in Frankrijk. Het is een gewassen-korstkaas, die wordt gemaakt van rauwe koemelk. De kaas is van oorsprong een echte seizoenskaas, welke wordt gemaakt tussen 15 augustus en 15 maart. De koeien staan op stal vanaf het moment dat de eerste sneeuw valt op de bergweiden. Ze geven dan ook minder melk. Omdat er dan minder melk beschikbaar was voor de grote kaaswielen als Gruyère en Comté, werden er kleinere en zachte kazen van de melk gemaakt. Zo ontstonden de Vacherinkazen. Zowel de Zwitserse Vacherin Mont d’Or als de Franse Vacherin du Haut Doubs hebben een AOC-keurmerk. De kaas komt warm eigenlijk het beste tot zijn recht en is dus heel geschikt om mee te koken, zoals bijvoorbeeld in de spruitjesovenschotel me Mont d’Or. Ook kun  je er een heel lekkere en makkelijke kaasfondue mee maken. Kortom, mogelijkheden genoeg met Vacherin Mont d’Or.

Variaties

We hebben het oorspronkelijke recept van de spruitjesovenschotel met Mont d’Or vegetarisch gehouden, maar als je het vlees niet wil missen kun je dat makkelijk oplossen door wat uitgebakken spekjes of blokjes ham aan het gerecht toe te voegen. Houd je niet van spruitjes? Vervang ze door blokjes beetgaar gekookte koolraap of bloemkoolroosjes.

Spruitjesovenschotel met Mont d'Or voorbereid

Franse kazen

Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?

Spruitjes recepten

Spruitjes recepten; Zet het seizoen op tafel

Ontdek de lekkerste spruitjes recepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.

Spruitjesovenschotel met Mont d'Or

Porties: 4-6
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo vastkokende aardappelen, ongeschild, in blokjes
  • 750 gram schoongmaakte spruitjes
  • 2 rode uien, in kwart ringen
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel honing, suiker of agavesiroop
  • 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes of 1 theelepel gedroogde
  • 1 Vacherin Mont d'Or kaas van ongeveer 400 gram, of een punt van hetzelfde gewicht
  • olie om in te bakken
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een spruitjesovenschotel met Mont d’Or:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de aardappels  gaar in wat water met zout en laat ze uitdampen. Kook ook de spruitjes beetgaar in water met zout en laat ze uitlekken.

Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan en bak hierin de uien, de knoflook en de rozemarijn aan. Voeg de honing, suiker of agavesiroop toe en laat op een zacht vuurtje gaar worden. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de spruitjes, de aardappelen en het uienmengsel in een vuurvaste schaal en schep de ingrediënten voorzichtig door elkaar.

Haal nu de Vacherin Mont d’Or uit het houten doosje. Dit gaat het makkelijkst als je een mes tussen de kaas en de rand steekt. Is de kaas erg rijp, gebruik dan een lepel. Verdeel de kaas over het gerecht.

Plaats de spruitjesovenschotel met Mont d’Or op het rooster in het midden van de oven. Na ongeveer 20 minuten is de kaas gesmolten en is het gerecht warm.

Tafel lekker!!

Tags: GroenteKaasKaas - Buitenlandse kaas
DeelPin10Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Knapperige bloemkool ovenschotel
Ovenschotel

Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola

verse zalm uit de oven
Ovenschotel

Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig

Tian
Ovenschotel

Tian, een gratin in Provençaalse stijl

Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas
Ovenschotel

Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Ovenschotel

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas

Lasagne met asperges en appenzeller
Ovenschotel

Lasagne met asperges en Appenzeller

Ovenschotel met snijbonen gehakt en aardappel
Ovenschotel

Ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel

Gevulde auberginerolletjes
Ovenschotel

Gevulde auberginerolletjes uit de oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen